<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
RIKTIG FOR MÅLGRUPPEN: Den vintageinspirerte og lekne innredningen burde spille rett på hjertestrengene til Kafeteria Agususts bespisende.  Foto: Ivan Kverme

Stjernekokkens nyeste spisested

Esben Holmboe Bangs er med i det nye spisestedet Kafeteria August. Det har god mat og sjarmerende lokaler – men også litt å jobbe med.

Category iconLunsjguiden
  Publisert 28. jan. 2022
  Lesetid: 4 minutter

  I en bakgård fra Universitetsgata i Oslo, et sted mellom Katla og Fuglen, har et nytt mat- og drikkested akkurat åpnet dørene. Kafeteria August er navnet.

  Gjennom store glassvegger kan man skimte trendy vintagemøbler, en stor bardisk og et tak fullt av hvite rislamper.

  SPEKEMATFAT: Lunsjduoen likte godt de gode råvarene. Spesielt de på spekefatet på lunsjmenyen. Foto: Ivan Kverme

  Kafeteria August er det fjerde serveringsstedet Maaemo-sjefen Esben Holmboe Bang har vært med på å åpne i hovedstaden. Først Maaemo. Deretter The Vandelay. Og i vinter åpnet han sin første bar, The Conservatory, i Bjørvika.

  Men Kafeteria August, med Joanne Sørheim (tidligere ved restauranten Mohn) i spissen, skal være noe annerledes enn de andre stedene. Det er uformelt, enkelt og hipt. Mindre fancy enn The Vandelay, ikke minst annerledes interiør.

  Kafeteria August

  Kafeteria August er Maaemo-sjef Esben Holmboe Bangs nye spisested. Fine lokaler og god mat.

  Sted: Universitetsgata 9.

  Tid før maten kom: 19 minutter.

  Pris lunsjretter: Snacks og deleretter kostet mellom 68 og 245 kroner.

  Besøkt: 21. januar.

  Terningkast: 4.

  Spin-off fra Maaemo

  Long og Short tar turen et par dager etter åpning. Restauranten tar i mot besøkende fra klokken ni tirsdag til lørdag, og serverer både frokost, lunsj og middag.

  – Kjempebra med flere steder som serverer frokost, melder Short entusiastisk.

  Lunsjmenyen blir servert fra klokken tolv, og et par minutter etter slaget tolv strømmer lunsjgjestene til – enn så lenge tar de ikke reservasjoner. Lunsjduoen kaprer noen av de aller siste ledige plassene i lokalet, på et stort spisebord i ubehandlet furu som deles med andre besøkende. Det er pyntet med ferske tulipaner.

  UFORMELT, MEN FRESHT: Kafeteria August er hakket mer avslappet i interiørveien enn søsterstedet The Vandelay. Foto: Ivan Kverme

  – Et sted som frir til både den generelle tidsånden og utforsk-fanen i Instagram-appen til den jevne Westerdals-alumni, melder Short etter å ha analysert sine omgivelser.

  Menyen er svært enkel, med deleretter i stor grad, og består av noen enkle snacks som oliven og mandler i tillegg til blant annet comté, spekemat og potetsalat.

  – Menyen minner om andre enkle, men kule spisesteder som for eksempel Pillefyken på Tøyen, sier Long i det hun leser over papirarket foran dem som de har fått på deling.

  En glad servitør setter seg på huk ved siden av lunsjduoen og tar bestillingen.

  De går for fem av rettene på deling, i tillegg til hver sin juice.

  POTETSALAT: Med egg, revet parmesan og salatblader. Foto: Ivan Kverme

  På et av nabobordene sitter en gjeng og diskuterer hvorfor det alltid serveres spekemat på de hippe, nye stedene.

  Klientellet er blandet drops. Noen som tilsynelatende er der for å være tidlig ute med tagging i sosiale medier, og noen nysgjerrige og entusiastiske bespisende. For ikke å nevne et lite firkløver fra norsk kulturelite.

  – Jeg gjetter et overtall folk i kreative yrker, sier Short.

  Drapert i vintage

  Interiøret er stappet med norsk og nordisk design. Krobo-benken fra Bruksbo. Fureka-møbler fra Stange. Verner Panton og Poul Henningsen. Taket er fullt av lamper av rispapir. Veggene er lys beige og brune. Stilen harmonerer.

  – Det er vel litt i Holmboe Bangs ånd å gå for norske designere. Som Andreas Engesvik sine møbler på stjernerestauranten, sier Long og ser seg rundt i lokalene.

  Foto: Ivan Kverme

  Juicen kommer raskt på bordet. Men så starter minuttene å gå. Lunsjkameratene begynner å lure på hvor maten deres har blitt av, og etter nesten 20 minutter kommer de tre første rettene; comté, spekemat og brød servert med smør.

  – Det burde vel ikke ta så langt tid å få dette på bordet. Men det ser jo innmari godt ut, sier Long og hiver innpå med et luftig surdeigsbrød.

  – Deilig brød og smør da, kommer det fra Short.

  – Innmari smaksrik og god ost også. Råvarene skal det ikke stå på i alle fall, tilføyer Long.

  De andre rettene kommer på bordet etter hvert. En potetsalat og en sandwich med oliventapenade, sylteagurk og pølse servert med sennep ved siden av.

  Foto: Ivan Kverme

  – En frisk og god potetsalat, men dressingen var nesten i syrligste laget, sier Long.

  Sandwichen deler de i to.

  – Både ser og smaker greit dette, men ikke min favoritt blant rettene. Gode smaker, dog, uttaler Short etter å ha spist sin halvdel fra et skikkelig bestemorsfat i porselen.

  Summa summarum

  Etter å ha inntatt de fem delerettene har Long og Short fortsatt plass til litt mer, og bestiller hvert sitt stykke bananbrød og kaffe. Denne gangen kommer serveringen raskt.

  – Oi, denne var god. Igjen en rett vi kjenner igjen fra andre nye, lignende restauranter i byen, sier Long.

  Måltidet kom på rett over 900 kroner for to personer for lunsj, hvert sitt kakestykke, juice og kaffe.

  – Det er ikke så mye å si på prisen, men det kan vel heller ikke regnes som en rimelig lunsj. Og servicen skulle gjerne vært både mer personlig og mer effektiv, sier Long.

  – Enig der. Mer guiding og info fra personalet hadde ikke vært å forakte, selv om vi har forståelse for at det er travelt og nytt når en nettopp har åpnet. En bra firer.

  I BAKGÅRDEN: Kafeteria August ligger sentralt til i Universitetsgata 9. Foto: Ivan Kverme