<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
LANSERES: En nydelig rosevin, økologiske champagner og imponerende viner fra Sancerre er buketten med viner som lanseres 5.mai. Foto: Dreamstime

Norges beste vinkelner med stor test av rosévin

Francesco Marzola har funnet sine rosévinfavoritter i sommer.

Publisert 28. mai 2021 kl. 21.27
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 930 ord

Sommervarmen ruller inn over Østlandet og nå tenker mange på rosévin. Med et salg på nærmere 4,8 millioner liter rosévin, til en verdi av over 800 millioner i 2020, opplevde Vinmonopolet et formidabelt rosa år i fjor.

Regjerende Norgesmester, Nordens beste vinkelner i 2018 og medlem av Finansavisens smakspanel, Francesco Marzola, smakte seg nylig gjennom nærmere 70 roséviner. Francesco har plukket ut 12 viner fra testen som de «beste», men poengterer at rosé i all hovedsak er ferske viner som er laget for å drikkes det året de blir lansert, eller senest før neste vår. Vinene er som regel ikke komplekse, og passer derfor godt til «rene» råvarer og fersk mat uten for mye bearbeiding.

Francesco Marzola: Regjerende Norgesmester og Nordens beste vinkelner i 2018. Foto: Svein Lindin

I poengsum oppnår gjerne ikke en rosévin de største tallene. Men husk at en god drikkbar vin defineres fra 80 poeng, en score som bør reflekteres i bruken. Lett avkjølt, på en varm sommerdag med leskende god fruktighet og nok syre til å møte noen enkelt tilberedte retter av grillet kylling, svin eller fisk. Sagt med andre ord er rosévin noe du lett skjenker opp i glass to og kanskje tre. Francesco vet hva han snakker om.

Francesco Marzola er sicilianeren som forelsket seg i norske fjorder. Han kom til Norge for ti år siden, og i løpet av denne tiden har han hentet inn det meste som finnes på det norske vinkartet av berømmelse og ære. I 2017 overtok han ansvaret for den legendariske vinkjelleren på Park Hotel Vossevangen, en kjeller som ifølge kvalifisert og dokumentert telling skal omfatte 40.000 flasker. Det finnes nok noen med enda større omfang, men ikke mange.

« Min vurdering er at de beste rosévinene er de som kan nytes på terrassen på en passe varm sommerdag og som samtidig egner seg til mat. Stikkordene er flott konsentrasjon, balansert syrlighet og fruktdrevet leskende ettersmak. »
Francesco Marzola

Før dette startet han i 2016 også på en omfattende og svært vellykket rekke med deltagelse i konkurranser for sommelierer. Etter flere sølv- og bronsemedaljer vant han i fjor Norsk Vinkelnermesterskap for første gang, med teoriprøve, blindsmaking og servering på menyen. Francesco venter nå på å ta den endelige eksamen for å kunne kalle seg Master Sommelier. Han har også utnyttet det omfattende utvalget i kjelleren på Voss til å gjøre hotellet enda mer synlig. I 2018 fikk Park Hotel Vossevangen den prestisjefylte prisen Award of Excellence fra det amerikanske magasinet Wine Spectator, året etter ble hotellets vinliste kåret til Skandinavias beste – og den samme listen er tre ganger på rad også kåret til Norges beste. Som italienere flest er Francesco også en stor fotballentusiast, med AC Milan som favorittlaget.

Se alle Francesco Marzolas vinanbefalinger på Vinify.no.

Smakerommet:

Elodie Beaufort L’Or de Vix Rosé Brut Nature 2015 - Spesielt anbefalt
Varenummer: 11967901 (tillegg).
Pris: 460,30 kr.
Poeng: 91.

Elegant duft av røde epler, søte hasselnøtter, brioche, toast, søt chili, vanilje, marsipan. Kompleks og elegant nese. Fin syre og balanse, dekadent med søtlig preg av eplekake, kanel, vanilje, jordbær, brioche. Delikat med fine små bobler, lang ettersmak av søt grapefrukt. Veldig bra konsentrasjon.

Graci Etna Rosato 2020
Varenummer: 2829101 (bestilling).
Pris: 289,90 kr.
Poeng: 90.

Vinøs nese, moden sitrus, våt hvit stein, salt, gule blomster, honningblomst på duft. Kompleks vin med god intensitet. Ung, bra syre, mineralsk inngang, med tydelig salt og jord som avsluttes med appelsin, hvite fersken, jasmin, kamille. Lang ettersmak!

Soalheiro Mineral Rosé 2019
Varenummer: 11669201 (bestilling).
Pris: 175 kr.
Poeng: 89.

Bra intensitet, blodappelsin, jasminblomst og friske bringebær på duft. Lett perlende, og fin balansert syrlighet med appelsin, bringebær, søte sitroner i avslutningen. Bra lengde.

Ch. des Ferrages Roumery Côtes de Provence Rosé 2020
Varenummer: 13033401 (bestilling).
Pris: 199,90 kr.
Poeng: 89.

Elegant nese med søt grapefrukt, umodne røde plommer, blomster, roser og aromatiske urter. Elegant med bra integrert syre, preg av jordbær, modne bringebær, floral og urter i ettersmaken. Lang ettersmak.

Georg Mosbacher Rosé trocken 2019
Varenummer: 2895001 (bestilling).
Pris: 159,90 kr.
Poeng: 87.

Dempet duft, noe blomst, roser, modne bringebær, grønne jordbær, noe urter og litt mineralsk. Behagelig syre, veldig bra balanse mellom syre og sødme, bringebær og jordbær, med en snev av ferske urter og bra lengde.

Rabl Zweigelt Rosé 2019
Varenummer: 9186801 (bestilling).
Pris: 149,90 kr.
Poeng: 87.

Delikat og floral med elegant rød frukt og appelsin, urter som søt lavendel. Fin syre, jordbær, umodne røde plommer, bringebær, søt grapefrukt, god lengde og konsentrasjon.

Ch. Gassier le Pas du Moine Rosé 2019
Varenummer: 10269701 (bestilling).
Pris: 235,90 kr.
Poeng: 87.

Intens duft av urter og blomster, med stikkelsbær, gress og bringebærbusk. Bra konsentrasjon og syre, grønne jordbær, bringebær og stikkelsbær med rødt epleskall.

Groebe Pinot Noir Rosé 2020
Varenummer: 13038401 (bestilling).
Pris: 189,90 kr.
Poeng: 86.

Intens nese av modne bringebær, søt grapefrukt og noe urter. Frisk syre og lett kropp, bra fruktkonsentrasjon av jordbær og modne bringebær. Bra lengde.

Leitz Rheingau Pinot Noir Rose 2020
Varenummer: 9120201 (basis).
Pris: 152 kr.
Poeng: 86.

Delikat og floral nese, med snev av roser og jasmin. Røde bær som bringebær, noe urter. Bra fylde, frisk syre og bra fruktkonsentrasjon, preg av jordbær og kirsebær, med noe blomster og urter, lang ettersmak.

Ch. Thuerry L'Exception rosé 2019
Varenummer: 11090001 (bestilling).
Pris: 255,80 kr.
Poeng: 85.

Intens nese, med tydelig eikepreg, vanilje, kokos, jordbær i sukker, kanskje for mye eik. Bra syre, bra konsentrasjon – igjen mye eik, men sånn er stilen – vanilje og søte bær, ok lengde med hasselnøtter.

Sand Tropez Rosé 2018
Varenummer: 6902201 (bestilling).
Pris: 187,70 kr.
Poeng: 85.

Frisk nese av grapefrukt, blomster og urter, leskende, tar deg med til den franske rivieraen! Lett kropp med høy syre og frisk sitrusfrukt, noe jasmin og appelsinblomst, bra lengde.

Scalabrone Bolgheri Rosato 2020
Varenummer: 9749601 (bestilling).
Pris: 225 kr.
Poeng: 84.

Leskende duft av friske røde bær, blodappelsin, lavendel og rosmarin. Bra intensitet. Bra kropp, forfriskende syre og tydelig preg av jordbær, søt grapefrukt, pomelo og søte urter. Bra lengde.