<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
RIKINGSKO: Greg Hirsch i HBOs TV-serie Succession iført seilersko. HBO

Seilerskoens historie

En hund og et ufrivillig bad en natt utenfor Long Island la grunnlaget for en av våren og sommerens mest populære sko.

Publisert 24. feb. 2022 kl. 18.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord

2022 blir trolig den største feiresommeren på mange år. Vi har ikke helt ristet av oss Norgesfeirene, som betyr at antallet østlendinger som kaster loss og setter kursen mot Sørlandet kan bli flere enn noen gang.

Sommerturismen er en folkevandring som elskes og hates av lokalbefolkningen. De tilreisende har større båter, større hytter og større lommebøker.

Og nærmeste alle «Oslosossene» har én ting til felles – et par velbrukte seilsersko på beina.

Det er amerikanske Sebago med sin Docksides-modell er ved hjelp av god markedsføring blitt definisjonen på seilerskoen. Om enn litt ufortjent.

Inspirert av hundepoter

Mannen som står bak den opprinnelige modellen var Paul Sperry, som startet opp rundt i 1935, og tilkjennes som oppfinneren av modellen.

KLASSIKEREN: Sperry Top Sider boat shoe er den originale seilerskoen, og kanskje Sørlandets mest brukte skotøy om sommeren. Foto: Sperry

Sperry var en entusiastisk seiler, men slet i likhet med sine samtidsmenn med dårlig grep på våte båtdekk.

Da han var ute og gikk tur med hunden vinterstid ble Sperry fascinert av hvordan hunden klarte å løpe ned en islagt bakke uten å miste grepet.

Ved nærmere øyesyn viste det seg at den firbente hadde små riller i potene som ga bedre friksjon på glatt underlag.

I et forsøk på gjenskape dette tok Sperry å risset inn riller i en tradisjonell gummisåle. Etter å ha testet noen varianter forhørte han seg om det fantes interesse for skoen blant østkystens seilere.

Av 500 utsendte forespørsler kom 497 tilbake med en bestilling på et par, som regnes som den første utgaven av seilerskoen.

Fra praktisk til fjong

Som de fleste andre sko har modellen sitt utgangspunkt i det rent praktiske, men i senere tid er seilerskoen blitt er mer enn bare en brukssko.

I maritime kretser er skoen bunad, og som alle andre statusplagg fra sporter som er forbeholdt de rike, er den blitt plukket opp av «frat boys» og preppy motefolk.

POP: Sebago Docksides Portland i sandfarget, semsket skinn. 1.300 kroner. Foto: Sebago

Men med mindre du aktivt oppsøker oppmerksomheten, kan det være lurt å tone ned de pastellfargede poloskjortene.

Hvis ikke kan det komme en «Ey! E du fra Oslo ellå?» din vei.

Hva brukes den til?

Seilerskoen er en særdeles behagelig sko å gå i og en av få sko du kan gå barbeint i uten at de lukter vondt. Et par usynlige sokker anbefales likevel, og for å gå naken i skoene forutsetter at de er laget av kvalitetsskinn og ikke syntetiske skinn. (Det er derfor joggeskoene dine lukter.)

Den er i overkant avslappet for kontoret og passer best sammen med et par jeans eller chinos. Ikke minst til sommerens white party.

Hvilken skal du velge?

For historiens skyld kan man velge originalen, men Sebagos Docksides er like fullt en klassiker.

Pris 1.500 kroner.