<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PÅ JOBB: Fast & Furious 9-regissør Justin Lin (til høyre) er aktuell med en ny film i suksessfranchisen. Her med skuespiller Vin Diesel (venstre).  Foto: Fast & Furious

Justin Lin (49) er Hollywoods store actionregissør

Møt mannen bak Fast & Furious – en av filmhistoriens mest populære serier som i år fyller 20 år. Serien har til nå brakt inn over 45 milliarder norske kroner.

Publisert 24. juni 2021 kl. 10.10
Oppdatert 1. juli 2021 klokken 21.23
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1367 ord

Tekst: Morten Steingrimsen

− Hver bidige innspillingsdag våknet jeg klokken fire på morgenkvisten og spurte meg selv: «Hvordan skal jeg klare å komme meg gjennom dagen?». Arbeidet med den nye filmen Fast & Furious 9 krevde mye, både dag og natt, forteller Justin Lin via Zoom fra Los Angeles til Finansavisen Premium og fortsetter:

− Jeg trigges av ting som er vanskelige, smiler han.

Den 49 år gamle taiwanesiske regissøren fikk sitt store gjennombrudd med krimdramaet Better Luck Tomorrow (2002). Filmen ble tatt ut til den prestisjetunge Sundance-festivalen og senere kjøpt opp av MTV. Dermed kom Lin på radaren til Universal Pictures, et av verdens eldste filmselskaper, som på det tidspunktet var på jakt etter en regissør til Fast & Furious-filmen Tokyo Drift (2006).

PÅ SETTET: Lins første Fast & Furious-film var Tokyo Drift i 2006. Foto: Fast & Furious

− Jeg var veldig ung da jeg fikk tilbudt Tokyo Drift. Faktisk jobbet jeg på en ny film og var på et sett med mange mennesker til stede da jeg ble ringt opp av filmselskapet! Til Universals store overraskelse sa jeg nei takk. Jeg var overhodet ikke interessert i å lage noen storfilm.

Men filmstudioet gav seg ikke så lett. De spurte til slutt Lin hva som skulle til for at han skulle takke ja.

− Det at jeg i utgangspunktet takket nei til jobben førte til noen veldig interessante samtaler og åpnet og flere spennende ideer. Alt endret seg. Jeg fikk lov til å lage den filmen jeg selv ønsket. Tokyo Drift er en svært viktig film i karrieren min. Femten år senere jobber jeg fortsatt med filmserien. Det føles utrolig.

Fikk frie tøyler

– Hva var det viktigste du lærte på din første Fast & Furious-film, som du tok med deg i arbeidet med den nye filmen?

− Disse filmene er så massive. Av den grunn er det fort gjort å bli slukt av det store maskineriet. Det er så mye penger på spill og mye logistikk. Før jeg jobbet med Fast & Furious-serien laget jeg mindre filmer. Noe av det viktigste jeg lærte fra indiefilmverdenen er viktigheten av å være personlig og ha en klar innfallsvinkel til fortellingen. Det har jeg tatt med meg.

Det opprinnelige manuset til Tokyo Drift fremstilte Asia på en stereotypisk og Hollywood-aktig måte, forteller Lin.

− Jeg husker jeg leste manuset og fikk presentert ideene. Det var meningen at bilene skulle drifte foran Buddha-statuer og hver eneste scene inneholdt pagoder! Jeg må vedgå jeg ble fornærmet av denne fremstillingen. Men da jeg kom inn i bildet fikk jeg muligheten til å lage et autentisk bilde av Tokyo og Japan, som tross alt er veldig moderne. Jeg må virkelig gi kred til studioet som gav meg kunstnerisk frihet.

EKTE ACTION: Fast & Furious 9 er på kino i Norge nå. Foto: Fast & Furious

En film for lerretet

Filmskaperen regisserte ytterligere tre Fast & Furious-filmer før han satte i gang med kinoaktuelle Fast & Furious 9. Lin sier han trives godt med utfordringer, men arbeidet med den nye filmen ble langt mer krevende enn han noensinne kunne forestilt seg.

Lin og resten av filmteamet var nemlig i sluttinnspurten da pandemien inntraff.

− Pandemien førte til at vi måtte stanse arbeidet med filmen. Det igjen førte til at kinopremieren ble utsatt. Hele staben, som befant seg verden rundt, ble berørt. For meg var dette veldig tungt fordi filmserien betyr så mye for meg og fordi det er en arbeidsplass for så mange mennesker. Etter hvert kom vi i gang igjen. Jeg er ekstremt takknemlig for alt det enorme arbeidet staben har lagt ned. De har stått på dag og natt for å fullføre filmen. Etterarbeidet har vært omfattende, sier han.

Det var lenge stor usikkerhet til når premieren på Fast & Furious 9 ville skje.

− Pandemien varte og varte, og kinoene forble stengte. Det var i lang tid vanskelig å spå når vi kunne vise filmen til publikum. Vi brukte tiden til å finpusse filmen mens vi ventet på at verden skulle åpne.

EKTE ACTION: Fast & Furious 9 er på kino i Norge nå. Foto: Fast & Furious

Det var aldri snakk om å slippe den nye storfilmen rett på strømming, slik for eksempel Disney valgte å gjøre med titler som Cruella og Sjel.

Fast & Furious 9 er skapt for kinolerretet. Som filmskaper er jeg veldig takknemlig for å ha samarbeidspartnere og et stort studio i ryggen som hele veien har ønsket kinopremiere. Fast & Furious-serien handler dypest sett om familie, vennskap og det å dele felles opplevelser. Derfor føles det ekstra viktig å vise filmen i en kinosal. Jeg er enormt glad for at publikum endelig og på en trygg måte kan se filmen, smiler han.

Enormt press

Disse filmene har enorme budsjetter og enorme forventingene fra publikum. Hvordan er det å ha alles øye rettet mot deg?

− Det er definitivt et enormt press og filmene gir meg mye stress. Jeg skal ikke benekte det, ler Lin, og forklarer:

− Men det er jeg som har sagt ja til dette. Forventingene er en del av gamet. Jeg har enorm respekt for publikum. Det er min oppgave å sørge for at filmene faller i smak. Da vi startet å lage disse filmene i sin tid var ikke fanbasen så stor som den er i dag. Samtidig er jeg bare et menneske og jeg kan gjøre feil jeg og. Jeg utvikler meg stadig, sier han ydmykt.

EKTE ACTION: Fast & Furious 9 er på kino i Norge nå. Foto: Fast & Furious

Suksessoppskriften

Fast & Furious er av mange regnet som en av filmhistoriens beste actionserier. Den er også filmhistoriens syvende mest innbringende serie med inntekter på over 45 milliarder norske kroner. I forbindelse med seriens 20-årsjubileum spør vi Lin om han kan dele suksessoppskriften. Han forklarer suksessen med at serien har tatt sjanser underveis.

− Med slike store budsjetter er det veldig lett å tenke at man må være konservativ og gjøre ting som har fungert før. Men jeg forsøker hele tiden å tenke nytt. Hver gang jeg starter arbeidet med en ny Fast & Furious-film tenker jeg mye på hvordan vi kan utfordre publikum og sette karakterene i nye, uventede situasjoner.

Han vil også trekke frem de kjente og kjære karakterene, spilt av kjente fjes som Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson og Jordana Brewster.

− Gjennom disse tjue årene har publikum fått et nært forhold til denne gjengen. Vi har aldri skjult det faktum at de har blitt eldre siden sist og at det har skjedd endringer i livene deres. Karakterene har vokst og utviklet seg, for eksempel ved at noen av dem har blitt foreldre.

Fansen kommer ofte bort til meg og beskriver karakterene som familiemedlemmer. Den nye Fast & Furious-filmen blir å regne som en familiegjenforening.

Lin forteller videre at han aldri hadde forventet den enorme publikumsresponsen.

− Vi må hele tiden fortjene publikums interesse. Verken jeg, skuespillerne eller andre bak kamera tar suksessen for gitt. Vi er hele tiden på tå hev.

Ved veis ende

Som med de foregående filmene byr Fast & Furious 9 på den ene heftige biljakten etter den andre. Lin har denne gangen blant annet filmet på øya Ko Pha-ngan i Thailand og i den georgiske hovedstaden Tbilisi.

PÅ JOBB: Justin Lin er en dreven filmregissør. Han er allerede i gang med å planlegge de neste Fast & Furious-filmene. Foto: Fast & Furious

– Hva er det som skaper en god actionsekvens?

− Mange tror nok det handler om størst mulig eksplosjoner og flest mulig kjøretøyer. Men så enkelt er det nok ikke. Det er viktig at publikum bryr seg om karakterene og om hvordan de håndterer de ulike situasjonene. Actionsekvenser er helt meningsløse om publikum ikke bryr seg om karakterene, sier Lin som allerede i gang med å planlegge de neste filmene i rekken.

De neste to filmene skal etter planen spilles inn rett etter hverandre.

− Det føles vemodig at vi snart er ved veis ende med denne serien. Men Fast & Furious gir meg så mye og jeg vet at publikum setter så stor pris på den, smiler Lin.

Fast & Furious 9 har premiere i Norge 25. juni.