<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
GJENOPPSTÅR FRA 80-TALLET: Nye Doxa Sub 600T er basert på en modell det sveitsiske merket produserte for 40 år siden.  Foto: Eivind Yggeseth

Vanntett ned til 600 meters dyp

80-tallsfølelsen fra Sveits med mye personlighet. 

Publisert 11. feb. 2022 kl. 09.32
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 733 ord

Det er vanskelig å mekke klokker med særpreg og image – som på samme tid greier å fange et bredere publikum. Utfordringen oppleves av både nye og gamle produsenter, om de er sveitsiske, japanske, tyske, britiske eller franske. Store som små, uansett utsalgspris.

Doxa har bygd sin prestisje på dykkerklokker. Deres største suksess, Sub 300, ble første gang introdusert i 1966 – med både særpreg og image. Likevel er det noe du sjeldent ser på andre enn entusiasters håndledd i dag. Kanskje nettopp grunnet det særegne designet. Knall oransje urskiver og store C-formede urkasser er ikke for alle. 

På Basel-messen i 2019 lanserte imidlertid Doxa noe som var mer «klokke for folket». Sub 200 var priset til rett i underkant av 10.000 kroner – i praksis en tredel av en Sub 300. Designet var også rettet mot et større publikum, med snille retro-vibes som ikke fornærmet en sjel. Mottakelsen var god, men resultatet var kanskje at den manglet noe av det umiskjennelige Doxa-preget, som best kan beskrives med ordene quirky og sporty. 

Doxa Sub 600T 

PLUSS 

Attraktivt priset.

Særegen design.

Fin byggekvalitet innenfor prisklassen.

MINUS

Ikke spesielt allsidig.

Lenken ser stor ut, uten smalning.

Sitter litt høyt på håndleddet.

Kanskje merkets nyeste lansering greier å nå ekvilibrium. Doxa har altså prøvd seg igjen, med Sub 600T, priset til 16.000 kroner. Modellen er en direkte videreføring av en litt finurlig klokke merket solgte på 80-tallet. 

I dybden

600T kommer – i likhet med mange andre Doxa-modeller – i en haug av forskjellige farger: Oransje (Professional), sort (Sharkhunter), sølv (Searambler), blå (Caribbean), gul (Divingstar) og turkis (Aquamarine).  Valgmulighetene begrenser seg ikke bare til fargen på urskiven, men en får også alle utgavene med enten keramisk eller stål-bezel. Enten på lenke eller gummirem – eller begge deler. Etter vår mening er den billigste konfigurasjonen også den beste: Sølv urskive med bezel i stål og gummirem (som avbildet). 

DYKKERKLOKKE: At Doxa Sub 600T er sporty er det ingen tvil om. Spesielt på gummirem. Foto: Eivind Yggeseth

Diameteren på den tydelig 70/80-tallsinspirerte urkassen er svært anvendelige 40 mm. Her er det både avrundede former og skarpe vinkler. Med vekselvis polerte og børstede overflater i stål. 

Førsteinntrykket er godt. Dykkerbezelens énveis-roterende funksjon er forøvrig svært solid.

Noen vil sikkert påpeke en litt annerledes plassering av skrukronen. Den sitter ikke ved klokken tre som på de fleste andre klokker. I stedet ved omtrent halv fem, slik som en også kan se på flere av Seikos dykkerklokker (tenk SKX- og SRP-serien). Argumentet for en slik løsning var opprinnelig av ergonomisk natur – at ikke kronen skulle grave seg inn i dykkerdrakten eller håndleddet. 

Så, er Sub 600T behagelig på håndleddet? I sin rimeligste konfigurasjon, på en tykk gummirem, sitter den godt. Dykkerklokken med selvlysende markører og vannresistens ned til 600 meter er også noe tykk, med sine 15,4 mm. Har du trange skjorteermer kan det være noe vanskelig å gjemme Doxaen under disse. Men, så er dette uten tvil en sportsklokke – ikke dressklokke. 

Stållenken, som koster ekstra, har også et chunky design, uten smalning. 

På innsiden

Mens den opprinnelige klokken fra 80-tallet også var kvartsdrevet, er Sub 600T utelukkende utstyrt med et urverk fra Sellita (SW200-1), med automatisk opptrekk og en gangreserve pålydende 38 timer. 

Dette er et velkjent kaliber, som også brukes i blant annet Eterna Super KonTiki, Oris Divers Sixty-Five og Sinn U1. En såkalt arbeidshest. 

Foto: Eivind Yggeseth

Tidligere testet i klokkespalten

2020s beste nisjeklokke. Fra Tyskland. 

Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.

Ny klokke med 50 år gammelt urverk. 

Den billigste sveitsiske klokken du får tak i. 

Dykkerkronograf fra Sveits med norsk vinkling. 

En klokke som passer rett inn 80 år tilbake i tid.

Tudoren som er svært ulik Rolex. 

Nesten helt historisk korrekt dressklokke til hverdagsbruk. 

Burgunderrødt og bronse i dykkerklokkeformat.

Hverdagsklokke utenom det vanlige. 

Pris og konkurranse

Prisen er det ærlig talt ikke så mye å si på. Med gummirem og stålbezel er pålydende 15.820 grunker. Vår favoritt er Searambler. 

I denne prisklassen finnes solide konkurrenter fra etablerte stormerker som Longines (sjekk ut Hydroconquest og Legend Diver) og Seiko (slik som SPB237J1 «Captain Willard»). Og Christopher Ward. For ikke å nevne en haug med microbrands som jakter kunder med attraktive priser. For de som liker sporty retro er Unimatic, Yema, Baltic og Dietrich verdt å sjekke ut. 

Doxa Sub 600T gir på sin side inntrykk av solid byggekvalitet og kult design innenfor prisklassen. Slettes ikke et dårlig valg. 

Bli med Finansavisen Premium på innsiden av Norges største klokkemesse.