<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Foto: Eivind Yggeseth

Dette er skoene du trenger i høst

Elsker du lave klassikere og ønsker å beholde stilen når det er vått og kaldt? Dresstøvelen er skoenes svar på «ja, takk begge deler.»

Publisert 7. okt. 2021 kl. 19.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 453 ord

Høy eller lav. Lav eller høy. Det er ikke alltid like lett å velge sko når været er uforutsigbart.
Heldigvis finnes det sko som tar valget for deg.

Hybridsko er ikke alltid like overbevisende, men det finnes hederlige unntak. Ett av dem er oxford boots, i praksis en oxford sko med høyt skaft, der overlæret er forlenget til en støvel. Altså utgangspunktet til det som ble oxford-modellen.

Field boot er en varmere variant, med sin militære opprinnelse og åpenbare assosiasjoner til offiserstøvler. Det finnes fôrede varianter, delvis semskede utgaver og de helt enkle, blanke lærstøvlene.

Hva er en dresstøvel?

Det er en sko som skal kunne brukes til dress eller penbukser som skjuler skaftet og gir seg ut for å være en tradisjonell oxford.

Minst like interessant er den tilsvarende støvelen med utgangspunkt i derbyen, også kalt «jumper boot». Forskjellen er en litt mindre striglet silhuett, men i mange tilfeller er forskjellene ubetydelige og de fyller samme funksjon.

Oxford vs. Derby

  • Oxford-modellen kjennetegnes av et lukket system der lissene er gjemt under de to sidestykkene som snørres tett sammen. Det gir et tettere og mer formelt uttrykk.
  • Derby kjennetegnes av en åpen festeløsning der snørehullene til lissene er sydd på på toppen av vampen. Modellen har et litt mer casual uttrykk og gjør dem lettere å ta av og på.
LANG VARIANT: Dresstøvelen er i praksis en oxford eller derby med høyt skaft der skoen er forlenget til en støvel. Foto: Eivind Yggeseth

Hva brukes den til?

De mest klassiske oxford-støvlene kan brukes til en litt tyngre ulldress, flanellbukser og pyntet bekledning når været er kaldt. Der man vanligvis bruker en lav oxford, brukes en høy oxford eller field booten sammen med varme og lune stoffer.

Du kan pynte den opp eller bruke skoen til mer en mer avslappet klesstil, som en semsket skinnjakke og mørke jeans hvor skoen er en fin kontrast.

Den er pyntet nok til at sjefen ikke merker at du ikke har på deg oxforden og grov nok til at du kan bruke jeans.

En høy derby kan brukes som en derby. Litt mindre pyntet, særdeles velegnet til jeans eller chinos når dressen kastes på fredagen.

Hvilken skal du velge?

Oxford-støvel:

En posh, engelsk klassiker fra Joseph Cheaney Brixworth Balmoral Boot. 4.200 kroner på josephcheaney.com

Edward Greens field boot er noe av det mest sexy med høyt skaft du kan ha på bena. En ren Galway til 13.000 kroner eller semsket til 300 kroner mer.

Derby-støvel:

Lyst til å se ut som ikonet Gianni Agnelli? På med den grå ulldressen og disse derbystøvlene i semsket skinn fra Cavour. 4.400 kroner.

En klassisk favoritt med flott patina og fine linjer, er Carlos Santos støvler til 3.000 kroner.

Se forøvrig Finansavisen Premiums store skoguide her