<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
KLASSISK: Moritz Grossmann Tremblage er en oppvisning i tradisjonell urmakerkunst. Foto: Moritz Grossmann

Sjelden håndverkskunst fra Tyskland

Moritz Grossmann feirer seg selv med en uvanlig men tradisjonell graveringsteknikk.

Publisert 10. des. 2021 kl. 09.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 430 ord

De tyske klokkemerkene A. Lange & Söhne, Glashütte Original og Nomos, har for lengst blitt husvarme navn for klokkeinteresserte nordmenn. Samtlige er basert i den vesle landsbyen Glashütte, som i over 175 år har vært den tyske urindustriens hovedsete.

På motsatt side av den lille elven Müglitz, ligger fabrikken til Moritz Grossmann. Et klokkemerke etablert av Christine Hutter i 2008, og oppkalt etter urmakeren Karl Moritz Grossmann (1826 – 1885). Sammen med samtidige som Ferdinand Adolph Lange, Adolf Schneider og Julius Assmann, regnes han som en av grunnleggerne bak urindustrien i Glashütte. 

Tremblage

Den nye modellen «Tremblage» er en feiring av 13-årsjubileet til Moritz Grossmann, men retter også fokus på urmakertradisjonene merket har. Høydepunktet er den spesielle urskiven, som er dekorert med en sjelden graveringsteknikk, også den kalt «tremblage». Ved hjelp av små håndmeisler (og i moderne tid et godt mikroskop), lager gravøren bittesmå hakk eller strøk i overflaten. Kunsten er å skape et uniformt men samtidig tilfeldig mønster, som resulterer i en teksturert og glinsende urskive.

GULL: Tremblage kan også leveres med kasse i rødt gull. Foto: Moritz Grossmann

Tremblage (klokken, ikke teknikken) kommer med en 41 mm urkasse av rustfritt stål, med kraftige remfester og en særegen krone med en liten ekstra knapp. Kronen trekkes ut når klokken skal stilles, og som vanlig stopper viserne opp. Overraskelsen kommer imidlertid når kronen umiddelbart smetter inn igjen, og viserne begynner ikke å gå før den lille ekstra knappen trykkes inn. Ideen er å unngå all uønsket forflytning av viserne, som kan forekomme når en ordinær krone trykkes inn.

Den fiffige funksjonen er koblet mot det egenproduserte urverket, som kan beundres gjennom glasset i klokkens baklokk. Kaliber 100.1 er tydelig inspirert av eldre tyske lommeur, med 2/3-plate, overdimensjonert balansehjul, og en frekvens på bedagelige 18.000 halvsvingninger per time. Hovedfjæren må trekkes manuelt via kronen, og fullt opptrukket er gangreserven på 42 timer.

Finishen holder et svært høyt nivå, med sandblåste flater, blankpolerte og børstede hjul, samt en håndgravert balansekolbe. I typisk Grossmann-stil er det benyttet klare steiner satt i polerte gullkrager, mens skruene er blånert til en lilla fargetone. All tekst er gravert for hånd fremfor maskin, og som en av få produsenter håndpolerer Grossmann tennene på det synlige kronhjulet og sperrhjulet.

Rødt gull

Moritz Grossman Tremblage har en veiledende pris på 31.000 euro, som med dagens kurs er omkring 310.000 kroner. Modellen er også tilgjengelig med kasse av rødt gull, hvor prisen hopper opp med rundt 113.000 kroner. En god slant i begge tilfeller, men faktisk mye håndverkskunst for pengene sammenlignet med flere av de sveitsiske konkurrentene