<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
KUNSTVERKET: De Voorzaan en de Westerhem fikk henge i fred i fem år, før det ble forsøkt stjålet av klovner.  Foto: Zaans Museum

Forbipasserende stanset kunsttyveri i Nederland

Kunsttyveri er som oftest mest vellykket på film. I det virkelige liv blir det ofte mer komisk.

Publisert 7. sep. 2021 kl. 09.05
Oppdatert 9. sep. 2021 klokken 17.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord

Av og til lugger ting litt. Du forsover deg, søler kaffe på en nystrøket skjorte eller knuser glasset på en alt for ny mobiltelefon.

Trøst deg med at det finnes folk som har det verre, men som også fortjener det mer enn deg.

Hollywood og diverse forfattere har romantisert gentlemanstyven gjennom et par århundre. Kanskje var det drømmen, men realiteten ble noe helt annet enn classy da det ble gjort et forsøk på tyveri i Nederland i august.

« De virket ikke som profesjonelle. »
Kunstdetektiv

Dummet seg ut

Klokken var såvidt etter halv elleve på formiddagen da en person forsøkte å stjele med seg et Claude Monet-mesterverk fra Zaans Museum. Vedkommende gikk inn og hektet løs bildet og forsøkte så å løpe ut til en ventende scooter. Problemet, som nå vekker mye latter blant politifolk i hele Europa, er at en tilfeldig forbipassende bestemte seg for å blande seg inn. Dermed ble det håndgemeng, før tyven forsøkte å komme seg på mopeden. Akkurat det gikk, men i alt oppstyret mistet vedkommende bildet. Maleriet, som har navnet De Voorzaan en de Westerhem og ble malt for 150 år siden, havnet på bakken, før mopeden forsvant i vill fart gjennom gatene.

– De virket ikke som profesjonelle, sier kunstdetektiv Arthur Brand til NH News. Han forklarer videre at museet er håpløst for kriminelle eskapader, både på grunn av potensielle fluktruter og på grunn av alle turistene og kameraene i området.

– Det lå også igjen en parykk. Så det er antagelig DNA på enten den eller mopeden, sier han videre.

Bildet skal kun ha fått mindre skader, men vil bli restaurert før det igjen er på utstilling. Maleriet ble forøvrig kjøpt for rundt 15 millioner i 2015 og har vært på utstilling siden.