<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PÉT-NAT: De kuleste boblene på Vinmonopolet. Foto: Svein Lindin

Boblene du bør se etter på Vinmonopolet

Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt. Her er de kuleste boblene på Vinmonopolet akkurat nå.

Publisert 13. mai 2022 kl. 12.14
Oppdatert 13. mai 2022 klokken 13.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 616 ord

Foran oss venter høytidsdagene, og bobler i alle varianter dukker opp i festlige lag. 

En tydelig trend er at folk ønsker mindre bobler enn det som er tilfellet i for eksempel dårlig prosecco. En av våre favoritter er pét nat. Ikke det at vi misliker champagne, men pét nat-stilen er kort og godt en bløtere vin med mindre alkohol og bobler enn andre musserende varianter. De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner som er ypperlige til mat på grunn av sin iboende syrlighet.

Stor suksess

Trender kommer og går i vinverdenen. Noen ganger kommer nye vinformer som sprer seg som ild i tørt gress. Slik er det med pét nat, som har funnet sine tilhengere i hele Norge. Størsteparten av salget skjer likevel i Oslo og Bergen, viser tall fra Vinmonopolet. 

Enkelt forklart er pét nat en forkortelse for «pétillant naturel», som er fransk og fritt oversatt betyr naturlig boblende. Pétillant naturel er en samlebetegnelse, og det er ikke alltid vinene bærer dette navnet. Det kan også stå «méthode ancestrale» eller «col fondo» på flasken. 

Verdens første musserende vin ble laget i 1531 i Limoux. Munkene på Saint-Hilaire-klosteret i Sør-Frankrike gjorde vinifikasjonen på metoden som i dag heter «méthode ancestral» eller «artisanale», «rural» og «gaillacoise». Vin som ikke er ferdig gjæret blir tappet på flaske, der den fullfører fermenteringen og beholder CO2-boblene – gjæringens biprodukt – inne i flasken. Resultatet er en lett og perlende musserende vin med mye fruktighet og lavt alkoholnivå. Den store forskjellen mellom champagnemetoden og pét nat har med tilsetning av sukker å gjøre. Mens alt skjer naturlig i pét nat, blir sukker og gjær tilsatt i champagne og andre tradisjonelle musserende viner for å sette i gang annengangsgjæringen. Pét nat er vin med mindre kullsyre, bare 2–3 bar trykk mot normalt 6 bar for champagne.

Blant de beste: Meinklang fra Østerrike. Foto: Svein Lindin

Meinklang leder an

En av de beste produsentene av pét nat er Meinklang, som holder til i den lille landsbyen Pamhagen i Burgenland, helt øst i Østerrike. Meinklang er en særegen familiedrift. Ekteparet Angela og Werner Michlits har ansvar for vinproduksjonen på gården i den østerrikske delen, mens Werners foreldre og to brødre tar seg av oppdrett av storfe og svin – i tillegg til dyrking av korn, epler, mais og solsikker.

900 angusdyr

Selve Meinklang-eiendommen er på hele 2.500 hektar, og er delt opp i flere deler. All oppdrett og kjøttproduksjon foregår i Ungarn, noen kilometer over grensen fra Østerrike. Sett med norske øyne er det imponerende med over 900 angusdyr, fordelt på flokker på rundt 100. Det rister i bakken når de setter fart, men stort sett gresser de fredelig fra morgen til kveld.

FLOKKEN: Meinklang har 900 angusdyr. Foto: Svein Lindin

Den beste vinen drikkes først blant venner

I Østerrike har Meinklang dyrket frem over 70 hektar med vinmark på biodynamisk vis, og har en holistisk tilnærming til både vinproduksjon og livet generelt. 

– Min oppgave som vinmaker er ikke å lage den beste og dyreste vinen, forteller Werner Michlits til Finansavisen. Hans vinetiketter med en ku på har fått kultstatus i Norge, og vinene drikkes av folk flest. Akkurat som han ønsker. 

– Den beste vinen er den som først blir drukket opp blant gode venner. Det er sånn du til slutt lager den beste vinen, sier Werner Michlits filosofisk.

Vår lette sommerfavoritt

Til mat kan man bruke pét nat som en hvitvin. Som oftest er vinene med markant syrlighet og lav alkoholstyrke egnet til de lette måltidene med kylling, svin eller salater. De fleste vinene er ufiltrerte, noe som gjør at vinene oppfattes litt tåkete i glasset. Men fortvil ikke. Vinene smaker svært godt, og er en av våre favoritter i sommer.