<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
«STELLINE»: Italienerne har lenge vært blant de fremste til å samle vintageklokker. Derfor har også mange variasjoner fått italienske kallenavn. Noen av de aller sjeldneste Rolexene fra forrige århundre er klokker med stjerner på urskiven. Italienske samlere ga de navnet  «stelline», som betyr små stjerner. Avbildet er en Rolex i referansen 6062 fra 1953. Dette eksemplaret ble solgt for 495.000 dollar i 2017 av auksjonshuset Phillips.  Foto: Phillips

Derfor går samlerne amok for disse uvanlige Rolex-klokkene

Ser du en gammel Rolex med stjerne på urskiven, er det bare å slå til. 

Publisert 13. jan. 2022 kl. 17.20
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 712 ord

Rolex er ikke sjeldent. Årlig produserer sveitserne – ifølge Morgan Stanley og LuxeConsults rapport om den sveitiske klokkeindustrien – nær en million eksemplarer med den yndede krone-logoen på. Så når noen sier at deres fem år gamle Submariner er sjelden, ta det med en klype salt. 

Virkelig sjeldne Rolexer må vi skru tiden tilbake for å finne. Spesielt om du vil ha noe av det mest ettertraktede, fra tiden før merket introduserte sine populære sportsmodeller (Submariner, Daytona, GMT-Master og Explorer). På 50-tallet produserte Rolex referansene 6062 og 6088, med intet mindre enn stjerner på urskiven. Disse er noe som de aller mest bemidlede samlere med glede bruker sine grunker på.

Auksjonspriser for Rolex-referanser med stjerner 

  • (2013, Sotheby's) Rolex 6062 fra 1952. Gull. Sort urskive, 36mm, trippelkalender: 81.250 dollar. 
  • (2014) Sotheby's) Rolex 6062 fra 1952. Gull. Hvit urskive, 36 mm, trippelkalender: 209.000 sveitserfranc. 
  • (2017, Phillips) Rolex 6088 fra 1951. Gull. Sort urskive, 36 mm, time-only: 670.000 sveitserfranc.
  • (2017, Phillips) Rolex 6062 fra 1953. Gull. Hvit urskive, 36 mm, trippelkalender: 495.00 dollar.
  • (2018, Christie's) Rolex 6062 fra 1952. Patinert gull. Hvit urskive, 36 mm, trippelkalender: 1.572.500 dollar.
  • (2019), Phillips) Rolex 6062 fra circa 1952. Delvis patinert gull. Hvit urskive, 36mm, trippelkalender. Tidligere eid av Gordon Bethune: 1.940.000 sveitserfranc. 

«Stelline»

Klokkenes kjelenavn kommer fra italienerne, som siden forrige århundre har vært trendsettere innen klokkesamling. «Stelline» betyr, ikke overraskende, «små stjerner» på italiensk. «Stelline» må forøvrig ikke forveksles med Rolex' «Stella»-urskiver, et uttrykk som primært brukes i omtale av mer moderne Datejust-eksemplarer med fargerike emaljeskiver, solgt på 70- og 80-tallet. 

UKOMPLISERT, MEN SJELDEN: Avbildet er en Rolex i referansen 6088 fra 1951. Den er uvanlig stor for sin tid, med en diameter på 36 mm (slike går under navnet «Big Bubblebacks» blant samlere). Dette eksemplaret ble solgt for 670.000 sveitserfranc i 2017. Som om ikke det var nok, ville den i dag sannsynligvis gått for en høyere sum. Dog, i motsetning til mer vanlige og mer moderne Rolexer i stål har disse referansene med stjerne-urskiver vært svært ettertraktet blant samlere i en lang tid. Foto: Phillips

«Stelline» er også mer enn bare Rolexer med stjerner. Helt spesifikt er det snakk om referansen 6062, produsert på 50-tallet. Dette var tiden da Rolex lagde mer dressy klokker (fordi det var sånt folk gikk med). Referansen har flere komplikasjoner som drives av det automatiske urverket: dag- , dato- og månedsvisning, samt månefaseindikator. Såkalt trippelkalender. Brorparten av denne referansens produksjon er gjort i edelt metall. De fleste i 18 karat gult gull, med en produksjon på omtrent 670 eksemplarer over ti år, hvorav langt under halvparten av disse er kjent i dag. Få er sett i stål. Urskiven er kremhvit eller sort, alle har den vanntette Oyster-kassen. 

Enda sjeldnere er eksemplarer av stjerne-klokkene uten komplikasjoner. Altså klokker med tre visere. Her finnes det svært få i omløp. «Stelline»-navnet er mer kjent for 6062-referansen, men kan brukes også om disse enklere klokkene, som referanse 6088 (de fleste av disse kom uten stjerner, men bruker samme referansenummer – det samme gjelder 6062). Omtales også som «Galaxy» eller deskriptive «Star dial».

Noen andre Rolexer med kallenavn

  • Batman = Rolex GMT-Master II BLNR. Kommer av bruken av blå og sorte farger på bezel og GMT-viser. 
  • Kermit = Spesialutgave av Rolex Submariner. Introdusert i 2004 for å feire modellens 50-årsjubileum. Navnet kommer av den grønne bezelen som minner om karakteren fra The Muppet Show. 
  • Paul Newman = Rolex Daytona 6241. Kallenavnet kommer fra skuespilleren som hadde en slik. 
  • Root beer = Rolex GMT-Master 1675/3 og 16753. Navnet kommer fra fargekombinasjonen på gull/stål-versjonen med gull/brun bezel og urskive. 
KARL MED «STELLINE»: Karl Lagerfeld med sin Rolex «Stelline» trippelkalender i gull. Lagerfeld gjorde ofte som Gianni Agnelli og hadde klokken utenpå skjorteermet. Foto: Getty Images

Hvor dyre er de egentlig?

Auksjonsprisene er sterke og prisene stiger. Og det tar vanligvis god tid mellom hver gang eksemplarer blir tilgjengelig på det åpne markedet. I 2017 gikk en 6088 for 670.000 sveitserfranc og en 6062 for 495.000 dollar – begge hos Phillips i henholdsvis Genève og New York. I 2018 solgte Christie's en lignende, dog med en vill patinering av urkassen i gull, for hele 1,5 millioner dollar. Eksemplaret fikk kallenavnet «The Dark Star» grunnet iriseringen av gullet. 

Det dyreste eksemplaret blant stjerneklokkene er imidlertid en 6062 eid av Gordon Bethune, samler og tidligere direktør for Continental Airlines. Den solgte for 1,9 millioner sveitserfranc i 2019.