<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
90-TALLS RETROSPEKT: The talented Mr. Ripley fortsetter å sjokkere og inspirere. Foto: Miramax

Reis på ferie med disse filmene

Savner du en tur til Roma? Eller kanskje et lite opphold langs den franske rivieraen, eller liggende døsende på en tropisk sandstrand? Her er åtte filmer som tar deg på reise fra sofakroken.

Publisert 16. apr. 2021 kl. 11.03
Oppdatert 16. apr. 2021 klokken 18.53
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1473 ord

Turisme og film er har vært forbundet med hverandre helt siden Sean Connery introduserte verdens mest kjente spion i Dr. No (1962). Noen minutter foran skjermen fungerer godt som en portal inn til en verden av eksotiske reisemål, nye kulturer og landskap. Sjeldent har det føltes mer prekært.

Før verden stengte ned var filmturisme i ferd med å bli en egen sjanger. For tre år siden ble det meldt om overturisme i Dubrovnik på grunn av de vakre landskapene fra TV-serien Game of Thrones (2018). I 2019 måtte stranden som gjorde Thailand til en turistdestinasjon stenges. Den «hemmelige» stranden fra The Beach (2000) hadde opptil fem tusen daglige turister på besøk. Nå restituerer koralrevene der Leonardo DiCaprio lærte seg å fiske med spyd på ubestemt tid. Trappen der Joaquin Phoenix danset i The Joker (2019) har i skrivende stund rett under 19.000 innlegg under emneknaggen #jokerstairs.

Da boken Accidentally Wes Anderson ble lansert for noen måneder siden, bestod den utelukkende av feriebilder som imiterte landskap, arkitektur og omgivelser fra filmene til Wes Anderson. En av nåtidens største regissører er like mye en forvalter av reiseinspirasjon som han er en historieforteller.

Det føles kanskje som en forbudt frukt akkurat nå, men om noen måneder kan vi igjen pakke kofferten. Her er litt reiseinspirasjon fra filmverden.

Riviera

The Talented Mr. Ripley (1999)

Filmen har i flere år fungert som en smaksveileder innen herremote. Kledd i sine mid-century silhuetter, følger vi protagonisten Tom Ripley (Matt Damon) gjøre en klassereise fra rufsete cord i New York til italiensk skreddersøm i Roma. Den psykologiske thrilleren er satt i byer som de aller fleste forbinder med turisme: Venezia, Roma, Napoli eller San Remo. De mest forførende feriebildene er filmet på de to øyene Procida og Ischia utenfor Napoli, som også havnet på listen til norske reiseselskap for noen år siden. Den ultimate feriefilmen er regissert av Anthony Minghella, etter romanen til Patricia Highsmith fra 1955. På rollelisten finner du blant annet Jude Law, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett og Philip Seymour Hoffman.

Den franske tolkningen av Mr. Ripley, kalt Plein Soleil (1960) kan også anbefales om du drømmer en stakket stund på rivieraen. Den gangen var det Alain Delon som hadde hovedrollen i den psykologiske thrilleren, som like vakker som den er skummel.

KULTFILM: Capri har vært på alles lepper siden 1960-tallet. Le Mepris skal ha mye av æren. Foto: Lionsgate

Le Mepris (1963)

En av de mest kjente filmene til den Franske newwave-regissøren Jean-Luc Godard er ikke satt i Paris, men på Capri. Mesterverket beviser hvor mye landskap, arkitektur og omgivelser kan gjøre med en film. Og omvendt. Scenene fra Villa Malaparte har gjort arkitekturen til Adalberto Libera (1903–63) verdenskjent. Villaen som en gang ble tegnet og bygget for journalisten Curzio Malaparte tar like mye plass som Birgitte Bardot og fungerer ikke bare som scenografi, men som hovedrolleinnehaver. I dag er Villa Malaparte den aller mest kjente turistdestinasjon på Capri, mye på bakgrunn av denne filmen.

Storbyferie

Midnight in Paris (2011)

I Woody Allens metafilm om turisme, reiser den aspirerende manusforatteren Gil Pender, (Owen Wilson) til Paris med forloveden Inez og hennes foreldre. I likhet med mange andre turister, gjør han en pilgrimsferd til de litterære scenene fra 1920-tallets Paris. På veien drikker han kaffe og absint på de samme stedene som Hemingway og Scott Fitzgerald en gang hang. Etterhvert får fantasien større og større plass i familieferien. 

En sen kveld han går sjanglende langs brostein i Montmartre blir han shanghaiet av en feststemt gjeng i en Peugeot med privatsjafør som tar han med til en fest som leder han tilbake til fortidens 1920 i Gertrude Stein sitt selskap. Filmen er en reise innen tid og kultur. De mørke bildene fra Europas kulturhovedstad gjør at man får lyst til å bestille en langhelg til «Lysets By» sporenstreks.

WOODY ALLENS: Midnight in Paris gir umiddelbar reiselyst til den franske hovedstaden. Foto: Scanbox Entertainment AS

Lost in Translation (2003)

Sofia Coppolas regidebut har foreviget den fremmedgjørende følelsen av å være en innflytter i Japan, nærmere bestemt, Tokyo, der neonlysene alltid er på og karaokebarene aldri stenger. I starten lever hovedkarakterene Charlotte (Scarlet Johansson) og Bob (Bill Murray) hvert sitt isolerte liv på Park Hyatt Tokyo, før deres veier etterhvert krysses og de bestemmer seg for å oppleve Tokyo utenfor baren i toppetasjen på hotellet. Bildene av Bill Murray foran et whiskyglass i en av verdens fineste barer får en til å drømme om en svunnen tid da verden var åpen for alkoholservering, småprat og den gode følelsen av å sitte i halvfull på toppen av en verdensmetropol. Baren i toppetasjen på Park Hyatt Tokyo er i ettertid blitt en turistattraksjon i seg selv.

COPPOLAS REGIDEBUT: Japan ble merkelig nok aldri det samme etter Lost in translation. Foto: Focus Features

Hotellferie

Youth (2015)

Den italienske regissøren Paolo Sorrentino ble verdenskjent etter at han fortalte historien om den deprimerte journalisten Jep Gambardella som vandret hvileløst mellom sosiotetsfester og Roma´s brostein i filmen La Grande Bellezza (2013). Filmen Youth (2015) er mindre kjent, selv om han klart å få med seg Harvey Keitel og Michael Cane som to aldrendene bestevenner på et spahotell i de sveitsiske alpene. Størsteparten av filmen spilles ut på hotellet Waldhaus Flims Resort & Spa, som er et gammelt, ærverdig hotell i de sveitsiske alpene. I bakgrunnen kan man høre The Alpine orchestra spille i symfoni med lyden av kubjeller, sauer og hakkespetter. Om man virkelig trenger å slappe av og ikke ønsker å bryte Covid-restriksjonene for å reise ut til de ekte alpene, kan noen minutter med Youth være et godt alternativ. Om noen månder kan man forhåpentligvis booke et opphold på hotellet som tar deg rett inn i en av de behagelig filmscenene.

REISELYST: Guttetur til Sveits blir noe litt annet i Youth, men landskapet gir klart savn av alpene. Foto: Norsk Filmdistribusjon

The Grand Budapest Hotel (2014)

I sin mestselgende film tar Wes Anderson oss med på en fortryllende reise til den fiktive republikken Zubrowka. Handlingen foregår på The Grand Budapest Hotel, et stort ærverdig rosa bygg som ligger på en fjelltopp et sted i midten av Europa. I likhet med republikken Zubrowka, er hotellet fiktivt, men hinter om Pera Palace Hotel, der Agatha Christe oppholdt seg mens hun skrev Mordet på Orientekspressen i Istanbul. Christies forkjærlighet for mord og mysterier har Wes Anderson tatt med videre til filmen. Selv om hotellet i virkeligheten er en miniatyr, og laget av papp, kan man drømme seg bort fra hverdagens stillstand og inn til en fiktiv verden der concierger tar seg av alle kjedelige hverdagslige gjøremål. Blant skuespillerne finner du Tilda Swindon, Edvard Norton, Adrian Brody, Bill Murray og Jeff Goldblum.

FIKTIV HERLIGHET: Ikke et ekte hotell, eller i det hele tatt en ekte bygning, men filmen fortsetter å inspirere reiselystne Foto: 20th Century Fox

Strandferie

Dr. No (1962)

Da Sean Connery introduserte verdens mest kjente spion i Dr. No (1962), handlet det om mer enn stilfulle dresser, raske biler og vakre kvinner. Stranden bak kvinnen i gull-bikinien har i mange år vært et yndet reisemål blant turister i ettertid. Stranden, som satte Jamaica på turistkartet, eies nå av statsminister Andrew Holness og kan kun ses fra sjøsiden. Om Ursulla Andress ikke lenger vandrer rundt i en gull-bikini på Jamaica, har forfatteren Ian Fleming lagt igjen mange andre fine destinasjoner som kan spores fra James Bonds univers. Ikke langt unna den kjente stranden fra Dr. No, ligger hotellet Goldeneye som en gang var Ian Flemmings private villa i Oracabessa på Jamaica.

IKONISK: Ursulla Andress og Sean Connery har vært snakket om i snart 60 år, etter scenen på stranden på Jamaica. Foto: United Artists

The Beach (2000)

The Beach (2000) var filmen som satt Thailand på turistkartet. Adapsjonen av forfatteren Alex Garland gav et bilde av en generasjon unge voksne som hadde nok ressurser til å sette av et helt år på å reise utilsiktet rundt med en sekk på ryggen til eksotiske ferieparadiser. I ettertid har «friår» i Thailand nærmest vært pensum for øvre middelklasse i vesten. I filmen følger vi Leonardo Di Caprios reise inn til en «hemmelig» strand, der et lite mikrosamfunn forsøker å leve adskilt fra resten av verden. 

Blant idylliske palmetrær og et strengt regime ala jakte- og samlersamfunnet oppstår en rekke konflikter. Allikevel er det bedre å være isolert på en tropisk øy, enn i en tom by på den nordlige halvkule. Det går fremdeles kaldt nedover ryggen ved tanke på scenen der Leonard DiCaprio fanger sin første fisk med spyd.

TVERT OM: For 25 år siden skulle The Beach ta et oppgjør med masseturismen og øvre middelklasses selvforherlighet. Filmen som fulgte noen år senere har kanskje bidratt til det motsatte Foto: 20th Century Fox