<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PÅ OPPDAGELSESFERD: Sesong 6B følger blant annet vikingfølget som reiste til Island, Grønland og Nord-Amerika. Her ved den low-key stormannsgale vikingkaren Kjetil Flatnese (til venstre), spilt av den kanadiske skuespilleren og wrestleren Adam Copeland. Foto: HBO Nordic

Etter 8 år er det slutt for denne suksesserien

Den siste sesongen av braksuksessen Vikings setter stemningen for en spin-off. 

Publisert 15. jan. 2021 kl. 21.31
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 586 ord

For snart 8 år siden kom første episode av den historiske dramaserien Vikings. Nå er serien ute med sine siste episoder. Er avslutningen den populære serien verdig? Det er ikke nødvendigvis helt sikkert. 

Den siste halvdelen av sesong 6 tar opp tråden etter første del som ble sluppet på tampen av 2019. Ragnar Lodbrok, seriens hovedperson og hvis karakter er løst basert på historien om den historiske småkongen fra 800-tallet ved samme navn, har lenge vært død. Hans tidligere kone Lagertha er også død. Igjen av klanen står Ragnars sønner, spredt ut over deres hjemsted Kattegat, på Island og i Kievriket. 

Mye skal løses, over store avstander, før serien kan avsluttes. 

Vikings (Sesong 6B)

Hva

Historisk drama-/actionserie satt til vikingtiden, nå omhandlende etterkommerne av vikingkongen Ragnar Lodbrok. 

Hvem

Serien er skrevet av Michael Hirst. På rollelisten i den siste sesongen står blant annet Alexander Ludwig (Bjørn Ironside), Alex Høgh Andersen (Ivar the Boneless), Marco Ilsø (Hvitserk) og Jordan Patrick Smith (Ubbe) som Ragnars sønner. Navn som Ragnheiður Ragnarsdóttir (Gunnhild), Gustaf Skarsgård (Floki) og Lucy Martin (Ingrid) også fortsatt med i miksen. Mange av skuespillerne er forøvrig skandinavske.  

Hvor

Streames på HBO Nordic. Alle sesonger tilgjengelig. Hadde premiere 30. desember.

Hvorfor

Fordi du ikke kan gi slipp på Game of Thrones. 

Tar opp tråden

Krigen med «russerne» fortsetter, og de interne konfliktene i «hovedstaden» Kattegat koker blodig videre, mest over makt – naturligvis (ingen overraskelser her). Ragnars sønn og nåværende leder, Bjørn, er hardt skadet etter at hans bror Ivar har hoppet til sengs med Kievriket og frontet et angrep på hjemlandet.

Oppå det hele er det nokså store utfordringer i den islandske kolonien, hvor deler av befolkningen drar til sjøs mot Grønland og det de tror er bedre forhold for bondeliv. 

Livet i vikingtiden er ikke enkelt. Til tross for at folket i Kattegat, som egentlig hadde lagt i fra seg sine brutale raid, igjen begynner å robbe de britiske øyer for liv og rikdom.  

KLASSISK MAKTKAMP: Vikingenes hovedstad Kattegat er kontinuerlig i ubalanse hva gjelder makt. Her er Bjørns ene kone, Ingrid, og hennes beundrer. Begge ønsker å være sjef. Foto: HBO Nordic

Altså: klassiske vikinggreier foregår. Slik det har vært gjennom hele veien i serien. Og det er nok nettopp det de trofaste seerne digger. 

Fortsatt underholdende 

Sesong 6B virker hakket mer melankolsk enn før, kun slik man tidligere har opplevd under tiden hvor den nærmest unormalt sofistikerte vikingen Ragnar Lodbrok levde. 

Kanskje er det et tegn på at serieskaperne er ivrige på å nøste opp i alle de mange karakterenes historier, paralelle eventyr og minst like mange problemer. Vikingriket har spredt seg, og serien klamrer seg til mange av de stadige utvidelsene. 

Heldigvis er Vikings fortsatt god TV. La det ikke være noe tvil om det. Til tross for at siste sesong ikke byr på de samme, svært intense opplevelsene og mytiske vikingtradisjonene som før. Har du fulgt serien fra første sesong er det ingen store overraskelser i hverken brutalitet eller tankegang hos karakterene. 

I RUSSLAND: Ragnars sønn, Ivar «den beinløse» (andre fra venstre), fortsetter sine lurestreker i Kievriket sammen med sin bror. Foto: HBO Nordic

Serieskaper Michael Hirst har kokt sammen et univers som virker både «realistisk» og eventyrlig nok til at man kan la seg selv forsvinne inn i en svunnen tid. Det gjennomfører regissørene uten alt for mye heslig dataanimasjon som substitutt. 

Spin-off på vei

Sesong 6B gir oss akkurat nok til ro i sjelen etter 8 år på skjermen. 

Men om du ikke er lei Vikings enda er det ingen grunn til bekymring. Da finnes det gode nyheter. En spin-off-serie, lagt til hundre år etter den opprinnelige historien fortalt i serien, er planlagt under navnet Vikings: Valhalla.

Vikings streames hos HBO Nordic nå.