<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
TIL SALGS: Winston Churchills kunst øker i pris og popularitet, så får kjennere diskutere om det er på grunn av kvaliteten eller kunstneren. Foto: Phillips

Churchill-maleri til salgs

Når den britiske statsministeren ikke drakk, talte eller kriget, var han svært glad i å male. Nå kan du sikre deg et av kunstverkene hans.

Publisert 15. juni 2021 kl. 16.05
Oppdatert 18. juni 2021 klokken 10.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 300 ord

Winston Churchill var kanskje andre verdenskrigs synligste leder og strateg. Han proklamerte selv at historien ville fare vel med ham, for han hadde intensjon om å skrive den. Sånn har det stort sett blitt. Det dukker jevnlig opp en diskusjon om mannens sterke og svake sider, om han var denne helten heltedyrkerne hans mente, eller ikke. Men uansett, en av historiens mest markante figurer var den britiske statsministeren uten tvil.

Og det er som kjent hans skarpe tunge og oratoriske gaver som har sikret ham denne plassen.
Mindre kjent er det altså at han var en livslang maler, noe hans kone skal ha oppmuntret, da det hjalp mot statsmannens tidvis sterke angst og nevroser.

Fra båt til auksjon

Bildet det er snakk om har tittelen «The Moat Breccles», og ble malt for temmelig nøyaktig hundre år siden. Churchill holdt på det i mange år, før han ga det i gave til verdens den gang rikeste mann, shippingmagnat og livsnyteren Aristotle Onassis. Sistnevnte hadde en av historiens mest omtalte private yachter, den ombygde greske krysseren Christina O. Blant gjestene som antagelig har sett bildet er kjente navn som Jackie Kennedy Onassis, Richard Burton, John D. Rockefeller og Marilyn Monroe.

Så altså, nå skal et bilde malt av andre verdenskrigs seierherre, og som senere har hengt på en av verdens mest kjente båter, eid av en av verdens mest kjente rikinger selges.

Den siste tiden har en del Churchill-bilder vært i omsetning, og de virker å være populære. Christie`s solgte nylig flere bilder, blant annet «North African mosque», som igjen var eid av Angelina Jolie, og som ble solgt for svimlende 11,6 millioner dollar.

Noe rimeligere er altså kunstverket fra Onassis-familiens samling. Bildet er ventet å selges for mellom 1,5 og 2 millioner dollar.