<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Getty Images

Bestemors Chanel-drakt er nå supertrendy

Generasjon Z vil ha gammel dame-luksus og børster støvet av den ikoniske Chanel-drakten.

Publisert 27. aug. 2021 kl. 08.52
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 767 ord

Den ene dagen er det 90-tallets magetopper som gjelder, en annen er det 80-tallets powersuit med skulderputer. Nå vil generasjon Z ha bestemors tidløse Chanel-drakt i tweed.

I sommer møtte den 18 år gamle amerikanske pop-kometen Olivia Rodrigo opp i Det hvite hus for å møte president Joe Biden i en vintage Chanel-drakt fra 1995. For nå har faktisk plagg fra 90-tallet fått betegnelsen vintage.

DESIGNEREN: Coco Chanel. Foto: Getty Images

Også bilder fra nyinnspillingen av tv-serien Gossip Girl, som omhandler en gjeng bortskjemte, hormonelle tenåringer på Upper East Side i New York, viser karakterer med Chanel-drakter.

– Jeg tror vi er midt oppi en generasjon av nostalgi, og alle ser ut til å være besatt av å se tilbake i motebildet og huske en tid hvor mote ikke var så seriøst. Chanel på 90-tallet er et perfekt eksempel, forklarer Ryan McMahon, som driver Instagram-kontoen @chanel_archives, til The Guardian.

Den kvinnelige dressen

Coco Chanel lanserte drakten i 1956, i en tid da Christian Diors New Look med smal midje og store skjørt regjerte, ifølge Financial Times. Chanels drakt ga kvinnekroppen derimot frihet til bevegelse med sine rette linjer, funksjonelle lommer og maskuline skreddersøm.

CHANEL ANNO 2021: Hadde kreativ direktør Virginie Viard latt seg inspirere av Jackie Os kinoiske rosa drakt for sin Cruise 21/22-kolleksjon? <strong>Foto: Getty Images</strong> (1 / 3)
CHANEL ANNO 2021: Hadde kreativ direktør Virginie Viard latt seg inspirere av Jackie Os kinoiske rosa drakt for sin Cruise 21/22-kolleksjon? Foto: Getty Images

Moteskaperen introduserte forgjengeren til det vi kjenner som Chanel-drakten allerede i 1925, ifølge CR Fashion Book. Hun lot seg inspirere av herremoten som hennes daværende kjæreste hertugen av Westminster gikk med. I tillegg til sportsmoten, gjerne bestående av tweed, som den gangen ikke ble sett på som et spesielt glamorøst materiale.

Chanel gjorde tweeddrakten feminin og fasjonabel ved hjelp av nye farger, dekorative sømmer og silkefor. Lenker sydd på innsiden av jakken gjorde at plagget falt pent. Komfortabel som en kardigan, men elegant nok for selskap.

Den krageløse drakten med knelangt skjørt ble en stor hit utover 50-tallet og ga selskapet comebacket det trengte, etter å ha vært stengt under andre verdenskrig.

Chanel

Motehus grunnlagt i 1910.

Startet av Gabrielle «Coco» Chanel.

Kjent for nøkkelprodukter som Chanel-drakten, «den lille sorte» og lenkevesken.

Forgjengeren til Chaneldrakten ble designet allerede i 1925.

Den tidløse Chanel-drakten ble lansert i 1957.

Karl Lagerfeld tok over som kreativ direktør fra 1983 til 2019.

Lagerfelds høyre hånd, Virginie Viard, tok over som kreativ direktør i 2019.

Sterkt forankret i populærkulturen

En gang gjort berømt av førstedame Jackie Kennedy Onassis ikledd en rosa versjon fra merkets høst/vinter-kolleksjon fra 1961, da ektemannen president John F. Kennedy ble skutt og drept i Texas i 1963. Ikke minst av Hollywood-stjerner som Audrey Hepburn, Grace Kelly og Kim Novak.

Ellers gjerne forbeholdt divaer med perlerader rundt halsen og andre velbemidlede. Nå «allemannseie». I den grad hvermannsen har mulighet til å anskaffe seg et slikt stykke motehistorie. Mest sannsynlig har svigermor en hengende innerst i klesskapet – er det nå man endelig skal vinne hennes gunst?

Tidløs investering

Hos luksusmoteplattformen Farfetch ligger prisen for en brukt Chanel-drakt på rundt 40. 000 kroner. I likhet med Chanel-vesker, skal også motehusets jakker og drakter være en god investering.

Pilene til det franske merket går bare en vei – oppover, skal man tro Financial Times. Søk etter Chanel-jakker skal ha økt med 33 prosent fra 2018 til 2019 hos moteplattformen og søkemotoren Lyst.

GODKJENT AV THE KARDASHIANS: Toppmodell og Kardashian-lillesøster Kendall Jenner i en Chanel-drakt, under The tonight show med Jimmy Fallon i 2017. Foto: Getty Images

Tv-karakteren Marge Simpson gjør dermed et kupp når datteren Lisa fisker ut en rosa Chanel-drakt innerst fra et klesstativ, satt ned fra 2.800 til 90 dollar.

– Det vil være bra for økonomien, konkluderer Marge rasjonelt med.

Moderne tolkninger

Det kan virke noe unaturlig å tre det mange kanskje vil synes er gammeldagse tweeddrakter på unge kvinner. For antrekket vekker hos mange assosiasjoner til Gabrielle Coco Chanel med munnstykke på sigaretten på sine eldre dager, poserende i en versjon i suiten sin på The Ritz i Paris. Drakten kom utover 60-tallet hyppig i konflikt med datidens stadig mer populære og hippie-inspirerte stil.

Tidligere Chanel-designer Karl Lagerfeld pustet imidlertid nytt liv i drakten igjen og igjen utover 80- og 90-tallet. Sist i 2018, et halvt år før han gikk bort. Hans etterkommer Virginie Viard har gjort sitt for å ta drakten inn i samtiden.

Resort 2021-kolleksjonen hennes viste til og med en rosa Chanel-drakt, ikke ulik den brukt av Jackie O i 1963. Istedenfor med en pillebokshatt, var denne stylet med en rocka t-skjorte og nettingstrømper anno 2021.