Spesialpolet: De beste champagne-kjøpene
Av over 70 viner smakt er dette de du bør kjøpe.

Blir det noen gang nok vin på Vinmonopolet? I skrivende stund er det 2.157 ulike produktlinjer under kategorien musserende på polet. Spesialpolets produksjefer Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng synes åpenbart ikke det er nok. Spesialpolene lanserer mandag totalt 146 varelinjer hvorav 71 er fra Champagne, 25 musserende er fra England og resten er stille viner fra Loire, Chablis og ja, fra Champagne! Hele 21.919 flasker er innkjøpt.
7. juni klokken 8 lanseres vinene – først på nett. Vinene som ikke blir solgt slippes fysisk i butikk 10. juni klokken 10. Prisnivået varierer fra 234 kroner for Grenaudiere Clisson 2014 til Pol Roger Brut NV 15 liters Nebukadnesar-flaske til 14.500 kroner. Sistnevnte flaske rommer 128 glass champagne om sommerfesten skulle ta av.
Champagnehimmelen
I kjent stil har produktsjefene Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng funnet frem til produsenter som på pris og kvalitet utmerker seg før lanseringen. Hvor nødvendig det er når utvalget ellers på Vinmonopolet er strålende kan diskuteres, men det er tydelig at de heldige vinimportørene jubler over bestillingene som gjøres. På pressesmakingen forrige uke ble det smakt rundt 70 viner, og de mest imponerende var de engelske musserende vinene. Deretter kom en imponerende rekke med velpriset champagne i alle kategorier.
Rivende utvikling
Engelsk musserende vin har gjennomgått litt av en utvikling de ti siste årene, selv om man har laget vin i England på kommersiell basis i 40 år. Mye av det som produseres på den andre siden av kanalen, i Champagne-regionen, er faktisk av dårligere kvalitet enn hva som lages i England.
Ifølge Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng er ikke de lenger i tvil.
– Tatt i betraktning hvor raskt det har gått å løfte produksjonen av musserende vin i England opp til dagens nivå, kan vi bare spekulere i hva de nærmeste årene vil frembringe av nye produsenter, kvalitet og interesse hos forbrukerne.
Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng mener at polkunder i årene fremover vil kjøpe musserende vin fra England, både for umiddelbart konsum og lagring utover en tidshorisont på 5–10 år.
Klassisk og godt
Champagne er aldri feil å anbefale når man smaker på spesialpolets utvalg. Det er tydeligvis tenkt på pris kontra kvalitet, samt at små og store kvalitetsprodusenter får vist seg frem overfor et kravstort publikum. Selv om Champagne-navnet oser av overklasse, og alle andre produsenter av musserende vin i verden har området som målepinn, puster England sine franske konkurrenter i nakken.
Investeringsvinene
Mandag slippes seks flasker fra den legendariske produsenten Krug og deres toppvin Clos de Mesnil Blanc de blancs Brut 2004 til 10.325 kroner flasken. Selvfølgelig er også velkjente Dom Perignon P2 Brut til 3.855 kroner med på slippet (24 flasker tilgjengelig). Et annet flott kjøp er Cuvee William Deutz Brut 2008 til 1.340 kroner (180 flasker tilgjengelig).
Se etter Pol Roger
Det store innkjøpet til spesialpolet med 1.606 flasker av 13 årganger fra Pol Roger mellom 1998 og 2013 viser med klarhet hvilken kvalitet som ligger i produsenten. Selv om det er restriksjoner på hvor mange flasker man kan få kjøpe, er det absolutt en fordel å prøve å få tak i noen. Cuvee Sir Winston Churchill Brut 1999 er juvelen blant dem.
Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene
Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.
Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.
Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.