<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
LEGENDARISKE: Jermann er blant Italias beste vinprodusenter. Foto: Svein Lindin

Jermann - Blant hvitvinverdens største legender

Silvio Jermann er en ikonisk vinmaker. Her snakker vi håndverk fra A til Å som gir en nærmest magisk smaksopplevelse.  

Publisert 26. feb. 2021 kl. 11.11
Oppdatert 6. mars 2021 klokken 17.58
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 950 ord

Man kan gjerne kalle det vin fra utenfor allfarvei. Vinområdet Friuli, eller Friuli-Venezia Giulia som det offisielt heter, ligger i den den nordøstlige delen av Italia og grenser til Østerrike i nord og Slovenia i øst. Friuli har lenge vært et område som har stilt seg i skyggen av røde masseproduserte viner fra Veneto, Toscana og Piemonte. Men det er hvitvin av høy kvalitet som regjerer her, etter vår mening.

Toneangivende produsent i Italia

Silvio Jermann er en ikonisk vinmaker som på sin særegne måte har blitt en toneangivende produsent i verdensklasse. For her snakker vi om håndverk fra A til Å. Man kan trygt kalle dette viner med særpreg.

Aner tilbake til 1881

Jermanns historie begynner lenge før Silvio. I 1881 forlot vinmakeren Anton Jermann, Jermanns grunnlegger og Silvios oldefar, sitt hjemsted Biljana i Slovenia (den gang en del av det Østerrisk-Ungarske riket) for å søke lykken i Italia. Han fikk kjøpt seg litt land i Isonzo i Friuli Venezia Giulia, hvor han etterhvert etablerte gården Jermanns. Vingården og familiens virke gikk i arv fra far til sønn og var en nøktern familiebedrift helt til Silvio Jermann tok over på 70-tallet – forøvrig med en saksofon rundt halsen. En annen av hans store lidenskaper er jazz.

Skapt av innfall og stemninger

Produksjonen foregår i to kjellere: den historiske i Villanova di Farra, og den nye som ble ferdig i 2007 og ligger i Dolegna del Collio, begge i provinsen Gorizia. Silvio Jermann er åpen på at hans viner skapes av stemninger, følelser, opplevelser og ikke minst innfall. Som hans «Red Angel on the Moonlight», hans kjente røde pinot noir, som er dedikert til hans sønn Angelos fødsel. «Were Dreams», Jermanns kanskje mest berømte vin, ble skapt til Bonos «Where the Streets Have no Name», hans «Afix Riesling» dedikerte han til hans andre sønn (riktignok ved navn Felix, noe mor insisterte på. Men Silvio ville egentlig han skulle hete Afix, så da kalte han heller vinen det).

VAKRE OMGIVELSER: Silvio Jermanns vinanlegg i Ruttars. Foto: Jermann

Bryr seg lite om regelverket

Silvio Jermanns kreativitet er ikke forenelig med å la seg binde av regulativer, og hans viner er derfor alle uklassifiserte (Denominazione di Origine Protetta, DOP) bordviner i det italienske lovverket. Han benytter like gjerne lokale, innfødte druer som internasjonale, da begge varianter har historie som går flerfoldige hundreår tilbake i regionen. 

Legenden Silvio Jermann har skapt sitt eget vinunivers. Foto: Jermann

Etterhvert som drueplantene er blitt eldre har også konsentrasjonen økt, selv i typiske volumdruer som Pinot grigio. Spennvidden som finnes i 170 hektar vinmarker med Pinot bianco, Pinot nero, Ribolla gialla, Traminer, Aromatico, Franconia, Pignolo og Picolit viser hvor stedegen vinene hans kan bli. I de senere år har to av hans fire barn involvert seg i familiedriften. Michele og Silvia Jermann er klare for å føre arven videre, men i mars 2021 ble det kjent at Antinori familen i Toscana har kjøpt aksjer i Jermann.  Hva som ligger bak den beslutningen er ikke kjent. 

En levende legende

Dagens produksjon er på 900.000 flasker hvor 40 prosent eksporteres til 40 land. Alt bio-øko, men Silvio er en italiensk kunstnersjel som ikke nødvendigvis anerkjenner de internasjonale regulativene for bio og øko. Han har laget sitt eget system – BJO (B = Bio, J = Jermann & O = Organic). Alt han benytter i sin produksjon er dog av det samme materialet som hans far  benyttet for 50 år siden. Akkurat som lidenskapen er den samme som den alltid har vært, overlevert fra generasjon til generasjon, er kvalitet i forsetet for Silvio Jermann. Jermann: en av hvitvinsverdens største legender.

Smakerommet

Jermann Red Angel on the Moonlight 2017
Lys blålilla farge. Fruktdrevet aromabilde med svale røde bær, plomme på duft og smak. Sursøt flott syrlighet. Drikkemoden og elegant, med balanserte tanniner og lang ettersmak. Passer til småvilt og fugl.

Pris: 365 kr (bestilling).
Varenr: 4142501.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 89.

Jermann Vintage Tunina 2017
Lys grønngul farge. Aromatisk gult eple, grapefrukt og sitrus på duft og smak. Perfekt syrlighet med crispy ettersmak av modent gult eple. Bør dekanteres før servering. Passer til fisk, skalldyr.

Pris: 575 kr (bestilling).
Varenr: 4093701.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 90.

Jermann Were Dreams 2018
Lys grønngul farge. Gult eple, fat og sitrus på duft og smak. Rik og velbalansert med florale toner og gult eple i ettersmaken. En flott matvin som passer til fisk og skalldyr.

Pris: 575 kr (bestilling).
Varenr: 4081401.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 90.

Jermann Chardonnay 2019
Lys grønngul farge. Grønt eple, mineraler og florale toner på duft og smak. Balansert syrlighet og fruktighet. Lang ettersmak. Rett og slett veldig godt. Passer til fisk, skalldyr.

Pris: 365 kr (bestilling).
Varenr: 4068901.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 88.

Jermann Vinnae 2017
Lys grønngul farge. Crispy gult eple, mineraler og markert syrlighet på duft og smak. Lang elegant ettersmak. Mye vin for pengene. Passer til fisk, skalldyr. 

Pris: 365 kr (bestilling).
Varenr: 4068801.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
Poeng: 88.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.