<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
BLIR BONDE: Den tidligere Top Gear-stjernen Jeremy Clarkson tar over driften av sin egen gård i den nye Amazon Prime Video-serien Clarkson's Farm. Foto: Amazon Prime Video

TV-stjerne blir bonde

Jeremy Clarkson i ukjent kulturlandskap. 

Publisert 25. juni 2021 kl. 13.28
Oppdatert 1. juli 2021 klokken 21.22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 601 ord

Det har vært utallige spinoff-serier fra de tre Top Gear- og senere The Grand Tour-karene Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond. Siden innflytningen hos Amazon har de to sistnevnte vært posterfjes for enda flere, henholdsvis James May: Our Man in Japan (pluss et eget matlagingsprogram) og The Great Escapists. Nå er det den brautende spydspissen Clarksons tur. Og resultatet er overraskende ektefølt. 

Clarkson's Farm

 

Hva

Jeremy Clarkson prøver seg på noe han ikke kan, nemlig gårdsdrift. 

Hvem

Naturligvis er Clarkson selv i hovedrollen. Men han får hjelp av en hel haug «ekte» mennesker. For eksempel gårdsgutten Kaleb, bondeøkonomen Charlie, sauebonden Ellen og Clarksons kjæreste, skuespiller Lisa Holgan. På mange måter er de sistnevnte mer stjerner i showet enn Clarkson selv, hvilket er nokså forfriskende og nytt for TV-konsepter hvor den omdiskuterte, dog populære briten medvirker. 

Hvor

Strømmes på Amazon Prime Video nå.

Hvorfor

God, lett og underholdende TV. 

Synes du Jeremy Clarkson er en blære? Da kan kanskje Clarkson's Farm omvende deg, for i denne serien kan du over flerfoldige episoder se briten gjøre ting han absolutt ikke har peiling på. 

TV-stjernen eier en gård i Chipping Norton, tre mil nordvest for Oxford. Tidligere har dens 4.000 mål vært dyrket og tatt vare på av en lokal bonde. Høsten 2019 pensjonerte vedkommende seg, og Clarkson bestemte seg for å selv ta over, i stedet for å gi arbeidet til noen andre. Med seg på laget fikk han sin arbeidsgiver Amazon. Resultatet ble en TV-serie på åtte episoder. 

«Clueless»

Hvorfor denne nye Prime Video-serien er overraskende bra må sees i lys av tidligere Clarkson-greier. De siste sesongene av gode gamle Top Gear fikk for eksempel økende kritikk fra fans om at showet fremstod som lest rett fra manus. Den kritikken fortsatte forsåvidt i det nye konseptet The Grand Tour. Clarkson's Farm virker som et friskt pust fra universet. Joda, Jeremy lar seg friste av gamle vaner, hvor fart og hestekrefter trumfer praktikalitet, men for en gangs skyld er det ikke han som alltid vinner. 

LÆREMESTER: Gårdshjelperen Kaleb kan alt om å dyrke jord. Clarkson kan ingenting. Foto: Amazon Prime Video

En stor del av moroa er ikke bare typiske Clarkson i fri flyt (eksempelvis er det første han gjør å kjøpe seg en gigantisk traktor fra Lamborghini), men også de mange andre karakterene. Spesielt den drevne, dog unge, gårdshjelperen Kaleb (21). Vittighet og vennskapelig «banter» drar tankene tilbake til tidlige sesonger av Top Gear. Hovedpersonens kjæreste, den irske skuespilleren Lisa Holgan, er også et lyspunkt.

Det blir også humor når Clarkson får hjelp av en lokal dude med helt uforståelig dialekt, og når han får skuffende tilbakemeldinger og småkjeft av den innleide gårdsøkonomen Charlie for å ha ignorert, glemt eller ikke tenkt på grunnleggende aspekter ved driften. Hvordan kan man vite når raps er klar for å høstes? Kan man virkelig kjøpe en traktor som er for stor?

Regnværs-TV

Episodene tar for seg det som best beskrives som et hurtigkurs i gårdsdrift, fra prepping av åkrene, sauedrift og såing, til innhøsting og salg. Hva med å se et tidligere luksusdyr, med uttalt motto og affekt mot «manual labour» være jordmor for over 40 fødende sau? 

Til tider er det hele også litt melankolsk. Clarkson lirer av seg et sentimentalt sitat, hvor han kjørende over jordet i sin Lamborghini-traktor i solnedgang uttaler noe som at han aldri kan huske å ha vært så lykkelig som han er der og da. Uvant. 

Enkelt forklart: Dette er kanskje noe av det beste som kan strømmes en tung regnværsdag i sommer. 

Foto: Amazon Prime Video