<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
IKKE SOM PÅ GATEKJØKKEN: Babben på Williamsburg skal spises pent med kniv og gaffel. Foto: Iván Kverme

Bortskjemt kebab og strålende service

Rein, entrecôte, portobellosopp eller kveite er neppe det du forbinder med bab og döner...

Publisert 5. juni 2021 kl. 09.38
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 735 ord

Williamsburg Bab & Beer

 

Splitter ny restaurant. Et lite stykke Brooklyn har inntatt hovedstaden med kebab på menyen og amerikansk craft beer på tapp. Har også döner med svin, lam, kalv og kylling. Åpen kebab med alt fra entrecôte, reinskav, ribbe og kveite til vegetarvarianter som portobellosopp og halloumi. Tilbyr også ulike småretter. Godt, annerledes og fantastisk service.

Terningkast 5

Sted: Karl Johans gate 35 ved Paleet i Oslo.

Pris lunsjretter: 129 til 229 kroner.

Tid før maten kom: 22 minutter.

Besøkt: 1. juni 2021.

– Solen skinner fra skyfri himmel, det er over tyve varmegrader, og du har bestilt bord i kjelleren på et kjøpesenter? nærmest freser Long.

– Slapp av. Det er ikke slik du tror, parerer Short.

De passerer den ene turistfellen etter den andre på Karl Johan. Både Hard Rock Café og Egon står relativt lavt i kurs hos de to. Det gjorde for øvrig også Fridays og Burger King i samme gate, men nettopp i dette lokalet, som tidligere har huset de to sistnevnte, ligger nyåpnede Williamsburg.

WILLIAMSBURG: Endrer karakter på kveldene. Det blir også intimkonserter her. Foto: Iván Kverme

– Et nytt, friskt pust på Karl Johan, sier Long etter å ha tatt en sveip gjennom lokalet. Tøff belysning, grafittikunst, ulike sosiale soner, en liten scene beregnet for livemusikk og en lang bardisk med et rikt utvalg av brunt brennevin. For å nevne noe.

Kreative råvarer

De to setter seg ut på orkesterplass med utsikt til byens paradegate.

En smilende og smørblid servitør dukker opp med menyer og tar opp drikkebestilling med det samme.

HAR SKIFTET HAM: Lokalene ved Victoria har tidligere huset Friday's og Burger King. Foto: Iván Kverme

Det er åpen kebab som spiller hovedrollen på spisekartet. Ikke den typen som ofte blir fortært klokken to på natten med dertil hørende søl og gris. Denne skal spises med kniv og gaffel som en pizza.

Short velger en vegetarvariant med marinert og grillet portobellosopp, ovnsbakte søtpoteter, svartkål, jordskokkchips, chimichurri, fermentert hvitløksmajones og sennepskarse. I tillegg lar hun seg overtale til å bestille hummus med nystekt brød som en siderett.

SOM I BROOKLYN: Williamsburg slik teamet i Oslo opplever den. Foto: Iván Kverme

Long blir nysgjerrig på döner-utvalget. Med litt hjelp fra den superskjønne servitøren bestiller hun döner med kylling, rødløk, vårløk, fersk jalapeños, syltet gulrot, reddik, knutekål, koriander og chilimajones. Som smårett velger Long seg grillet pimientos de padron.

Jospergrill som setter spor

– Uteserveringen blir mye større, sier Short og nikker mot svette arbeidskarer med hver sin drill. De monterer nye bord i en fart som får Short til å lure på om de jobber på akkord.

Drøye tyve minutter senere dukker lunsjrettene opp. De er fargerike og ser innbydende ut. Short tar en prøvende bit av sin kebab. Smilet kommer momentant. Portobellosoppen smaker skikkelig godt av trekull.

– Jospergrill, forteller servitøren etter at Short har skrytt av nettopp grillferdighetene på kjøkkenet.

JOSPERGRILL: Full score for nygrillet pitabrød og portobellosopp. Foto: Iván Kverme

– Alle ingrediensene smaker ferskt, og yufkaen, som her fungerer som en pizzabunn, likeså. Og servitøren hadde rett da hun påsto at hummusen er virkelig god, sier Short og slikker seg diskret rundt munnen.

– Oj, denne første biten var sterk! Jeg må ha fått en bit jalapeños, sier Long og sperrer opp øynene samtidig som hun griper etter vannglasset.

– Men dette er godt – og friskt og delikat. Det minner ikke mye om det man bestiller i kebabsjappa på vei hjem fra by’n en tidlig søndag morgen. Det nystekte pitabrødet er dessuten himmelsk godt. De grillede pimientos de padron er litt i salteste laget, men gjør at jeg føler meg hensatt til en beachbar på Mallorca. Det er ingen dum følelse akkurat nå.

Sjarmtrollet reddet femmeren

De to blir sittende kikke på forbipasserende og på de hardt arbeidende bordmontørene.

– Det er fortsatt ikke mange mennesker i sentrum, men det er uansett vidunderlig at Oslos restauranter har gjenåpnet, kvitrer Long.

Foto: Iván Kverme

Gode og mette takker de for seg og blir ønsket velkommen tilbake av sjarmtrollet bak munnbindet.

– Jeg ble positivt overrasket, og sammenlignet med de spisestedene som har vært her tidligere, er det jo en soleklar forbedring. Og begge servitørene vi har snakket med, er jo grunn god nok til å komme tilbake. Jeg er på en femmer, sier Short.

– Matmessig er jeg på en firer, men den usedvanlig hyggelige betjeningen gjør at jeg er enig med deg. Dette blir en femmer, istemmer Long.