<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PILOTENS BESTEVENN: Saueskinnsjakken er blitt brukt av piloter helt siden 1930-tallet.  Foto: Getty Images

Saueskinnsjakken gjør comeback

Enten du er tøff som en pilot eller snill som et lam – i vinter er det saueskinnsjakken som gjelder.

Publisert 16. des. 2021 kl. 18.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 442 ord

I takt med synkende temperaturer, fiskes den hvert år frem fra klesskapet. Med brede jakkeslag, lodden og varm saueskinnsull på innsiden, regulerbare skinnremmer og ofte raus plass til tykkgenser under, er det ikke så rart at mange sverger til saueskinnsjakken for å holde varmen.

Dens mange kallenavn kan gjøre det litt forvirrende å navigere i jakkejungelen. Saueskinnsjakken går ofte under navnet pilotjakke, men shearling brukes også støtt og stadig om den klassiske vinterjakken.

Med navnet pilotjakke lar mange tankene vandre til en ung og lovende Tom Cruise i Top Gun fra 1986, kjørende på motorsykkel ikledd en skinnjakke med pelskrage i bomber-fasong. Hans var en såkalt G-1 – en jakke brukt av marinepiloter, ifølge Esquire.

INFLUENCERFAVORITT: Kim Kardashian i en klassisk saueskinnsjakke med boxy fasong. Foto: Getty Images

Militært opphav

Det amerikanske militæret skal ha sett til fallskjermhopper Leslie Irvins flyjakke i saueskinn da de skapte sin egen versjon tidlig på 30-tallet. Den ble brukt av pilotene som måtte holde varmen i åpne fly uten tak.

Jakken hadde stor krage med lærstropper som kunne strammes til rundt halsen. Da bransjen tok til fornuften og lagde tak på flyene, var ikke det samme behovet der og en smalere B-6 modell ble skapt, ifølge The Gentleman's Gazette.

Samtidig skal kalde kabiner uten oppvarming igjen ha skapt etterspørsel ved starten av andre verdenskrig. Det amerikanske luftforsvaret bestilte de såkalte B-3-jakkene av det nå ikoniske klesmerket Schott NYC.

Franske Chapal, grunnlagt i 1832, fikk også i oppdrag å skape jakker for det franske luftforsvaret under første verdenskrig, og endte opp med saueskinnsjakker. Merket er siden blitt synonymt med banebrytende tekstilteknologi, ifølge The Rake.

Comeback

Igjen er saueskinnsjakken blitt en sikker vinner til både ham og henne, og flere motehus og highstreet-merker har hivd seg på tidløse trenden. Deriblant italienske C.P Company, som i forbindelse med 50-årsjubileet sitt har kombinert denne jakken med en av sine noe spesielle bestselgere – en jakke med innebygde solbriller.

ULV I FÅREKLÆR: Etter at Tom Cruise gikk med den i Top Gun i 1986, ble pilotjakken med pelskrage svært populær. Foto: Getty Images

Erkeamerikanske Ralph Lauren har også hivd seg på bølgen, i tillegg til motehus som Acne, Tom Ford, Isabel Marant, Loewe og Kingsman - kanskje best kjent for sin britiske Savile Row-stil. Merket, som er et samarbeid mellom luksusnettbutikken Mr Porter og Kingsman-agentfilmene, har laget en elegant pilotjakke i saueskinn denne sesongen. Den kan bli din for omkring 29.000 kroner. Se gjerne til Robert Redford i Downhill Racer fra 1974 eller Steve McQueen. Men bruk for all del ikke pilotbriller sammen med jakken. Det kan bli for mye av det gode.