<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
TESTET: Grand Seiko SBGA415G er en elegant hverdagsklokke.  Foto: Eivind Yggeseth

Urskiven skal forestille snø

Grand Seiko Taisetsu er en top notch hverdagsklokke for de som ønsker noe litt annerledes, men som samtidig ikke er alt for sært. 

Publisert 16. des. 2021 kl. 18.56
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 751 ord

Ikke alle klokker belønner deg for å ta en ekstra titt på detaljene. Det gjør som regel Grand Seiko. Det japanske merket – et slags Lexus til Toyota (Seiko) – har satset på høy grad av finish, presisjonsmekanikk og spennende urskiver. 

Deres «Four seasons»-serie er i intet unntak. De fire nye referansene skal hver og en representere de japanske årstidene. Vel, når vi skriver «nye» er det egentlig en sannhet med modifikasjoner. Kolleksjonen ble første gang lansert i 2019, men da kun tilgjengelig for det amerikanske markedet. Nå er de endelig i salg i resten av verden også. Attpåtil lille Norge er inkludert. 

Grand Seiko SBGA415G

 

PLUSS 

Ypperlig finish.

Både dressy og avslappet. 

Flott urskive. 

Lett og behagelig på håndleddet. 

MINUS 

Lenken føles litt «raslete». 

GS-logoen på baklokket hindrer noe av innsynet til urverket.

Vi har tatt en nærmere titt på SBGA415G i titan. Med navnet «Taisetsu» skal den representere noe sånt som «vinterens dype snø» på japansk. Her er det ikke bare markedsføringsprat om et luksusprodukt. Urskiven har definitivt en snøflak-aktig tekstur. Det har Grand Seiko gjort før, best kjent ved SBGA211 «Snowflake», her dog i en noe annen utførelse. For ikke å nevne en mer gråaktig farge, som matcher bruken av titan godt. I visse lysforhold går skiven farge nærmest i ett med metallet rundt. Fiffig. 

Siste finisj

En kasse i titan betyr vanligvis en klokke som er lettere enn ekvivalent bruk av mer ordinært stål. Argumentet er ofte bedre komfort på håndleddet. 

Et aber med titan er derimot at lenker gjort i dette materialet tidvis kan fremstå som litt «raslete», mye grunnet den lave vekten. Det samme gjelder her. Historisk sett har heller ikke lenker vært Grand Seikos sterkeste side, og konkurrentene har ofte mer solide konstruksjoner på denne fronten. 

«Four seasons»-serien bruker en urkasse inspirert av merkets 62GS-klokker lansert under andre halvdel av 60-tallet. De kjennetegnes av en konservativ, men særegen «skarp» profil. Finishen er gjort vekselvis høypolert og børstet. Resultatet er imponerende. 

Diameteren på 40 mm gjør den svært anvendelig. 

FIFFIG SKIVE: Grand Seiko beviser gang på gang at de virkelig kan lage interessante urskiver. Her er teksturen nokså unik. Denne skal forestille japansk nysnø. Utover timer, minutter og sekunder er modellen utstyrt med gangreserveindikator og datovisning. Foto: Eivind Yggeseth

Hva er «spring drive»?

På innsiden av urkassen sitter Grand Seikos egenproduserte urverk, Cal. 9R65, bygget rundt merkets spring drive-teknologi. Enkelt forklart er dette en hybrid mellom mekanisk automatikk og batteridrevet kvarts. Det er såpass spennende at vi tillater oss å gjøre et ørlite dypdykk i urverket denne gangen: 

Alt gjøres med mål om bedre presisjon. Derfor kan 9R65 skilte med en nøyaktighet på +/- 1 sekund i døgnet. Over en måned skal klokken holde deg innenfor +/- 15 sekunder. Det er solid. 

Magien skjer ved å kombinere en hovedfjær (som kan trekkes opp både ved bevegelse og ved å skru kronen) med en elektronisk regulert gange. Det gjør at en får kvartsteknologiens presisjon uten behov for batterier. Særegent for spring drive-urverkene er også effekten dette har på sekundviseren. Den glir helt sømløst – ikke i raske «tikk-takk»-bevegelser. 

Urverket er synlig gjennom baklokket i safirglass, men dessverre har noen bestemt at GS' symbol – en blå løve – skal være printet stort på samme sted. Det gjør at innsynet hindres noe. Detaljen er mer irriterende enn kul. 

Konkurransen

Prisen er 73.950 kroner, hvilket utvilsomt er mye penger. I samme prisklasse finner du verdige konkurrenter med in-house urverk og flott design. Grand Seiko blir i økende grad omtalt i samme åndedrag som mer mainstream produsenter. Tenk Rolex og Omega. Alle tilbyr svært anvendelige hverdagsklokker (slike som henholdsvis Oyster Perepetual og Seamaster Aqua Terra), med solide in-house urverk, særegenhet og god finish.

For den som ønsker noe litt annerledes (og ærlig talt litt mer spennende) er Grand Seiko et topp alternativ. Spesielt om du også lar deg fascinere av det teknologisk imponerende spring drive-urverket. 

Tidligere testet i klokkespalten

 

2020s beste nisjeklokke. Fra Tyskland. 

Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.

Ny klokke med 50 år gammelt urverk. 

Den billigste sveitsiske klokken du får tak i. 

Dykkerkronograf fra Sveits med norsk vinkling. 

En klokke som passer rett inn 80 år tilbake i tid.

Tudoren som er svært ulik Rolex. 

Nesten helt historisk korrekt dressklokke til hverdagsbruk. 

Burgunderrødt og bronse i dykkerklokkeformat.

Hverdagsklokke utenom det vanlige.