<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
HAR FLERE KLASSER: Bordeaux byr på mer enn bare dyre viner. Foto: Svein Lindin

Seks viner fra Bordeaux som ikke sprenger budsjettet

En Bordeauxvin som i 1983 kostet 240 kroner pr. flaske omsettes i dag for 40.000 kroner. Men en god flaske vin fra Bordeaux må ikke være svinedyr.

Publisert 6. aug. 2021 kl. 14.18
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 778 ord

Bordeaux. Det er en viss for form for eleganse over navnet på en av vinverdenens mest fornemme områder. Historien har vist at Bordeaux utviklet seg til å bli et arnested for hva man oppfatter av kvalitet i en vin. Og selvfølgelig henger pris sammen med kvalitet. Slik er det også i Bordeaux. Årets primeurs-smaking setter standarden.

Spesielt anbefalt:

 

Ch. Haut-Bailly La Parde 2017
Varenummer: 11671801 (tillegg).
Pris: 458,20 kr.
Poeng: 91.

Middels rød farge. Røde bær, plomme og svale urtetoner på duft og smak. Balansert, med markerte tanniner og flott syrlighet. Lang konsentrert ettersmak. Server i store glass. Dekanter gjerne.

Drikkes sjelden

Ordet «primeur» (primør) på fransk betyr ferskvare – uttrykket brukes for å beskrive handelen som skjer fem til seks måneder ut i produksjonsprosessen av de store klassifiserte cru classé-vinene til vinhandlerne. Vinhandlere inviterer deretter profesjonelle vinsmakere, vinmeglere og vinjournalister til å vurdere årets produksjon og hva den bør koste. Fra 80-tallet har prisene nådd stadig nye høyder, og faktum i dag er at selv om vinene er i verdensklasse når det gjelder kvalitet, drikkes de ikke lenger. De beste blir dessverre investeringsobjekter som legges i vinkjellere til neste bud gjør at de selges.

Legendarisk: Vinmarkene i Bordeaux er legendariske i vinverden. Foto: Lanessan

Fem anbefalte viner:

 

Blason d'Issan 2018
Varenummer: 12697901 (bestilling).
Pris: 595 kr.
Poeng: 89.
Middels blålilla farge. Solbær, urter og krydder på duft og smak. Konsentrert og elegant vin med fruktdrevet ettersmak og nydelig balansert syrlighet. Bruk store glass, dekanter gjerne vinen før servering.

Ch. Lanessan 2011
Varenummer: 3048901 (basis).
Pris: 270 kr.
Poeng: 88.
Middels rød farge. Solbær, rød frukt og urter på duft og smak. Utviklet anslag med blyantspiss og moden paprika. Fyldig og rik fruktighet i ettersmaken. Balanserte tanniner og god syrlighet.

Ch. Simard 2008
Varenummer: 7824201 (basis).
Pris: 260 kr.
Poeng: 87.
Middels rød farge. Utviklet duft med innslag av røde bær, plommer og hengt kjøtt på duft og smak. Middels konsentrert med moderate tanniner og tørr urtepreget utgang.

Ch. Citran 2010
Varenummer: 6218401 (tillegg).
Pris: 460 kr.
Poeng: 87.
Middels blålilla farge. Røde bær, plomme, urter og paprika på duft og smak. Fyldig balansert fruktighet. Bærdrevet ettersmak med moderate tanniner og syrlighet.

Ch. Dudon Reserve de la Cave 2004
Varenummer: 10435101 (basis).
Pris: 200 kr.
Poeng: 86.
Middels rød farge. Utviklet aromabilde. Røde bær, blyantspiss og urter på duft og smak. Avslepne tanniner og moderat syrlighet. Godt eksempel på lagret vin.

Enorm prisutvikling

Ingen andre vinområder har hatt en slik innvirkning på vinverdenen som Bordeaux. Som eksempel kan man trekke frem Château Lafitte-Rothschild. Den ble lansert «en primeur» i 1983 til en pris på rundt 240 kroner pr. flaske. I dag er flaskeprisen på rundt 40.000 kroner. Det gir en årlig avkastning på investert kapital på ca. 15 prosent over en periode på 37 år.

Drikkeklare nå 

Det moderne Bordeaux består av en langt mer utviklet handel enn bare det eksklusive. Vinifikasjon og kunnskapen om å lage bedre viner forplanter seg fortere enn noen gang. Ser man på vitikulturen, har den blitt kraftig forbedret med langt bedre druekvalitet. Og avlingene blir redusert, med det resultat at vinene oppleves som mer konsentrerte. Viktigst var det nok at de store klassiske tankene i kjellerne gradvis er blitt byttet ut med mange mindre tanker for lettere å kunne vinifisere de ulike parsellene i vinmarkene for seg.
Summen av disse forbedringene kan man trekke gode veksler på på Vinmonopolet. I prisklassen mellom 300 og 700 kroner finner man 422 viner å velge mellom, mens fra 1.000 kroner og oppover finner man nærmere 400 ulike viner. Og mange vil stille seg spørsmålet: Er det nødvendig å kjøpe viner som koster tusenvis av kroner for en flaske? Det handler om smak og hva man skal bruke det til, etter vår mening.

Gamle viner: Et knippe Bordeaux-vin fra auksjonen som starter 16. august 2021 hos Blomquist Foto: Trond W. Andersen

Auksjon

Vil man legge tusenvis av kroner på bordet, er det fristende å smake før vinene er drikkemodne, noe som i vår verden føles bortkastet. Et godt tips er da å kjøpe en gammel Bordeaux-vin på en auksjon hos Blomqvist som starter 16. august. Det er ikke gitt at man liker gammel og modnet vin, men i vinens ferd fra druejuice til eddik finner man alltid sin favoritt. Vi finner våre beste viner fra de klassifiserte cru classé-slottene best når de runder mellom 15 og 20 år i alder.

Matvennlige og rimelige

I denne ukens vinspalte anbefaler vi seks rødviner i prisklassen mellom 300 og 700 kroner. Bordeaux-vinene fremstår i dette prissegmentet som veldig drikkeklare, ofte med noen års lagring. Ikke minst er de svært matvennlige med sin iboende syrlighet og tanniner som kjennetegn. Klassiske retter som lammelår, vilt med rikelige mengder sjysaus eller en entrecôte med en syrlig, fet bearnaisesaus er blant de beste valgene til disse rødvinene.

Legendarisk: Vinmarkene i Bordeaux er legendariske i vinverden. A huge number of barrels in a tidy and clean, surprisingly well illuminated, cellar. Foto: Lanessan