<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
MOROSKJORTEN: En «fun shirt» fra det amerikanske preppy-merket Rowing Blazers. Foto: Rowing Blazers

Dette preppy-ikonet er tilbake

«Fun shirts» er et preppy lappeteppe for overkroppen.

Publisert 12. mars 2021 kl. 20.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 462 ord

Den erkeamerikanske oxfordskjorten, med brystlomme, enkle mansjetter og knappekrage, ligger nokså nær ekvilibrium for x- og y-aksene «formell» og «casual» hva gjelder klesplagg. I dagens motebilde, preget av hettegensere, styggpene joggesko og små luer som ikke dekker ørene, er den dog nokså konservativ (og preppy). 

Det konservative imaget har gjort at oxfordskjorten er blitt en del av de finere anledningene. En forskyvning i formalitetsgrad, altså. Når de under 50 skal «pynte seg» innebærer det ofte et ensemble definert av platte chinos og en – om tilstelningen er fin nok – nystrøket oxfordskjorte med et eller annet merke på brystet (du vet hva vi mener). Denne skjorten er som oftest ikke plassert på innsiden av buksen, men henger i fri dressur, untucked, som en flappete, krøllete gardin over bakende og front. Det hele er toppet av skitne joggesko og en dæsj Aqua de Gio (mottatt som julegave i 2012). Fint selskap. 

Den mest formelle oxfordskjorten er en enkel, hvit utgave uten prints eller annet tull i detaljene. I andre enden av skalaen er moroskjorten. Og det er kanskje den du vil ha på deg på neste fest (når enn det blir mulig). 

Dette er en morsom oxford

Den morsomste oxfordskjorten er den noen nyansatte på Brooks Brothers' fabrikker lagde for å lære seg skjortemakeri på 70-tallet. Daværende boss og femte generasjons arvtager av den preppy familiebusinessen, Ash Woll, var en dag innom for å inspisere sitt herredømme og skal angivelig ha sagt noe som at «dette var da noen morsomme skjorter». Fun shirts var født. 

Fun shirt fra Polo Ralph Lauren. <strong>Foto: Ralph Lauren</strong> (1 / 4)
Fun shirt fra Polo Ralph Lauren. Foto: Ralph Lauren

Skjortene var laget av restestoff fra produksjonen ellers. Masse forskjellige farger, og ulike mønstre på de forskjellige delene. Røde striper på brystlommen. Pastellfarger på ermene. Litt som en 90-talls Harlequin-utgave av den ellers konservative, tyske småbilen VW Golf. Lappeteppe-aktig. 

Fun shirts har vært innom motebildet en rekke ganger siden. Senest i fjor var den tilbake, omfavnet av merker som Polo Ralph Lauren, Drake's, Rowing Blazers og Morris. Brooks Brothers også, naturligvis. 

Hvordan skal jeg kle meg i en sånn skjorte?

Som du kanskje kunne ha gjettet vil ikke lappeteppe-skjorten være det beste valget for evenementer som begravelser eller andre stivpyntede sjeldenheter. Men til det meste annet? Hvorfor ikke. Sprek opp et ellers sobert antrekk med en oxford i forskjellige pastellfarger og/eller ulike mønstre, men utvis varsomhet med å kjøre dette i kombinasjon med enda flere mønstre på andre plagg. Da kan du fort se ut som en krussedulltegning gjort av barnehageunger.