<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Foto: Greubel Forsey

Siste nytt fra klokkemessen i Dubai

En håndfull lanseringer fra Dubai Watch Week det er verdt å få med seg.

Publisert 13. des. 2021 kl. 21.36
Oppdatert 16. des. 2021 klokken 18.56
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 905 ord

Klokkeindustriens sentrum er fortsatt Sveits, men siden 2015 har en helt annen region stått for siste stopp i den årlige klokkekalenderen. Under Dubai Watch Week samles klokkemerker, urmakere, bransjeprofiler og presse, til høsttreff i hjertet av Dubai. Bak arrangementet står Ahmed Seddiqi & Sons, som med over 50 utsalgssteder er den ledende forhandleren av luksusklokker i Emiratene.

I avstand er Dubai milevis fra Basel og Genève, og Dubai Watch Week er heller ingen tradisjonell klokkemesse. Arrangementet har et større fokus på foredrag, paneldebatter, workshops og nettverksbygging, enn lanseringer av nye klokker. Likevel var det flere tikkende nyheter som ble presentert under årets utgave av «klokkeuken», som fant sted 24. til 28. november i Dubai International Financial Centre.

Girard-Perregaux La Esmeralda Tourbillon. <strong>Foto: Girard-Perregaux</strong> (1 / 3)
Girard-Perregaux La Esmeralda Tourbillon. Foto: Girard-Perregaux

Spesielle spesialutgaver

Girard-Perregaux La Esmeralda Tourbillon «A Secret» Eternity Edition er et svulstig navn for en svulstig klokke. Modellen er en særskilt opulent tolkning av Girard-Perregaux' ikoniske tourbillon med tre broer, som er inspirert av merkets legendariske lommeur med samme navn fra 1889. Kassen er dekorert med graveringer og emalje-arbeid, hvor motivet av tre hester hentet fra det historiske lommeuret. For rundt 3,6 millioner kroner kan det lille stykket håndverkskunst bli ditt.

Kross Studio Lotus Tourbillon er en helt annen vri på den avanserte tourbillon-mekanismen. I samarbeid med den velrenommerte klokkedesigneren Alain Silberstein, har det sveitsiske merket skapt en moderne klokke inspirert av asiatisk spiritualitet og lotusblomsten. Klokken har ikke bare en enorm dybde og tredimensjonalitet, men den sentraliserte tourbillonen er i seg selv et svært sjeldent syn. Eksklusivitet koster, og Kross Studio skal ha rundt 735.000 kroner for herligheten det kun finnes 18 eksemplarer av.

Sentralisert er også Singer Track1 Flamboyant Red, hvor kronograf-funksjonen er flyttet fra tradisjonelle underskiver til tre visere midt på urskiven. Endringen er enklere sagt enn gjort, og er basert på et eksepsjonelt mekanisk kronografverk utviklet over ti år av mesterurmakeren Jean-Marc Wiederrecht. Navnet Singer er for øvrig ikke tilfeldig, ettersom en av medgrunnleggerne bak merket er Rob Dickinson – mannen bak Porsche-spesialisten Singer Vehicle Design. Prisen er satt til 45.000 sveitsiske franc, som i skrivende stund er rundt 450.000 kroner.

Kompliserte klokker

Moritz Grossmann Backpage Blue. <strong>Foto: Moritz Grossmann</strong> (1 / 3)
Moritz Grossmann Backpage Blue. Foto: Moritz Grossmann

Rent teknisk er ikke Moritz Grossmann Backpage Blue like komplisert, men den er likevel en stor porsjon godteri for øynene. Med «speilvendt invertert» urverk har det tyske merket plassert nærmest alle de bevegelige delene på klokkens front. Moritz Grossmann er velkjent for urverk med skyhøy finish, noe som virkelig kommer til sin rett i den blå nyheten. Med dagens kurs er veiledende pris rundt 520.000 kroner.

Greubel Forsey Balancier S2 kan sies å være basert på et lignende konsept, men har et langt mer moderne uttrykk. Urverket har et særegent design, hvor balansen er skråstilt 30 grader. I følge Greubel Forsey resulterer dette i bedre kronometriske egenskaper, hvor tyngdekraftens negative innvirkning på urverkets presisjon reduseres. Slikt koster flesk, og i norsk valuta blir prisen rett i overkant av 2 millioner kroner.

Ressence Type 1 Slim DX2 ble ikke bare avduket under Dubai Watch Week, men har også tette bånd til arrangøren. Spesialmodellen i 25 eksemplarer er utviklet i samarbeid med Ahmed Seddiqi & Sons, og byr på en urskive inspirert av geometriske arabiske mønster. Som alle modeller fra Ressence har klokken en dynamisk urskive, hvor elementene forflytter seg i takt med tiden. Med dagens svake krone havner prisen på rundt 225.500 kroner.

H. Moser & Cie Heritage Bronze «Since 1928». <strong>Foto: H. Moser & Cie</strong> (1 / 3)
H. Moser & Cie Heritage Bronze «Since 1928». Foto: H. Moser & Cie

Tilbake til sine russiske røtter

Til sammenligning er H. Moser & Cie. Heritage Bronze «Since 1828» en nokså konvensjonell klokke. Kassen av bronse er matchet med en lekker gråtonet urskive, hvor Mosers vanlige logo glimrer med sitt fravær. I stedet har det sveitsiske merket børstet støvet av en kyrillisk versjon av logoen, som etter sigende ble brukt av den opprinnelige grunnleggeren Heinrich Moser på 1800-tallet. Selskapet ble tross alt etablert i St. Petersburg, og hadde tidlig flere prominente russere på klientlisten. Norsk listepris er ikke bekreftet, men havner sannsynligvis rundt 187.000 kroner.

I den mer budsjettvennlige enden av skalaen klinket Oris til med en ny vri på en gammel klassiker. Big Crown Pointer Date har lenge vært en av merkets mest gjenkjennelige modeller, men har til nå vært drevet av urverk levert utenfra. Nye Big Crown Pointer Date Calibre 403 tar imidlertid i bruk et nytt egenprodusert urverk, basert på fjorårets Calibre 400. Prisen er riktignok noe høyere enn tidligere Sellita-baserte modeller, men for 36.200 kroner oppleves klokken som en attraktiv totalpakke.

Norqain Adventure Neverest Night Sight er et annet bidrag i en overkommelig prisklasse. Klokken har et «stealthy» uttrykk i sort DLC-behandlet stål, men våkner til liv når mørket setter inn. Den sandfargede urskiven er nemlig dekket av grønn selvlysende Super-LumiNova X1, som gir overlegen lesbarhet etter at solen har gått ned. Overraskende vågalt fra et ungt sveitsisk merke i mellomklassen, og veiledende pris er oppgitt til 37.500 kroner på tekstilrem.