Fottøyets Range Rover er tilbake
Det skulle ta over hundre før preppy-støvelen kom inn i motevarmen. Nå har den såkalte «duck booten» fått en overhaling fra kjente designere, kjendis-podcastere og trendsensitive skoprodusenter.
Husker du bildet av to unge menn i lyseblå skjorter som ble fotografert bærende skiltet til «Lehman Brothers?
Fotografiet var et stillbilde fra en hendelse som traff hele verden. En global finanskrise. Ikke bare var Lehman Brothers verdenshistoriens største konkurs, men selskapet avduket en stor sprekk i et system som hadde krakelert en stund. Investeringsbankene kunne ikke låne penger til hverandre lenger. Bankene var insolvente. Alt revnet.
«Finans-merch»
Mange amerikanere mistet hjemmene sine, andre mistet en arbeidsplass som følge av nedgang i økonomien. Skuff på skuff med skuff. «Panic Grips Credit Markets» stod det skrevet på forsiden av Financial Times. Størst oppmerksomhet fikk Lehman Brothers, som en av verdens største investeringsbanker den morgenen de stupte 95 prosent på Dow Jones-børsen.
Bildet av skiltet som blir båret av de to ansatte på Manhattan, står fremdeles som et symbol på en tid som har påvirket generasjoner av mennesker i etterkant.
Auksjonsbonanza
Nå selges restene. Produkter, «merch» og verdiløse aksjer fra dysfunksjonelle finanssystemer har blitt samlerobjekter. Finansskandaler fra Finanskrisen i 2008, dot-com boblen eller Enron skandalen står høyt i kurs. Et raskt søk på ebay viser en markedsplass som bugner av tilbud.
Hva med en vinbag produsert av banken som styrtet verdensøkonomien i 2008? 8.500 kroner pluss frakt. Ifølge selgeren er det et kupp fra historiens aller største konkurs. Aldri brukt. Et håndkle med logoen til Lehman Brothers? Fem tusen kroner, takk. Eller kanskje et sett med røykmaske- og briller som selskapet delte ut til ansatte etter 9/11?
Da regnskapsføreren Scott Davidson startet nettbutikken Wall Street Treasures i 2019 handlet det om en lidenskap for finans og historie. I løpet av kort tid er butikken blitt et slags auksjonshus for signerte aksjer, suvenirer fra dot-com boblen og små skulpturer av «The Charging Bull». En verdiløs papiraksje fra Lehman Brothers? Rett under fem tusen kroner.
Det dyreste objektet som ligger på nettbutikken akkurat nå er en plakat produsert av Enron, som viser «Most Innovative Company» prisen de mottok fire år på rad av Fortune Magazine. Den koster rundt 15.000 kroner. Om man tar en ekstra titt på plakaten står det ironisk nok «We`re also consistent» helt nederst i tykk skrift. To år senere gikk selskapet konkurs og ledelsen ble dømt for bedrageri og regnskapsjuks.
Merch
Sikkert som banken. På Ebay har tidligere ansatte i skandale-selskaper solgt «merch» i flere år. Det har også ført til små butikker og kjøpmenn som spekulerer konkursbo og auksjoner. Som capsen til Bernie Madoff til omtrent 3.500 kroner. Dokumentasjon på eierskap og proviens fra FBI er inkludert. Salgsteksten påminner også om verdiene på 826 millionene dollar som FBI krevde inn etter at Madoff ble dømt til 150 år i fengsel for verdens største Ponzi-svindel i 2010. Finansmegleren som gikk fra å være delaktig i grunnleggelsen av Nasdaq-børsen en gang på 1970-tallet, hadde solgt aksjer for 65 milliarder dollar i verdiløse investeringer.
Bernie Madoff innrømmet at han svindlet flere tusen ofre, Hollywood-stjerner og store finansielle aktører. Sparepenger og «college funds» ble slukt. To av investorene og Madoffs førstefødte sønn tok senere sitt eget liv. En tristesse der noen mistet mer enn andre, men alle mistet alt.
I filmen The Wizard of Lies (2017) blir historien fortalt som en nervepirrende tragedie der ekteparet sakte men sikkert tar farvel til penthouseleiligheten på Upper East Manhattan og sommerhuset i Mountak.
Frister det med en signert aksje fra et av selskapene hans? Nå er den verdt mer enn noen gang. I skrivende stund ligger den ute for 20.000 kroner. Datoen på aksjen er ironisk nok 1. april, 1968.
Preppy
Too big to fail. Selv motemerker har fått smaken på merch som hinter om finansverden. Ikke langt unna kontorbyggene på Manhattan, selger det amerikanske preppy-merket Rowing Blazers såkalte «banker bags» inspirert av Goldman Sachs fra slutten av 1970-tallet. Klesmerket som er kjent for å være en slags fysisk forherligelse av den amerikanske overklassen, har formgitt baggene etter det fiktive selskapet «Pierce & Pierce» fra filmen American Psycho (2000). En flat bomulls-caps med «finance» er vårens merch. Nå selges den hos nettbutikker i hele verden. Det er fremdeles usikkert om det er ironisk eller ei.
Skandaler og finanskriser som har sendt flere millioner mennesker inn i fattigdom kan oppleves som en brutal pyntegjenstand for mange. Spesielt i USA der minnene fra finanskrisen sitter friskere. Det er vanskelig å ikke tenkte på Gamestop-aksjen og wallstreetbets-forumet, der brukere skrev hjerteskjærende tekster om familier som ble drevet til grunne i løpet av kort tid, og fremdeles lever i fattigdom på grunn av et system som ikke fungerte.
Mye av aggresjonen som ble uttalt på forumet handlet nettopp om Lehman Brothers, hedgefond og bankene som ble reddet av staten. Flere handlet aksjen på kreditt og utsatte husleien for å ta hevn på finanseliten under parolen «I`m holding».
Mange har sammenlignet Gamestop-aksjen med «Occupy wall street» bevegelsen som fremdeles hutret mot Lehman Brothers tre år etter finanskrisen. Den gang holdt det med å skrive «jump now» på en pappbit og holde den mot et kontorbygg på Manhattan. Nå er verden langt mer kompleks. Om ikke, ironisk.