<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
MANNEN BAK NAVNET: Les Paul og kona Mary Ford var allerede etablerte plateartister, da Gibson ba Paul om å bygge en gitar for dem Foto: Christie`s Images LTD

Legendarisk gitar under hammeren

Verdens første Gibson Les Paul skal under hammeren. Den har også vært på verktøybenken til opphavsmannen i 60 år. 

Publisert 9. sep. 2021 kl. 18.09
Oppdatert 10. sep. 2021 klokken 09.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 424 ord

«Jeg vil gjerne ha...Et hvitt piano og en Gibson gitar» synger Lars Lillo-Stenberg i en av DeLillos kanskje mindre kjente kjærlighetsviser, tonesatt gitarklimpring på nevnte gitar. Vokalisten som har lagt seg på det noe mykere rock-uttrykket i Norge deler fascinasjonen for Gibson med stort sett det som har vært av musikere de siste 50 årene.

Listen er ganske lang over kjente gitarister som har en Gibson Les Paul som sin favoritt, blant dem Slash, ZZ tops Billy Gibbons, Bob Marley, Bob Dylan og Mark Knopfler. For ikke å glemme Eric Clapton, Paul McCartney og Keith Richards.

En legende i seg selv, men nå er det en slags hellig gral til salgs. Den aller første Gibson Les Paul Goldtop. Les Paul var altså Gibsons første elektriske gitar, og antagelig deres mest kjente.

OBJEKTET: Et stykke gitarhistorie kan bli din. Foto: Christie`s Images LTD

70 år siden

Mange har derfor hørt om Les Paul, og forbinder det navnet nå med nettopp denne elektriske gitaren. Men for 70 år siden var Les Paul en grammy-vinnende artist og oppfinner, som lenge hadde bygget sine egne gitarer. Rundt 1950 fikk Fender veldig dreis på sin elektriske gitar, med navnet Telecaster, og markedet strømmet dit for å skape lyden av 50-tallets rock`n`roll. Igjen satt Gibsons ledelse og klødde seg i huet. Etter å ha erkjent at dette elektriske greiene var kommet for å bli, snudde de seg til Les Paul for hjelp. Paul på sin side så dette som en sjanse til å realisere en drøm om å elektrifisere gitaren.

Han hadde i en årrekke eksperimentert med innspillingsteknikker og bygget gitarer, og Gibson fant kjapt ut at han hadde kreativiteten de søkte.

Resultatet ble historisk, og som takk for innsatsen fikk Paul den aller første gitaren som bar hans navn.

Ikke urørt

Hadde dette vært en vintage Ferrari eller Rolex, ville det vært oppstandelse om det som så skjedde. For Les Paul var slettes ikke fornøyd med det endelige resultatet. Det var rom for forbedring, noe han gjorde i så stor grad at det i praksis er en egen gitarmodell. Paul var svært knyttet til gitaren, og fortsatte å bearbeide og bruke den til sin død i 2009.

Er du sugen på en Gibson Les Paul kan du kjøpe en over disk i dag for ca 25.000 kroner. Men om du skal ha den første må du regne med å betale godt over en million kroner. Om ikke budrunden hos Christie's i New York i oktober tar helt av.