<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Slippes 22 november: Bordeaux og modne viner Foto: Svein Lindin

Bordeaux med din glede  Nyhetsslipp spesialpolet

Høysesongen for dyr vin begynner på mandag. Her finner du de gode kjøpene.

Category iconVin
  Publisert 13:01 20. nov. 2021Oppdatert 17:58 20. nov. 2021
  Lesetid: 7 minutter

  Tradisjonen tro har Vinmonopolets spesialbutikker tema Bordeaux og modne viner før det store julesalget som starter de kommende ukene. 40.000 flasker er innkjøpt, fordelt på 219 ulike viner hvorav 146 viner hovedsakelig er fra 2018-årgangen fra Bordeaux. De øvrige vinene er en miks av toppviner fra andre områder i Frankrike samt ikoniske viner fra USA og Australia. Alt i alt er det et strålende nyhetsslipp, men med en viss bismak av trikloranisol.

  Først på nett

  Vinene lanseres mandag 22. nov. kl. 08.00 på Vinmonopolet.no. Gjenstående vin selges fysisk i butikkene fra torsdag 25. november kl. 10.00. En gledelig nyhet er at neste års store Burgund-slipp i februar skal foregå fysisk. 

  De gode kjøpene til under 600 kroner

  Nyhetsslippet kan deles inn i to deler: den allokerte delen der tilgangen på vin er lav og prisene høye. Den andre delen er de gode kjøpene: pris kontra kvalitet. Bordeaux og 2018-årgangen byr på mange gode viner. Vi vil spesielt trekke frem Chateau Cantemerle og Chateau Sociando-Mallet fra Haut-Medoc til rundt 400 kroner. Klassiske drikkemodne og matvennlige Bordeaux til en god pris. Fra det mer ukjente området Moulis imponerer Chateau Poujeaux 2018 med sin fruktdrevne, konsentrerte stil. Chateau Siran 2018  fra Margaux leverer alltid topp kvalitet og er sammen med Chateau Giscours 2018 rett og slett et røverkjøp. Stilsikre, konsentrerte og smakfulle viner med lang ettersmak. En vinprodusent som stadig vekk får vår oppmerksomhet, er 2018-årgangen med Chateau Ormes de Pez fra Domaine de Chevalier i St.-Estephe. Iboende god syrlighet og flott fruktkonsentrasjon får toppscore fra oss.

  De gode kjøpene under 600 kroner

  Ch. Giscours 2018
  Varenummer: 13812801
  Pris: 714,60 kr
  Poeng: 88

  Dyp rød farge. Solbær, oser av bær, krydder og urter på duft og smak. Flott fylde og lang ettersmak. 480 flasker tilgjengelig i Norge.

  Ch. Siran 2018
  Varenummer: 13822301
  Pris: 415,30 kr
  Poeng: 88

  Dyp rød farge.Plomme, solbær og urter på duft og smak. Rik og fyldig vin med lang ettersmak og modne tanniner. 600 flasker tilgjengelig i Norge.

  Ch. Poujeaux 2018
  Varenummer: 13812201
  Pris: 398,90 kr
  Poeng: 88

  Dyp rød farge. Solbær,plomme og krydder på duft og smak. Fruktdrevet og med modne tanniner. 600 flasker tilgjengelig i Norge.

  Ch. Sociando Mallet 2018
  Varenummer: 13812001
  Pris: 440,– kr
  Poeng: 89

  Dyp rød farge. Solbær, mørke bær og krydder på duft og smak. Modne tanniner og fruktdrvet ettersmak. Godt kjøp! 600 flasker tilgjengelig i Norge. 50 årgang markeres med svart etikett

  Ch. Cantemerle 2018
  Varenummer: 13807801
  Pris: 379,50 kr
  Poeng: 87

  Middels rød farge. Solbær, ceder og krydder på duft og smak. Markerte tanniiner og urtepreget utgang. Bør dekanteres eller lagres. 600 flasker tilgjengelig i Norge.

  Stort spennvidde:  På slippet finner hvitvin fra Chateau Palmer og sjelden Madeira + 1981- årgang med champagne Foto: Svein Lindin

  Byr på mange gode kjøp

  Det er ingen tvil om at Bordeaux byr på mange gode viner til under 600 kroner. De aller fleste slottenes andre og tredje viner leverer både på pris og kvalitet. På 80-tallet var det vanlig å selge 70–80 prosent som toppvin, mens resten var fordelt på andre- og tredjevinen til slottene. Fordelingen i dag fra slottene er 30 prosent toppvin, og resten er fordelt på andre og tredje vin. Endringen av produksjonen har ført til at totalkvaliteten på alle vinene har økt betraktelig, men toppvinene har tatt av i pris.

  De beste modne vinene

  De modne vinene er i hovedsak fra Bordeaux og Champagne. Lemaire Millesime MH Extra Brut 2004-årgang må betraktes som et røverkjøp til knappe 551 kroner. Vellaget og flotte modningsaromaer i retning sopp og bakverk vil friste enhver. Fra Emilia-Romagna i Italia lanseres knappe 360 flasker av Barbarossa Cuvee Mario Pezzi 2008. En svært vellykket og flott modnet rødvin som vil tilfredsstille de fleste ganer til 370 kroner. Stjerneprodusenten Lavradores de Feitorias portugisiske rødvin Quinta da Mata de Baixo No. 10 fra 2000 koster knappe 250 kroner. Sjelden opplever vi en slik karakterfast og velutviklet matvin. Det beste kjøpet av modnet vin er utvilsomt de knappe 130 flaskene med 1996-årgangen fra Chateau Lafite-Rothschild. 4.375 kroner flasken illustrerer bare at Vinmonopolet ikke er drevet av markedskreftene ellers i verden. I London selges 1996-årgangen til over 9000 kroner.

  De beste modne vinene

  Millesime MH Extra Brut 2004
  Varenummer: 13225901
  Pris: 551,20 kr
  Poeng: 88

  Lys grønngul farge. Små bobler. Brioche, modent eple og sitrus på duft og smak. Flott utviklet champagne til kanonpris. 120 flasker tilgjengelig i Norge.

  Barbarossa Cuvee Mario Pezzi 2008
  Varenummer: 13814601
  Pris: 370,– kr
  Poeng: 87

  Middels rød farge. Moden stil Mørke bær, knust drue, mineraler og urter på duft og smak. 360 flasker tilgjengelig i Norge. Eneste som har denne druen. Aromatisk drue

  Quinta da Mata de Baixo No. 2010
  Varenummer: 13829001
  Pris: 249,50 kr
  Poeng: 88

  Dyp rød farge. Blåbær og røde bær, krydder og mineralske toner på duft og smak. Flott leskende stil. Lang etttersmak. 360 flasker tilgjengelig i Norge.

  Ch. Lafite Rothschild 1996
  Varenummer: 8226901
  Pris: 4 375,– kr
  Poeng: 93

  Dyp rød farge med brunlig kant. Cedertre, svale røde bær og urter på duft og smak. Rik utviklet og modnet 1996 årgang. Wow faktor. Lang ettersmak. 130 flasker tilgjengelig i Norge.

  Disse vinene bør du prøve

  Har du lyst på noe spesielt fra slippet, er det noen godbiter. Først ut er den uhyre sjeldne flasken Malvasia O Japones 50 Years Old fra Madeira. Til Norge kommer kun 30 flasker, og prisen er 5.175 kroner flasken. Dyrt? Overhodet ikke. Vinen er en raritet og sjeldenhet som det kun finnes 655 flasker av i verden. Servert sammen med serranoskinke vil vinen imponere de neste 150 årene minst. En hvitvin som er verdt å prøve å få tak i, er fra Chateau Palmer. Vin Blanc de Palmer 2019 er vinøs floral reise med elegant fruktighet, flott konsentrasjon og tilnærmet perfekt syrlighet. 2.119 kroner flasken sier sitt om kvaliteten. Skulle man ha lyst på en drikkemoden hvit perle fra Bordeaux, kommer man ikke unna Domaine de Chevalier 2018 fra Pessac-Leognan. Vi kommer ikke på en gang den vinen ikke har levert topp kvalitet. Ypperlig til skalldyr og hvit fisk med smørsaus. Prisen på 1.050 kroner forsvarer vinen lett.

  De dyre flotte vinene som alle vil ha

  Fra USA slippes det ikonske viner fra Mount Eden, Dominus, Williams-Selyem, Heitz, Chateau Montelena og Opus One. Fra Toscana slippes Sassicaia og Solaia, to av de mest ikoniske supertoscanerne. Får man tak i noen av disse, bør de lagres lenge før man drikker dem. Er du glad i champagne, er Krug Magnum fra superårgangen 2002 og Lady Gaga-utgaven av Dom Perignon 2006 rosé to viner å jakte etter. Charles Heidsieck lanserer 1981-årgangen i flere flaskeformater. Tre liter med 1981 koster den nette sum av 23.990 kroner.

  Fra toppslottene er det Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Mouton-Rothschild og Chateau Montrose som imponerer oss mest. Stilrene, konsentrerte og legandariske viner. Alle over 93 poeng fra oss. Heldige er de som greier å vinne i det digitale tilfeldige lotteriet som starter mandag morgen.

  Mandag 22 november: Du kan sikre deg et godt utvalg i viner under 600 kroner + mye over Foto: Svein Lindin

  En god idé å endre mandatet?

  – Vi har vår egen “snubletråd” i innkjøpmandatet vårt, forteller Per Mæleng til Kapital. – Vi kjøper inn 600 flasker av hver vin og kan få tak i 600 flere flasker uten å utlyse nye tendere, forteller Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng til Kapital.

  Etter vår mening burde produktsjefene endre innkjøpsmandatet sitt. Det sier seg selv at når maks innkjøp er 1.200 flasker, er det for lite mens det på et nyhetsslipp på nett.  På spesiallanseringen for Italia var det 9350 kunder i kø under hele perioden Vinmonopolet  hadde kø forteller kategorisjef Trond Erling Pettersen.  962 bestillinger ble lagt inn samme dag.  Vinmonopolets produktsjefer Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng har en god nese og smak for å finne viner som gir valuta for pengene. Hvorfor ikke la kompetansen deres komme alle dem til gode som får utsolgt-meldinger på viner fra Vinmonopolet etter hvert nyhetsslipp?

  Kork, kork , kork og atter kork

  Vinmonopolets produktsjefer Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng slet med korkfeil og flaskefeil under hele pressesmakingen. Nærmere 39 viner ble refusert med feil av 107 viner smakt. Enten av vinjournalistene eller av produktsjefene selv. Det står ikke på viljen til å servere korrekt vin. Vinmonopolet åpnet vin for 136.000 kroner eller mer under pressesmakingen. Noe som er er litt mer enn normalen, ifølge innkjøps- og markedskoordinator Thea Borling i Vinmonopolet.

  Tusenvis av kroner rett i vasken

  Hele fire flasker med Brane-Cantenac 2018 til 379 kroner ble åpnet før man fant en korrekt vin. Velkjente Chateau Palmer 2018 til kr 3.246 flasken hadde korkfeil på to flasker. 37 prosent av vinene var med feil under smakingen. Fra vår side er det et skremmende høyt antall viner som er definert med feil. Produktsjef Per Mæleng hevder at Bordeaux ikke er et særtilfelle med korkfeil, men at korkfeil er utbredt i mange vinområder. På oppfølgingsspørsmål fra Kapital hvor det finnes fakta som underbygger påstanden, svarer Per Mæleng at påstanden er underbygget av egen sensorisk erfaring. Tilbake i 2020 under Burgund-slippet var 15 prosent av vinene ødelagt. Redaktør og Master of Wine i Vinforum, Arne Ronold, mente den gang at det var en skandale og uforståelig at ikke produsentene tar korkfeil mer på alvor.

  Arnt Egil Nordlien forteller at Vinmonopolet har en internasjonalt sett god returordning, hvor man kan returnere vin i inntil 5 år etter kjøp, dersom vinene er ment å være holdbar i minst fem år. Korkfeil er omfattet av denne returordningen. Kunder som opplever vin kjøpt på Vinmonopolet som korket, kan returnere disse til Vinmonopolet med vinen i flasken.

  Spesialpol: Nyhetsslipp for Champagne, England, Chablis og Loire Juni 2020 Foto: Ivan Kverme