<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Dyrt og godt: 2019 innfrir på alle måter Svein Lindin

Burgundslipp: Disse vinene må du sikre deg mandag

De beste kjøpene fra 2019-årgangen.

Publisert 28. jan. 2022 kl. 10.04
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 525 ord

Mandag morgen logger titusenvis av nordmenn seg på Vinmonopolet for å sikre seg 2019-årgangen fra Burgund. Over 32.000 flasker er innkjøpt, 468 varelinjer fordelt på 319 rødviner og 149 hvitviner. Burgund er som kjent svært ettertraktet blant vinkjennere. Prisene er noen ganger hinsides, men det er stadig mulig å gjøre gode kjøp. Spesielt fra litt «ukjente» underområder og fra produsenter som tar del i det fantastiske kvalitetsløftet Burgund har hatt de seneste 10–15 årene. 2019 innfrir på alle områder og vil drikke flott i mange tiår fremover.

Se alle vinene nederst eller last ned listen her

Arnt Egil Nordlien vinmonopolet Vinmonopolet

Holder tilbake vin

Produktsjef Arnt Egil Nordlien holder tilbake 2018-årganger av Domaine de la Romanée-Conti og Lafon Montrachet samt 2019-årganger fra Rousseau og Meo-Camuzet Vosne Cros Parentoux og deres Richebourg. 

– Når disse vinene slippes er ennå ikke avgjort, men innkjøpspris pluss avgifter gjelder for dem, uten tillegg, bekrefter produktsjef Arnt Egil Nordlien til Finansavisen. Det betyr i praksis at Vinmonopolet lanserer de billigste Domaine de la Romanée-Conti og Rousseau i hele verden når køene igjen blir fysiske. Med en antatt salgsverdi på 55.000 kroner pr. flaske i Norge oppnår Domaine de la Romanée-Conti over 200.000 kroner flasken  i annenhåndsmarkedet. 

Du finner alle vinene med smaksnotater og poeng i Vinify

Et covidår

Under pressesmakingen denne uken ble det smakt 100 utvalgte viner som etter Vinmonopolets skjønn representerer hva 2019-årgangen kan by på av kvalitet. Produktsjef Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet definerer 2019-årgangen i Burgund som en covidårgang. – Reise- og besøksrestriksjonene har gjort det komplisert for oss å få den oversikt som vi vanligvis har.

Tørken skapte utfordringer

Årgang 2019 oppsummeres som en liten avling i de fleste områder i Burgund. Ved siden av frost er det hovedsakelig to årsaker, forteller Nordlien: Dårlig blomstring og fruktsetting, og lange perioder med tørke, har gitt mindre tilgang på druer for mange produsenter. 2019 ble uvanlig tørt, og med opptil 80 prosent mindre nedbør i juni og august begynte problemene i vinmarkene. Konklusjonen er ifølge Nordlien at vinmarker med gamle vinstokker med godt utviklede og dype rotsystemer klarte seg godt, mens yngre vinstokker begynte å slite i tørken.

Master of Wine Arne Ronold gjester studioet rett etter pressesmakingen av 2019-årgangen i Burgund. Lytt til episoden og være forberedt til slippet mandag morgen.

Flott årgang

I det store og hele er 2019-årgangen en flott og god rødvinsårgang i Burgund. Moderate lave alkoholnivåer på under 13 prosent og rene, delikate, fruktdrevne viner med ren rødfrukt og iboende medium pluss syrlighet er mer definisjonen av årgangen.

God årgang: I det store og hele er 2019-årgangen en flott og god rødvinsårgang i Burgund. Svein Lindin

Hvitvinene innfrir ikke helt

Hvitvinene fra 2019-årgangen gir et annet inntrykk. Alle scorer godt, men de er ikke stabile slik 2010-årgangen var. Hvitvinene veksler mellom det syrlige og presise til mer utviklet og fruktig i retning et gul frukt/lett tropisk smaksbilde. Arnt Egil Nordlien er helt klar på at Puligny-Montrachet har gjort det best av de tre store hvitvinsappellasjonene takket være tilgangen til vann, noe som skyldes et høyere grunnvannsnivå enn i nabokommunene i sør og nord, Chassagne-Montrachet og Meursault. Ser man bort fra mer «kjente» appellasjoner, er det en helt klar trend at kvaliteten fra appellasjoner som St.-Aubin, Auxey-Duresses, Monthelie, St.-Romain og Pernand-Vergelesses er noe man bør sikre seg før prisene også der skyter i været.

Du finner alle vinene med smaksnotater og poeng i Vinify