<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
RIMELIG RØDVIN: Seks drikkevennlige viner som gir valuta for pengene. Foto: Svein Lindin

Drikkevennlige viner fra Bordeaux

Det må ikke koste mye for at det skal smake godt.

Publisert 10. juni 2022 kl. 18.35
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 559 ord

Av alle vinområdene i Frankrike er Bordeaux det desidert mest berømte, og opphavet for en dominerende andel av verdens mest kjente viner. Andre lands viner måles i kvalitet mot vinene herfra. Baksiden av Bordeaux' vinverden handler i korte trekk om poeng, penger, makt og troverdighet for å måle suksess. Mange vil stille seg spørsmålet: Er det nødvendig å kjøpe viner som koster tusenvis av kroner for en flaske? Etter vår mening handler det om smak og hva man skal bruke det til. Bordeaux har mye å by på, i alle prisklasser. 

Størst salg opp til 750 kroner

De gode kjøpene fra Bordeaux er vinene som man kjøper som en investering, eller dem man vil drikke til gode matopplevelser. Mesteparten av vinen som kjøpes fra dette området er rødvin, viser tall fra Vinmonopolet. Og gjerne i prisklassen opp mot 750 kroner.

Drikkeklare nå

Det moderne Bordeaux består av en langt mer utviklet handel enn bare det eksklusive. Vinifikasjon og kunnskapen om å lage bedre viner forplanter seg fortere enn noen gang. Ser man på vitikulturen er den blitt kraftig forbedret, med langt bedre druekvalitet. Avlingene blir redusert, noe som gjør at vinene oppleves som mer konsentrerte. Viktigst var det nok at de store klassiske tankene i kjellerne gradvis er blitt byttet ut med mange mindre tanker, for lettere å kunne skille de ulike parsellene i vinmarkene fra hverandre.

Summen av disse forbedringene kan man trekke gode veksler på på Vinmonopolet. 1.477 varelinjer er tilgjengelig fra Bordeaux. Nesten alt er rødvin, med unntak av 159 varelinjer med hvitvin og musserende. I prisklassen mellom 300 og 750 kroner finner man 530 viner å velge mellom, mens fra 1.000 kroner og oppover finner man over 420 ulike viner.

Gammel og modnet vin

Det er ikke gitt at man liker gammel og modnet vin, men i vinens ferd fra druejuice til eddik finner man alltid sin favoritt. Vi finner vinene fra de klassifiserte cru classé-slottene best når de runder mellom 15 og 20 år i alder. Vil man legge tusenvis av kroner på bordet, er det fristende å smake før vinene er drikkemodne, noe som i vår verden føles bortkastet. Et godt tips er da å kjøpe en gammel Bordeaux-vin på auksjon hos Blomqvist. I skrivende stund er syv flasker Chateau Petrus 2017 tilgjengelig på Vinmonopolet på Skøyen til kr 35.825 kroner flasken. 

Bilde fra svalrommet til Vinmonopolet på Aker Brygge. Foto: Svein Lindin

Matvennlige og prisgunstige

Bordeaux-vinene fremstår i prissegmentet 300–750 kroner som veldig drikkeklare, og har ofte noen års lagring. Våre anbefalinger denne uken går til de som er svært matvennlige, med iboende syrlighet og tanniner som sikre kjennetegn. Vil man koble rødvinene opp mot mat er klassiske retter som lammelår, vilt med rikelige mengder sjysaus eller entrecôte med en syrlig, fet bearnaisesaus blant de beste valgene.

Ch. Giscours 2018
Varenummer: 13812801   Pris: 715 kr    Poeng: 88

Dyp rød farge. Solbær, oser av bær, krydder og urter på duft og smak. Flott fylde og lang ettersmak. 480 flasker tilgjengelig i Norge.

Ch. Lanessan 2015
Varenummer: 10123801 (tillegg) Pris: 335 kr  Poeng: 87

Middels rød farge. Solbær, plomme og anis, paprika på duft og smak. Fyldig og lettdrikkelig med moderate tanniner og flott syrlighet. Server i store glass

Ch. Malartic-Lagraviere 2015
Varenummer: 10594001 Pris: 610 kr Poeng: 88

Middels rød farge. Røde bær, plomme og svale urtetoner på duft og smak. Balansert, med markerte tanniner og flott syrlighet. Lang konsentrert ettersmak. Server i store glass. Dekanter gjerne.