<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
ØYHOPPING: Fergene ut til øyene går fra havnen i Napoli. Foto: Helle Øder Valebrokk

Ferie i Napoli: Det er ikke sikkert det blir så mye bedre

Det er ikke bare den eksklusive øyperlen Capri som er verdt å besøke i Napolibukta. Her finner du også de smellvakre reisemålene Ischia og Procida – øyer som går under radaren for de fleste – og du skal heller ikke kimse av selve Napoli.

Publisert 27. jan. 2022 kl. 18.20
Oppdatert 31. jan. 2022 klokken 10.29
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1141 ord

Capri er blant Middelhavets mest eksklusive feriesteder, med en tetthet av luksushoteller, luksusforretninger og overprisede restauranter som med tanke på øyas knøttlille størrelse er omtrent like svimlende som følelsen av å kjøre veien som er bygd delvis utenpå fjellsiden på vei opp til Anacapri, det høyeste punktet på Capri.

FARGERIKT VED SJØEN: Procida er selve definisjonen av ordet postkortvakkert. Foto: Helle Øder Valebrokk

Akkurat den kjøreturen er ikke noe for folk med høydeskrekk, og i så fall kan du fint begrense deg til Capri by som ligger midtveis. Det er her alle de eksklusive opplevelsene finnes, og har du råd leier du deg selvsagt inn i en suite på et av luksushotellene med utsikt til de berømte kalksteinsklippene Il Faraglioni som strutter opp av havet. Her ligger også ankret yachter av det klart mer kostbare slaget, et naturlig supplement til overfloden som generelt preger øya.

Har du ikke egen båt – og det har jo de færreste – er det nok av operatører som vil ta deg rundt Capri med sine små båter. Da kan du svømme i den vakre blå grotten – Grotta Azzura – og er ikke det en magisk opplevelse, er det ingenting som kan sies å være det. For øvrig er det knallturkise havet rundt øya så innbydende at du blir ør av mindre.

Selv om ikke alt koster skjorta på Capri er det en kjensgjerning at prisnivået er forholdsvis mye høyere her enn for eksempel på naboøyene Ischia og Procida. De er populære blant italienere – samt et antall tyskere, franskmenn og andre europeere – men forblir ukjent for de store massene. Capri er direkte stressende i forhold.

PÅ ITALIENSK: Pizza og Napoli er praktisk talt synonymer. Bare ikke be om ananas på pizzaen. Da ligger du tynt an. Øyene i Napolibukta bugner av fristende pastaretter. Alle har sine lokale spesialiteter. Italienerne kan kaffe, ikke minst napolitanerne. <strong>Foto: Helle Øder Valebrokk</strong> (1 / 3)
PÅ ITALIENSK: Pizza og Napoli er praktisk talt synonymer. Bare ikke be om ananas på pizzaen. Da ligger du tynt an. Øyene i Napolibukta bugner av fristende pastaretter. Alle har sine lokale spesialiteter. Italienerne kan kaffe, ikke minst napolitanerne. Foto: Helle Øder Valebrokk

Filmøya

Ischia er den klart største av øyene i Napolibukta, og her er det to «hovedbyer», Ischia Porto og Ischia Ponte. De glir praktisk talt over i hverandre, men er distinkt forskjellige. Førstnevnte der du kommer i land med fergen er noe mer moderne enn Ischia Ponte, der øyas berømte aragoneserslott ligger på en egen øy med broforbindelse. Det kan du ha slumpet til å se i TV-serien basert på Mi briljante venninne-romanene til Elena Ferrante. Lange sekvenser i filmer som The Talented Mr. Ripley med Matt Damon, Jude Law og Gwyneth Paltrow og Cleopatra med Elizabeth Burton og Richard Burton er også spilt inn på Ischia.

Øya er en fin blanding av dempet luksus og «folkelig» ferieparadis. Her er enkelte femstjernershoteller, men også en rekke fine strandhoteller, som er rimeligere, men like fullt utmerkede. Noe ganske uvanlig er at Ischia har flere virkelig gode strandrestauranter, med fersk sjømat og ymse delikatesser, som Cap e Fierr med sin tydelige gourmetprofil.

ORIGINALEN: Pizza Margherita stammer fra Napoli, og så dagens lys her på Pizzeria Brandi i 1889. Foto: Helle Øder Valebrokk

En annen solid restaurantanbefaling er La Baia del Clipper med en fantastisk beliggenhet rett ved fergeleiet. Slikt indikerer ikke alltid god mat, men dette er et unntak fra regelen. Enda bedre beliggenhet må La Vigna di Alberto sies å ha. Den ligger i fjellene en kvarters taxitur unna Ischia Porto, omgitt av vinranker, frukt- og oliventrær og grønnsaksparseller. Selv vinen er fra egen produksjon, og alt av kjøtt, fisk og skalldyr er fra øya eller havet utenfor. Utsikten er også helt vill. Naboøya Procida ligger helt i front, og bakenfor ser du Napoli med vulkanen Vesuv som troner over landskapet.

En Oscar verdig

Procida ble berømt for en hel verden da den italienske Oscar-vinneren «Il Postino» ble spilt inn her på midten av 90-tallet, men hordene som valfartet til den bittelille øya er for lengst borte. Likevel bruker lokalbefolkningen filmen for det lille den stadig er verdt i markedsføringen av restauranter og små severdigheter.

KEISER AUGUSTS UTSIKT: Capri er vakkert og luksuriøst, full av historie på alle kanter. Foto: Getty Images

Den lille havnen Corricella er øyas perle. Innerst i havnen ligger lekre Hotel La Corricella som tar igjen på beliggenhet hva det mangler av stjerner. Her får du den aller fineste utsikten til resten av havna og de pittoreske bygningene malt i klare farger – rosa, grønt, blått, gult og oransje.

Corricella er en aktiv havn, og du må gå forsiktig rundt fortøyningskroker og fiskegarn for å nå restaurantene, vinbarene og kafeene som ligger her og byr på dagens fangst, et glass hvitvin, eller en forfriskende sitronsorbet eller pistasjiskrem. Fergeanløpet ligger på den andre siden av øya, ti minutters gange unna, og også her finner du gode spisesteder.

Procida handler ellers om strandliv og småbyliv, men det skjer ikke mye her. Hit reiser du helst for å få fred og ro, mens både Capri og Ischia er vesentlig mer yrende.

TYPISK: Kruttsterk kaffe og bakverket sfogliatella fylt med velsmakende krem med kandisert sitrus. Du forlater ikke Napoli uten å ha smakt. Uimotståelig! Foto: Helle Øder Valebrokk

Lokale viner og kruttsterk kaffe

Utgangspunktet for disse små paradisene er selvfølgelig storbyen Napoli, og den er i alle fall yrende. Herfra går fergene regelmessig ut til øyene, og er du først på disse trakter, bør du oppleve selve Napoli. Det er en spennende og vakker italiensk storby, full av trivelige mennesker og levende historie, for ikke å snakke om maten! Her går det blant annet i pizza, blekksprut og bakverk av typen «sfogliatella», som du skyller ned med lokale viner og kruttsterk kaffe.

ATTRAKSJON: Grotta Azzura på Capri er helt magisk å svømme i. Foto: Getty Images

Napoli har et dårlig rykte på grunn av forbryterorganisasjonen Camorra og boken, filmen og TV-serien Gomorrah med handling primært fra forstaden Secondigliano, men som turist i byen har ingen noe å frykte. I likhet med andre storbyer av en viss størrelse har også Napoli sin skjerv av kriminalitet uten at du ser noe til den. Det er en spennende og variert by å utforske, og opplevelsene står i kø. Gjør deg selv en tjeneste og dra hit.

Napolibukta er kort oppsummert et reisemål for den som vil kombinere utsøkt, men ofte enkel, mat og drikke, med det gode liv i form av lekre hoteller, deilige strender, krystallklart badevann, late dager og slaraffenliv. Det er ikke sikkert det blir så mye bedre.

FERSK: Markedsgatene i Napoli er et eventyr av lukter og smaker og fristelser. Foto: Helle Øder Valebrokk