<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
«UPDATE»: Nomos Metro Neomatik 41 Update er utstyrt med en særegen datovisning. Foto: Nomos

Designfavoritt i ny tolkning

Nomos har introdusert en ny versjon av den kritikerroste modellen Metro.

Publisert 28. nov. 2021 kl. 14.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 407 ord

Minimalistisk Bauhaus-inspirert design, tysk særpreg og omfattende egenproduksjon av komponenter – det er ganske lett å forstå hvorfor mange klokkeinteresserte har sansen for Nomos. Siden etableringen i 1990 har den tyske produsenten satset tungt på «in-house», og nyter i dag en uavhengighet som få konkurrenter kan matche. Samtidig er ikke Nomos fremmed for å hente kompetanse utenfra der det er hensiktsmessig.

Da den lekne modellen Metro ble introdusert i 2014, var designet signert den Berlin-baserte industridesigneren Mark Braun. Samarbeidet skulle raskt vise seg å bli en suksesshistorie, og klokken hentet hjem flere prestisjetunge priser som Good Design, Red Dot og German Design Award.

«Update»

Modellnavnet tilsier en oppdatering, men årets nye Metro Neomatik 41 Update er egentlig noe mer enn som så. Nok en gang er det Mark Braun som står bak formgivningen, og det ytre slektskapet til 2014-utgaven er ikke til å ta feil av. Likevel er «Update» nesten et slags ordspill, som i tillegg til å signalisere en nyhet, også peker på en ny og spesiell dato-komplikasjon.

Bak urskiven på Metro Update sitter nemlig Nomos' nesten nye kaliber DUW 6101, som er merkets første selvtrekkende urverk («Neomatik») med dato. Selve visningen skjer heller ikke via et tradisjonelt datovindu, men skjer ytterst på skiven via en rød bevegelig indikator som rammer inn aktuell dato. Uten videre sammenligning minner konseptet litt om klokkene Zeitwerk Date og Atum Date, fra to prominente tyske naboer i Glashütte.

EGENPRODUSERT: DUW 6101 representerer den nyeste generasjonen urverk fra Nomos. Foto: Nomos

Teknisk har urverket en gangreserve på opptil 42 timer, og er utstyrt med Nomos' egenproduserte gangsystem. Designmessig er DUW 6101 inspirert av klassiske tyske urverk, og finisjen er utvilsomt blant de beste i prisklassen. Nomos har gjort rett i å inkludere et glass i baklokket, for dette er et skue de færreste klokkeinteresserte ønsker å gå glipp av.

Sammenlignet med den første versjonen fra 2014 er diameteren økt fra 37 til 41 mm, mens tykkelsen er på slanke 9,1 mm. Til tross for at nyheten nå er det største medlemmet av Metro-familien, glir klokken fortsatt enkelt under skjortemansjetten. Kassematerialet er nok en gang rustfritt stål, og vannresistensen er oppgitt til 50 meter.

Nomos Metro Neomatik 41 Update leveres på en moderne grå tekstilrem, og kommer med et spesielt læretui som kan brukes både ved lagring og reiser. Veiledende pris er satt til 38.600 kroner, og klokken forventes å bli tilgjengelig senere i sommer.