<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
PÅ FILM: Reese Witherspoon og Sarah Michelle Gellar i Cruel Intentions fra 1999. Foto: Getty Images

Skoleuniformen er tilbake i motebildet

En ny vår i vente. Designerne råder deg til å hoppe i skoleuniformen, og starte med blanke ark.

Publisert 10. mars 2022 kl. 21.56
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 808 ord

En post-pandemimote. En ny start. En forkledning. Kjært barn har mange navn. Nå har skoleuniformen klatret til topps på trendbarometeret, og forsterker kjærligheten bransjen har for 90-og tidlig 2000-tallet. Det betyr miniskjørt, minimalistiske stroppekjoler – men også den overraskende skoleuniformen. I Norge har politikerne talt flere ganger: den ikke har noe i den norske skolegården å gjøre. I 2020 sa daværende kunnskapsminister Trine Skei Grande at klestvang ikke kom til å fjerne verken mobbing og kjøpepress i skolen. Den todelte drakten på catwalken derimot, får tydeligvis innpass – skal man tro de største motehusene.

POPPIS: Bora Aksu viser at en skoleuniform kan være pertentlig og litt strammere enn man er vant til å se i popkulturen og på TV-skjermen. Foto: Getty Images

Den italienske designeren Miuccia Prada har alltid banet vei for skoleuniformen. Før hun i det hele tatt begynte å designe klær, var hun ofte å se i de typiske skole- og hushjelpuniformene. Hun har forsvart det med at hun ikke kunne finne klær hun likte i butikken – det måtte en uniform til for at hun kunne senke skuldrene. Da hun gikk iført uniformen, kunne hun føle at hun tilhørte en annen klasse, en annen status og virkelighet.

Funksjon og rolle

– Hvis klær kan snakke, så er uniformen den mest artikulerte. Den er ment å skulle fortelle noe om bærerens funksjon og rolle i samfunnet. I Norge, der normen er å være åpen og transparent, bryter uniformen på mange måter funksjonen, sier moteviter Pia Henriksen, og legger til at hun tror man kler seg for å passe med andre, uansett om det er for å kopiere, eller om man kler seg annerledes enn de fleste for å bli hypersynlig.

« Nedstenginger, innstramminger og restriksjoner – verden er blitt en uniform »

– Begge alternativer rommer og beskriver personen, sier moteviteren. Hun mener at skoleuniformen ikke bare handler om muligheten til å utrykke seg, det er også en måte å opprettholde sosial orden på. Henriksen sier den utrykker skillet mellom det offentlige og det private, mer enn personlig kontra upersonlig.

SPORTY: Givenchy la vekt på den sporty siden av den todelte dressen. Foto: Getty Images

Å være fasinert av skoleuniformen er ikke et nytt fenomen. Popkulturen har vært tilhengere i alle år, særlig da de nye ikonene inntok scenen rundt år 2000. Britney Spears er blant navnene som dukker opp når man søker etter fans av drakten. Da sangerinnen lanserte sin første musikkvideo «Hit me Baby One More Time», var hun kledd i en skoleuniform og hadde musefletter høyt på hode i åpningscenen. 

Det nokså sexy antrekket vekket sinne i enkelte, som mente at en jente på den alderen ikke hadde noe i skoleuniformen å gjøre, særlig ikke i et klasserom. Hun seksualiserte ikke bare skoleuniformen, hun signaliserte også at skole var synonymt med noe kjedelig og traust. I dag befinner antrekket fra musikkvideoen seg innrammet i glass på Hard Rock Cafe i Las Vegas. Regissøren, Nigel Dick, har tidligere uttalt at antrekk ble kjøpt for 200 kroner fra butikkjeden Kmart. At det skulle endre synet på drakten for alltid, var vanskelig å forutse. Stilen til Spears havnet på moodboards til unge jenter over hele verden.

På skjermen

TV-seriene Clueless, Gossip Girl og Sex Education har alle skoleuniformen tilfelles – som har gitt antrekket ben å gå på denne sesongen. Det er ikke bare catwalken som bestemmer trender i tiden. Popkulturen og tv-karakterer blir som influencere, og preger like mye hvordan man velger å smykke seg med ulike plagg. Henriksen mener likevel at nordmenn har en annen tilnærming til akkurat denne trenden sammenlignet med resten av verden.

TIL INSPIRASJON: Blake Lively and Leighton Meester i Gossip Girl ble ikke bare verdenskjent for sine skuespillerprestasjoner, men også antrekkene, som nå kopieres av motefolket. Foto: Getty Images

– I Norge er skoleuniformen kun et moteplagg, uten referanse til verken klassetilhørighet eller hierarki, ettersom det ikke finnes skoleuniform her, sier hun.

Her hjemme handler det om å imitere trender utenfra, slik som Bora Aksu under moteuken i London i fjor: Pastelldrakter iført skjorter med brosjer og blondestrømpebukser. Givenchy viste en mer sporty tilnærming til trenden, med caps, shorts og skolesekk over den ene skulderen. Miu Miu har om mulig det mest omtalte antrekket for denne sesongen, nemlig det ultrakorte skjørtet med en magetopp, som også var antrekket til 54-år gamle Nicole Kidman på forsiden av Vanity Fair i slutten av februar. Hun blir ikke overraskende kritisert for alderen sin grunnet antrekket, men skuespilleren blir også sammenlignet med antrekk i musikkvideoen til Britney – som tydeligvis er like aktuell i dag. Hvorfor skal voksne damer kle seg som unge jenter på vei til skolen, raser det blant annet på Twitter.

– I Norge tviler jeg på at folk som bruker trenden har en baktanke, men i resten av samfunnet føler man kanskje behovet for kontroll og faste rammer. Nedstengninger, innstramminger og restriksjoner – verden har blitt en uniform, sier Henriksen.