<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Moderne klokker som er noe glemt Foto: Produsenten

Seks undervurderte klokker som ikke er Rolex

Noen av de beste moderne klokkene er skjult rett foran nesen din.

Publisert 11. feb. 2022 kl. 10.33
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 681 ord

Hvert år slippes det drøssevis med nye klokker. Med brask og bram utvides, fornyes og erstattes kolleksjoner i det som har blitt industriens evige runddans. Store lanseringer av nye klokker er godteri for klokkeinteresserte, men det økende fokuset på det nyeste og kuleste har også en bakside.

Like raskt som man kan bli revet med i øyeblikkets hype, går mange av gårsdagens klokker rett i glemmeboken. Armbåndsur som i design og spesifikasjoner er verdige utfordrere til de etter hvert mye omtalte «venteliste-klokkene», men som likevel står klare til kjøp i glassmontrene hos forhandlerne.

DYKKERKLOKKEN: Jaeger-LeCoultre Polaris Mariner Memovox. Foto: Jaeger-LeCoultre

Her er noen av klokkene vi mener fortjener å trekkes frem fra glemselen – i noen av de mest aktuelle kategoriene her hjemme.

Dykkerklokken

Polaris ble aldri helt den suksessen Jaeger-LeCoultre hadde håpet på. Sammenlignet med den populære og moderne Master Compressor-kolleksjonen den erstattet, fremstod Polaris som langt mer retro og nedtonet. Det ble litt som å hoppe etter Wirkola – også med tanke på at den ikoniske dykkerklokken Memovox E859 «Polaris» fra 1968 var inspirasjonskilden.

Fire år senere fremstår imidlertid Polaris som atskillig mer attraktiv. Spesielt senere varianter som Memovox Mariner og Mariner Date, har tilført Polaris-kolleksjonen friskheten og særpreget mange savnet. Og etter vår erfaring har dette skjedd uten at så mange har fått det med seg.

Sportsklokken

SPORTSKLOKKEN: Seiko Prospex LX SNR033. Foto: Seiko

Seiko Prospex er neppe ukjent materie for klokkeinteresserte nordmenn, men «Prospex LX» har de færreste noe forhold til. Likevel representerer produktlinjen noe av det ypperste fra Seiko innen design, finish og urverk, og ble utviklet samarbeid med den anerkjente industridesigneren Ken Okuyama.

Ved lansering trakk mange entusiaster frem høy pris som en regelrett dealbreaker. Snart tre år senere med prisgalopp hos merker som Rolex, Omega – og til dels storebror Grand Seiko – fremstår imidlertid Prospex LX brått som en langt mer attraktiv pakke enn på Baselworld i 2019. Robuste tøffinger til langt under 100.000 kroner.

Pilotklokken

Er man i familie med Aquis og Divers Sixty-Five er det lett å havne litt i skyggen av søsknene. Som modellnavnet røper er Oris ProPilot en pilotklokke – og det litt glemte alternativet i kategorien som domineres av merker som IWC, Breitling og Longines.

PILOTKLOKKEN: Oris Big Crown ProPilot Rega Fleet Limited Edition. Foto: Oris

I motsetning til trioen har Oris valgt bort vintage-inspirasjon til fordel for et mer moderne uttrykk. Det handler naturligvis om de små detaljene, for både estetisk og funksjonelt er modellene lett identifiserbare som pilotklokker. Lesbarhet og nyttige funksjoner står i sentrum, og en av kolleksjonens sprekeste er utviklet i samarbeid med den sveitsiske flyredningstjenesten REGA.

Dressklokken

Lekre og slanke dressklokker går aldri av mote, og i den øverste divisjonen er modeller fra navn som A. Lange & Söhne, Breguet, Patek Philippe og Vacheron Constantin noen av de gjeveste. Ingenting er galt med disse ærverdige produsentene, men uforutsigbare valg er de definitivt ikke.

DRESSKLOKKEN: Montblanc Heritage Pythagore Small Second. Foto: Montblanc

Penner, lærvarer og klokker med ETA-verk – første impuls er at Montblanc ikke hører hjemme i denne toppligaen. Montblanc råder imidlertid over den gamle klokkefabrikken Minerva, som i mange år produserte klokker og urverk på et svært høyt nivå. Med Montblanc Heritage Pythagore Small Second gjenskapes magien fra Minerva, med et urverk inspirert av gamle «Pythagore» kaliber 48. Merkets status har nok litt å gå på, men finishen kan konkurrere med mange av klokkeverdenens fremste.

Kronografen

Audemars Piguet Royal Oak, Omega Speedmaster, Rolex Submariner, Patek Philippe Nautilus. Også TAG Heuer Monaco hører hjemme i det gode selskap av ikoniske klokker. Men i praksis er det langt flere av dem som skriver den på lister, enn de som trekker kortet på en.

KRONOGRAFEN: Tag Heuer Monaco. Foto: Tag Heuer

Av klokkeverdenens ikoner er Monaco ganske enkelt litt oversett. Om det skyldes den firkantede formen, prisen eller oppfattet mangel på merkestatus vites ikke. Men er man lei av «måneklokker» og lange ventelister, er det få kronografer som byr på like mye historie, stil og unikt design, som TAG Heuer Monaco.

Finansavisen Premium besøker Oslo Watch Fair
Bli med Finansavisen Premium på innsiden av Norges største klokkemesse.