<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PROFFT DESIGN: Omega viste Seamaster 600 Porfessional «Ploprof» for publikum i 1969, og dykkerklokken ble tilgjengelig for salg i 1971. Med på utviklingen var dykkerselskapet Comex. Ploprof er et godt eksempel på et produkt der form følger funksjon.  Foto: Blomqvist

Sjelden Omega på auksjon i Norge

Omega Ploprof ble designet for 50 år siden, med én tanke: Å være den beste dykkerklokken. Nå kan du kjøpe en på auksjon. 

Publisert 10. mars 2022 kl. 21.12
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 514 ord

Den beste dykkerklokken var den som kunne være med dypest. Derfor viste sveitsiske Omega et produkt som holdt tett ned til 60 atmosfærers trykk – 600 meter – under Baselmessen i 1969. Modellen fikk navnet Seamaster 600 Professional og ble markedsført mot profesjonelle dykkere i offshore-industrien. Derav det franske kallenavnet «Ploprof» (plongeur professionnel). På 70-tallet ble slike også brukt på norsk sokkel. Proffe greier. 

Antageligvis var det få hos Omega som tenkte at dette skulle bli en klokke som folk senere skulle gå med til skjorte og slacks, selv om Fiat-eier Gianni Agnelli er kjent for å ha spradet rundt med en stor Ploprof stroppet rundt utsiden av pent strøkne skjorteermer. Modellen er forøvrig fortsatt del av merkets produktportefølje, dog i sin moderne form rettet mot en noe mer luksusaktig målgruppe (bevist ved valget av George Clooney som ambassadør i en reklamekampanje fra 2013, med skuespilleren på en Riva i Comosjøen).

Hva er vannresistens?

Vannresistens, eller vanntetthet, betegner hvor stort trykk en klokke er testet for. Dykker du 200 meter ned i havet er trykket 20 ATM, og klokken følgelig vannresistent ned til 200 meter.

ISO 6425 er den internasjonale standarden for «dykkerklokker». Der er reglene at klokken skal testes for 125 prosent av det statiske trykket, altså stille vann. En dykkerklokke med oppgitt vannresistens ned til 200 meter er derfor testet for å tåle 250 meter under samme forhold.

ISO-standarden defineren også andre egenskaper en dykkerklokke må inneha. Utover vanntettheten skal klokken være utstyrt med en form for tidsmåling, hvilket tradisjonelt er gjort med en dykkerbezel som hjelper brukeren å eksempelvis kalkulere tid på dypet og dekompresjonsstopp.

Tilbake til 1971, da klokken endelig var mulig å kjøpe hos urmakere. Ploprofen var stor, tykk og tung. Utstyrt med en lang og solid gummirem som kunne brukes på utsiden av drakten. Designet etter funksjon, med input fra ingen ringere enn det velkjente dykkerselskapet Comex (som forøvrig senere gikk for et enda mer velkjent klokkesamarbeid med Rolex). Urskiven var blå og hadde selvlysende materiale – lettere å lese i mørket og på dypet hvor farger opptrer annerledes. Minuttviseren var stor og oransje. 

Seamaster 600 Professional var ment som intet annet et verktøy for dykkerne, spesielt under metningsdykking, med en ekstern vridbar bezel for å time dykk. Den røde plastknappen på høyre side må trykkes ned for å bruke sistnevnte. Sikkerhetsfunksjonen er ikke til pynt. Designet var gjort slik for å forhindre at brukeren ved et uhell kunne justere bezelen, hvilket kan føre til at det fremstår som at en har vært kortere tid i vannet enn i realiteten. Skumle greier for dykkere med en begrenset mengde oksygen i en tank på ryggen. 

Foto: Blomqvist

«Til salgs»

Vintage eksemplarer av Ploprof 600 er relativt sjeldne. Men, nå kan du erverve en slik hos Blomqvist i anledning deres kommende klokkeauksjon 6. til 20. april. 

Dette eksemplaret er av referansen 166.077 og urverket, som også ble brukt i en rekke andre Omega-modeller, er datert til produksjon i 1970. Den opprinnelige eieren var en nordmann bosatt i Italia. Blomqvist oppgir til Finansavisen Premium et prisestimat fra 50.000 til 70.000 kroner.