<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
KOSTER: Nine Marilyns av Andy Warhol er ventet å hente en halv milliard kroner på egenhånd. Foto: Getty Images

Skilsmissekrangel gir tidenes kunstauksjon

En kunstsamling til 5 milliarder kroner skal auksjoneres bort. På kjøpet får du bilder av både Jeff Koons og Andy Warhol.

Publisert 23. sep. 2021 kl. 18.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 431 ord

Skilsmisse er kjipt. Særlig når du har vært gift i 50 år, du nærmer deg 80 år og finner ut at du vil skilles. Og ikke bare skilles, du går inn for å lage masse bråk samtidig. Barna har tross alt flyttet hjemmefra, så det er kanskje ingen hensyn å ta? 

Likevel, da Harry B. Macklowe bestemte seg for å skilles i 2016 ble det er voldsomt spetakkel. Den da 79 år gamle eiendomsutvikleren fra New York hadde på det tidspunktet vært gift med Linda Burg siden 1959. Men i 2016 var det altså slutt, og kranglingen begynte. 

Etter at mer enn 2 milliarder dollar i eiendeler var fordelt og skilsmissen var formell, giftet han seg på nytt og smalt opp et bilde av seg og sine nye kone på et hjørne av Park Avenue. Kun for å være kjip med ekskona, hevdes det.

KRANGEL: Ingenting sier bitter skilsmisse som et bilde av deg selv og nye kona på Park Avenue. Foto: Getty Images

Spektakulært

Kanskje er det ikke rart at de ikke ble enige om hvem som skulle ha hva fra et liv med kunstsamling. Dermed ble det en dommer som bestemte at 65 kunstverk skulle auksjoneres bort, og deretter skulle de dele overskuddet (Men hun fikk altså beholde kunst verdt rundt 40 millioner dollar i tillegg). Derfor går altså en av tiårets mest oppsiktsvekkende kunstauksjoner snart av stabelen gjennom auksjonshuset Sotheby's. Samlingen er delt i to, der første halvpart skal på auksjon i november, mens den andre halvdelen skal bort i mai neste år.

Blant verkene i samlingen er Andy Warhols Nine Marilyns, med en anslått verdi mellom 350 og 500 millioner kroner. Det er også et verk av Cy Twombly med navn Untitled som skal under hammeren. Da med en forventet pris i samme område som Warhol-mesterverket. Det er også et Rothko-maleri til 650 millioner kroner og en Giometti-skulptur til samme pris på vei til auksjon. I tillegg til kunst av navn som Jeff Koons, Sigmar Polke, Brice Marden og Agnes Martin en del av den todelte samlingen.

FØR: Dette bildet av Harry B. Macklowe og Linda Burg er fra bedre tider, før livet deres ble som en episode av Succession. Foto: Getty Images

Dyreste noensinne

Ifølge Sotheby's vil auksjonene dominere og definere kunstverdenen i mange år fremover. Det er også ventet å bli den dyreste auksjonen av kunst noensinne, en rekord som inntil nå har vært holdt av Christie's. Deres auksjon av en Rockefeller-samling i 2018 ble anslått til rett under 4.5 milliarder kroner, og hentet til slutt inn rett over syv milliarder kroner.