<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
HEIA NORGE: Viktor Hovland og Kristoffer Ventura har sendt norsk golfinteresse i taket. Her i hvite Nike og hvite bukser under siste dag av Zürich Classic i Louisiana hvor nordmennene spilte på lag. Foto: NTB

Golfskoene du burde velge i år

Golfen har ikke ristet av seg gubberyktet helt ennå, men skoprodusentene gjør i det minste et hederlig forsøk. Her er noen av sesongens sprekere golfsko.

Publisert 5. mai 2021 kl. 19.56
Oppdatert 9. mai 2021 klokken 14.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 441 ord

Xander Shauffele kaster ut dårlige sko på lik linje med dårlige køller og Cameron Champ bruker golfskoen til politiske budskap. Mye har skjedd med kanskje verdens streiteste sko de seneste årene. Her er noen av de beste.

Hva er en golfsko?

Golfsko ble introdusert midten av 1800-tallet av skotter som var lei av å skli på det våte gresset, og de første versjonene var mildt sagt hjemmelaget. Nagler og spiker ble hamret inn i skosålen, med det resultatet at de ofte enten falt ut eller boret seg gjennom sålen og inn i foten.

Men ut av tiden- like mye som av sporten- kom etter hvert den ikoniske modellen saddle oxford. Det er samme skoen som Elvis senere skulle bruke i Jailhouse Rock, og  Rory Gilmore i TV-serien Gilmore Girls.

Med tiden ble spikere erstattet med pigger tilpasset skoene, og frem til 1980-tallet var fortsatt piggsko vanlig. I senere tid er disse erstattet med gummiskruer, stivere plastskruer eller metall - eller som mange i dag velger – piggfrie sko med en solid gummisåle med mønster.

Hva skal du velge?

Golf er en av få sporter hvor du ikke får kle deg akkurat som du vil. Årets skomodeller vitner om at også golfsporten er i ferd med å moderniseres, selv om de aller fleste sverger til hvitt.

Hvorvidt du velger kraftigere pigger eller piggfritt er opp til hva du er komfortabel med, og hva som får deg til å spille best golf. Støtte er viktig, men det er også hvordan du ser ut.

Golfsko fra FootJoy. Foto: FootJoy

Klassikeren

Hvis du mener alt var bedre før og foretrekker at skoene bærer preg av hvordan golfen så ut tidligere bør FootJoys Tarlow-modell appellere. Klassisk lest og utseende og uttagbare skruer.

Pris: 1.700 kroner.

Sneakeren

Det er lett å sette pris på kit som er spesialdesignet til sporten du skal holde på med, men om du har andre ting å gjøre før du skal spille golf og ikke har tid til å skifte, er det bedre med noe som ser ut som sko og ikke klakker når du går bortover asfalten.

Adicross Retro er sneaker som ser ut som en sneaker, med en piggløs såle som også funker utenfor golfbanen.

Adidas Retro. Foto: Adidas

Pris: 1.100 kroner. 

Fargeklatten

En av de positive effektene av golfsportens nylige oppsving er at unge kvinner igjen er å se på golfbanene. Golfkolleksjonene blir gradvis større og bedre, og det gjelder også sko. De kommer nå kommer i spreke fargekombinasjoner med streetwear-inspirasjon man tidligere kun så i bysentraene og på hippe barer. Ikke under parasollene ved proshopen.

Pris: 1.100 kroner.

Nike AirMax golfsko. Foto: Nike