<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
La Chablisenne lager 20% av all vin fra Chablis Foto: Svein Lindin

Snart 100 og friskere enn noen gang

La Chablisienne er det eneste kooperativet i Chablis. 98-åringen leverer bedre og bedre viner.

Publisert 5. mars 2021 kl. 12.49
Oppdatert 5. mars 2021 klokken 15.58
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1358 ord

I utgangspunktet er dannelsen av et kooperativ en svært god idé om drueprodusenter ønsker å gå sammen for å bygge produksjonsfasiliteter for å lage vin. Historien viser derimot at de fleste kooperativer ikke tåler tidens tann når det gjelder kvalitet. Men det finnes noen som klarer å skille seg ut fra andre. Italienske Produttori del Barbaresco i Piemonte og franske La Chablisienne i Chablis er helt klare unntak.

La Chablisienne disponerer nesten 1.200 hektar vinmarker, og nesten 25 prosent av all vin som lages i Chablis kommer herfra. Kooperativet produserer nærmere 30 forskjellige blandinger og årganger fra alle kvalitetskategorier i Chablis. Etter 98 år i drift er La Chablisienne en helt uavhengig gruppering som eies av druedyrkere som bor i Chablis-området, og er det eneste kooperativet i Chablis ved siden av 379 andre, selvstendige vinprodusenter.

La Chablisienne ble til i 1923 da drueprodusenter og vinmakere samlet seg for å selge vinene sine. Utviklingen har vært eventyrlig, særlig etter at den «moderne» versjonen av Chablis først kom på midten av 50-tallet. Historisk sett har Chablis havnet litt i skyggen av sine selvsikre naboer lenger sør i vinregionen Burgund. Selv om distriktet tilhører den samme vinregionen ligger Chablis for seg selv nesten 14 mil nordvest for det sentrale Burgund. Som en enklave har de, etter andre verdenskrig, utviklet sin egen stil og identitet. Chablis var i begynnelsen av 50-tallet beplantet med under 500 hektar vinmarker. 20 år senere var tallet steget til hele 750 hektar. I dag består Chablis av 5.589 hektar vinmarker, og årsproduksjonen passerte i 2020 hele 34,3 millioner flasker.

Endringer måtte til

Frem til midten av 1950-tallet tok vindyrkerne druene sine til kooperativet La Chablisienne, som sto for hele produksjonen. Resultatet var ofte en ujevn kvalitet, da de ulike vindyrkerne hadde sine egne måter å dyrke og vedlikeholde vinplantene sine på. Endringer måtte til om kvaliteten skulle opp.

Chablis Foto: BIVB

Løsningen var å endre på vedtektene for kooperativet. La Chablisienne besluttet å sentralisere vinifikasjonen – det vil si å lage vinene fra bunnen av selv. Det var en viktig beslutning for å heve omdømmet til nivået det har i dag. Senere har La Chablisienne ytterligere hevet listen for kvaliteten. De rundt 300 druedyrkerne leverer nå kun most etter nøye kvalitetskrav. I praksis betyr det at druene umiddelbart blir presset i små kvanta og holdt kjølig for å bevare friskhet frem til mosten gjennomgår alkoholfermentering for å bli vin.

Dette har bidratt til at La Chablisienne i dag er en av de beste vinprodusentene fra området.

Kommer steget mot økologisk eller biodynamisk? 

La Chablisiennes store styrke er å produsere den typiske sjømineraliteten i vinene som området har vært kjent for de siste tiårene. Til tross for at chablis beveger seg i to retninger, har ikke La Chablisienne gått mot en fetere, modnere frukt og fatbruk i større skala. Vi er spent på om La Chablisienne tar del i trenden som yngre generasjoner står for i Chablis – en dreining mot biodynamisk og økologisk dyrking. Det gjør chablis spennende på nye måter, samtidig som man opprettholder det genuine.

Volumprodusentene som lager de rene, forfriskende, unge vinene med markert konsentrasjon hvor syrligheten spiller førstefiolin, fortsetter i samme spor. Den andre retningen gjør mer utstrakt bruk av eikefat, både under alkoholgjæringen, men også senere under fatlagringen før vinen havner på flaske. Vi liker begge retningene, men skal du nyte en god chablis, er vårt klare råd å gå for en eldre årgang, gjerne 7–10 år gammel vin av premier cru- eller grand cru-kvalitet.

Chablis Foto: BIVB

Blant verdens beste viner

Nordmenn har omfavnet vinområdet siden begynnelsen av 2000-tallet. Faktisk i så stor grad at vi på et tidspunkt var det landet i verden som drakk mest chablis i forhold til folketallet. Men etter nesten 20 år som den toneangivende vinstilen har endringer i klima, høye priser og tilgjengelighet gjort at færre nordmenn nå ser mot Chablis. Dette til tross for at de på sitt beste fortsatt er blant verdens beste viner.

Tall fra Vinmonopolet viser at salgsvolumet har gått ned fra 869.000 liter i 2016 til 717.000 liter i 2019, før det gikk betydelig opp igjen i 2020 til i overkant av 1 million liter. Bakgrunnen for salgsøkningen generelt i 2020 kjenner man godt til, og Chablis har nok som mange andre kjente, kjære og klassiske vinområder hatt en oppgang når norske vinkunder valgte trygge viner av god kvalitet til «hjemmekosen» under coronaperioden. Både i flaske og bag-in-box. Kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet poengterer overfor Finansavisen at det synkende volumet før 2020 kan henge sammen med ustabile avlinger i Chablis i visse årganger.

Chablis på aluminiumsboks i juli

Kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet ser at snittprisen pr. liter øker år for år. Når det gjelder chablis er betalingsviljen høy blant nordmenn også når det gjelder bag-in-box. Kundene som foretrekker chablis, betaler gjerne 600–700 kroner for en 3 liter BiB, tilsvarende en flaskepris på 150–175 kr.

Ofte er det produkter på bag-in-box som dominerer bestselgerlistene for en produkttype, og dette gjelder til dels også chablis. Men det er bare de to øverste plassene som holdes av 3 liter BiB, de neste åtte plassene på topp 10 er faktisk flasker. 

– Chablis på halvflaske har gjort det svært godt i 2020, og i juli følger Vinmonopolet opp med en chablis på 0,25 l aluminiumsboks, forteller kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet til Finansavisen.

Smakerommet

La Chablisienne Chablis 2020
Ren duft av sitrus, litt blomster, sjø og mineralitet. Fyldig sitrus på smak med rund syrlighet og noe mineralitet. Ganske god lengde. Passer til sushi/sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff.

Pris: 639,90 kr (basis).
Varenr: 8017506.
Importør: Fondberg.
Poeng: 88.

La Chablisienne Bourgogne Chardonnay 2018
Duft av frisk sitrus, grønt eple og mineraler. Syrlig og frisk smak av sitrus med litt mineralitet. Passer til sushi/sashimi, fisk, aperitiff.

Pris: 169,40 kr (test).
Varenr: 4680501.
Importør: LaCave.
Poeng: 87.

La Chablisienne Petit Chablis Vibrant 2019
Lys grønngul farge. Duft av sitrus, litt sjø og mineraler. Smak av sitrus med frisk syrlighet. Syren er litt dominant. Passer til krydret/asiatisk/spicy, fisk, skalldyr, sushi/sashimi.

Pris: 179,90 kr (basis).
Varenr: 3083901.
Importør: Fondberg.
Poeng: 86.

La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2017
Lys grønngul farge. Fyldig duft av sitrus, grapefrukt og sjø. Rund og behagelig smak av sitrus med frisk syrlighet og god lengde. Passer til sushi/sashimi, fisk, skalldyr.

Pris: 209,90 kr (basis).
Varenr: 3084001.
Importør: Fondberg.
Poeng: 89.

La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume 2013
Lys grønngul farge. Rund og behagelig duft av sitrus, grønt eple, grapefrukt, litt vanilje og mineralitet. Deilig, syrlig smak av sitrus med sødmeaktig, godt balansert og lang ettersmak. Dette er en meget god chablis som er vel verdt prisen. Passer til sushi/sashimi, skalldyr, aperitiff, fisk.

Pris: 399,90 kr (bestilling).
Varenr: 4569901.
Importør: Fondberg.
Poeng: 93.

La Chablisienne Chablis 1er Cru Montmains 2017
Lys gulgrønn farge. Behagelig duft av sitrus, eple, sjø og litt vanilje. Smak av sitrus, behagelig rund syrlighet og noe mineralitet med god lengde. Dette er en meget god vin som vil lagre godt i en del år. Passer til sushi/sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff.

Pris: 299,90 kr (basis).
Varenr: 1946001.
Importør: Fondberg.
Poeng: 90.

La Chablisienne Chablis Blanchot Grand Cru 2016
Lys grønngul farge. Deilig, fyldig duft av vanilje, dempet sitrus og mineralitet. Herlig, fløyelsmykt anslag i munnen med rund og behagelig sitrussmak, vanilje og fin mineralitet. Dette er en meget god vin som gir en svært god opplevelse, og er vel verdt pengene. Passer til sushi/sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff.

Pris: 570,30 kr (bestilling).
Varenr: 12614001.
Importør: Fondberg.
Poeng: 94.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.