<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KLASSIKEREN: Vodka Martini som servert på The Thief i Oslo.  Foto: Stine Nibe Ravneberget

Slik lager du vodka martini som på The Thief

Pierpaolo Secone gjenskaper James Bonds favorittdrink med gullfiltrert vodka.

Publisert 27. jan. 2022 kl. 18.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 640 ord

– Vermut startet som en aperitiff man kunne drikke med is. På 60- og 70-tallet var vermut så populært at man kunne finne en flaske i ethvert italiensk hjem. I dag brukes den mest i cocktails, sier Pierpaolo Secone, bartender hos The Thief på Tjuvholmen i Oslo.

– Vi forsøker å skape en stue på The Thief – det skal ikke være en lounge. Det er veldig viktig, for om man ser hotellet fra utsiden, slik jeg så det første gangen, tenker man kanskje at det ser veldig luksuriøst og posht ut – men alle skal kunne føle seg velkomne, sier Nils-Ewe Mattsson, Food & Beverage Manager på hotellet.

LAGER DRINKEN: Food & Beverage Manager Nils-Ewe Mattsson (30) og bartender Pierpaolo Secone (41) hos The Thief. Foto: Stine Nibe Ravneberget

Derfor har baren både peis, sofaer og bøker, i tillegg til kunstverk på veggene, takket være samarbeidet med naboen Astrup Fearnley, som startet da hotellet åpnet dørene i 2013.

Hotellet samarbeider også med det skotske whiskydestilleriet The Macallan, og kan kalle seg for et såkalt spiritual home. Her finner man alle produktene fra destilleriet, fra tolv til 40 år gammel whisky.

Baren har et sammensatt utvalg brennevin som blant annet omfatter en grappa fra produsenten Romano Levi, som det kun finnes 350 flasker av i verden, og en magnumgrappa i et begrenset opplag på 100 flasker, hvorav nummer 51 står på en hylle i hotellbaren.

Pierpaolo Secone (41) og Nils-Ewe Mattsson (30)

Bartender og Food & Beverage Manager hos The Thief.

I tillegg kan man slukke tørsten med alt fra rom og norsk akevitt til gin fra Japan og cognac fra Rémy Martin på håndlaget krystallflaske – som serveres i glass fra krystallprodusenten Baccarat.

Mangefasettert

– Vermut er aromatisk vin med krydder som malurt, rosmarin, timian og noen ganger kanel, laget etter gammel oppskrift. Selv om Italia har lisens til å lage vermut, ble den oppfunnet sør i Tyskland på grensen til Italia og Østerrike. Navnet kommer fra det tyske ordet for malurt, wermut, forteller Pierpaolo.

Vodka Martini

6 cl Premium vodka

1 cl tørr vermut

Sitrontvist til pynt

All vermut som produseres i Italia, slik som de velkjente merkevarene Cocchi og Cinzano, kommer fra den samme regionen – Piemonte, ifølge den italienske bartenderen. Disse er i celebert selskap med berømte rødviner som Barbera-druen og Nebbiolo fra appellasjonen Barolo.

Og det finnes som kjent flere typer vermut – både søte, tørre røde, hvite og riserva.

Shaken, not stirred

– Vodka Martini er en klassisk drink som er enkel å lage, men man må bruke gode ingredienser. Den er internasjonal, så man kan spørre etter den i hele verden, fortsetter han og legger til at drinken er en bestselger hos The Thief og en av hans personlige favoritter.

Drinken lages med vodka og tørr vermut, og på hotellet bruker de gjerne vodka fra Stolichnayas gullserie – filtrert gjennom gull. Gullet skal forsterke dybden og mykheten, og harmoniserer væsken som kommer ut, noe som skal gi en myk og behagelig følelse.

– Man kan drikke Vodka Martini både som aperitiff eller etter middag. I USA drikker man den gjerne istedenfor vin til middagen. Det finnes også mange typer martinidrinker – men dette er den originale, enten med gin eller vodka. Dette er legenden, myten – og James Bonds drink. «Ristet, ikke rørt.»

Rister man den, risikerer man imidlertid mye knust is som vanner ut drinken for mye.

– Hell vodka og tørr vermut i et røreglass fylt opp til kanten med is. Rør rundt til drinken blir avkjølt, men ikke for lenge – da blir den vannet ut. Sil over et avkjølt martiniglass og pynt med en sitrontvist.