<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
TESTET: Vi har hatt et par uker med svenske Morjas semskede «single monk straps», og lar oss imponere av hvor mye glede de gir for pengene.  Foto: Eivind Yggeseth

En mer elegant utgave av meglerskoen

«Double down», vekk fra den sedvanlige eiendomsmeglerskoen.

Publisert 7. nov. 2020 kl. 09.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 506 ord

Det er på tide å tråkke utenom den samme, gamle fottøysstien. Den doble munkeskoen, på godt norsk kalt «double monk strap», har fått et litt frynsete rykte for sin popularitet blant enkelte yrkesgrupper. Det ryktet er i ferd med å dø ut, og dersom du fortsatt digger munkeskoen, burde du se mot den litt mindre pyntede enkeltspente halvbroren: «single monk strap». 

Sverige møter Syden

Men først, litt kontekst: Det finnes nok av håpefulle sko- og klesmerker gründet på tanken om å selge direkte til forbrukeren. Erfaring tilsier at det er de som ikke roper høyest om å kutte ut mellommannen og gi deg mest luksus for pengene, som ofte gjør det best. 

Morjas er et nytt, svensk skomerke med produksjon i Spania, som satser på å selge skikkelige, randsydde sko på nett. Prisene er aggressive, og går rett i strupen på tradisjonelle produsenter som Meermin, Carlos Santos og Loake. Men de roper ikke høyt om det. 

Utstyrt med skandinavisk soberhet har Morjas skapt en kolleksjon basert på skogarderobens ikoner. Alt fra oxforden til derbyen , samt den klassiske loaferen . For ikke å glemme brougen.  

De fleste prisene ligger på rett under 2.000 kroner, som er mistenkelig rimelig for spanskproduserte, randsydde sko.

Mye for pengene

Så til dagens fokalobjekt: den enkeltspente munkeskoen. Som allerede indikert er dette kjennerens skovalg. Og testskoen fra Morjas byr på mye moro for pengene. Sjarmen med fottøy som ikke er limt er at du kan ta vare på paret lenger – i teorien. Randsømmen gjør at skomakeren din med enkelhet kan bytte såle når den blir utslitt.

Foto: Eivind Yggeseth

Kvaliteten er på ingen måte på høyde med sko fra eksempelvis rumenske Saint Crispin's (10.000 kroner og oppover). Lesten i skoen fra Morjas er eksempelvis romslig, dog klassisk, med et nokså enkelt uttrykk. Det er et tveegget sverd. På den ene side betyr det at utseendet vil falle i smak hos de fleste og deres føtter. På den andre siden får du ikke en smal, avrundet hel, tight midje, eller nerdete perfekt lær – detaljer som oftest er forbeholdt dyrere sko. 

The good and the bad

Ingen gnagsår. Etter et par uker med Morjas sko på føttene kan vi rapportere om null smerte i bena. Skoparet vi ble tilsendt var overraskende lette å gå inn. Noe av æren for det kan gå til at vår utgave kom i sjokoladebrunt, semsket skinn. Lærsålen var imidlertid noe hard først, men det gikk seg til. 

Skoene imponerer, sin pris tatt i betraktning. Det er fint lite å sette fingeren på, sammenlignet med sko som gjør to-gangeren i innhakk på bankkontoen. 

Morjas' single monk strap passer like bra til blå jeans som dress. Det er litt gøy, tatt i betraktning at det er en nokså elegant skotype (på grensen til feminin i form), som ikke alle vil føle seg trukket mot. Vår mening er at munkeskoen best passer til bukser med brett og høyt liv.

Husk imidlertid dette: For en norsk høst (og sommer, for den saks skyld) lønner det seg å sette på en tynn gummisåle hos din lokale forretning.