<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
DENIMMANN: Robert Redford iført en westernskjorte i denim fra Wrangler, under innspillingen av The Horse Whisperer i 1997.  Foto: Getty Images

Vårens beste westernskjorter

Alt du trenger å vite for å velge riktig westernskjorte på to minutter. 

Publisert 24. mars 2022 kl. 16.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord

Hverdagshelt og filmstjerne. Westernskjorten trenger ingen videre introduksjon. Den mest kjente versjonen er gjort i denim. Deretter finnes en haug av variasjoner, i alt fra flanell og cordfløyel til solide bomullskvaliteter. Felles for de aller fleste er «snap-on»-knapper, brystlommer og karakteristisk V-formet søm – fra skulderpartiet til kragen. 

Dette er en skjorte du kan bruke til det meste, men som samtidig skal holdes langt unna slips (og lisseslips). I den ene enden har du superbroderte skjorter med kontrastsøm, som Jonah Hill trasker rundt med i Superbad. Den andre enden er mindre karneval og mer avsidesliggende ranch og «canadian tux». Se bare på Robert Redford i The Horse Whisperer fra 1977. 

Skal man satse på en westernskjorte, er sistnevnte beste sted å hente inspirasjon. 

Hvilken skjorte skal du velge?

En mørkeblå denimutgave med hvite knapper og metallgarnityr er den sikre havn. Unngå utvaskede farger, malplasserte broderier og patcher. Pass på at skjortekragen er stor nok – proporsjoner er viktig, og gjerrige merkevarer er dessverre villige til å kompromisse på dette. 

Når du har funnet din favorittvariasjon er neste steg å finne kvalitet. Westernskjorten skal av natur være solid og vil ofte se best ut i en mer avslappet passform. 

Med utgangspunkt i ovennevnte finnes et hav av valgmuligheter. Her følger en rask guide: Amerikanerne gjør – ikke overraskende – gode skjorter, og blant merkene med grei tilgjengelighet i Norge er Wrangler og Ralph Lauren. Fra nisjeverdenen dukker nederlandske 100 Hands opp, med mengder av håndlagde detaljer og topp kvalitet. For ikke å nevne italienske Barbanera Napoli, som gjør en herlig miks av amerikansk western og italiensk sprezzatura. Hubands Paris selger en svært enkel, men elegant utgave i selvedge denim. Levis leverer også, men styr unna trendy og billige modeller. Velg heller en variasjon fra deres spesialkolleksjoner med referanser til gamle sømmer, slik som «1955». Eller kjøp vintage. Det er jo attpåtil bedre for miljøet.