<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
MANGE NAVN: Julia de Melo Kemper har egentlig 17 etternavn. Foto: Svein Lindin

Julia Kemper er Portugal på sitt beste

Smaken alene er en god grunn til å prøve disse vinene. Prisen er en bonus.

Publisert 8. juli 2022 kl. 20.55
Oppdatert 8. juli 2022 klokken 22.25
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 569 ord

Det er ingen tvil om at Portugal på sitt beste leverer vin i verdensklasse. Portugals beliggenhet, helt i utkanten av Europa mot Atlanterhavet, har gitt landet et unikt grunnlag som vinprodusent og det har gjennom århundrene utviklet en spesiell vitikultur.

Over 500 druesorter

I motsetningen til resten av Europa har Portugal beholdt mange av sine utallige druesorter. I dag dyrkes mer enn 500 sorter, hvorav 95 prosent bare finnes i Portugal. Det skaper et helt unikt smaksbilde når kvalitesvin lages. Nå skal det også nevnes at det produseres kommersielle viner fra Portugal som ikke tar hensyn til landets stolte vinhistorie. Ser man nærmere på dyrere viner og velger vekk bestselgerne på polet er det mange vinperler å finne.

Bedre og bedre

Siden tidlig på 2000-tallet har Portugals viner kommet på banen med moderne vinfremstilling. Kvalitetsprodusenter har mer fokus på temperaturstyring, stilkfjernere, bruk av mindre nye eikefat. Samtidig har produsentene bedre innsikt i hvordan grunne gjæringsfat (lagars) fungerer. Alt dette har bidratt til å sikre at frukten fra landets særpregede druer havner i vinflasken.

En av dem vi følger tett, og som bidrar til å heve ryktet til portugisisk vin, er Julia de Melo Kemper. I 2003 arvet hun en vingård i Quinta do Cruzeiro, i Dão distriktet nord i Portugal. Den tidligere forretningsadvokaten forlot storbyen Lisboa, og har etablert seg som en av Portugals fremste vinmakere.

Gamle vinstokker: Quinta do Cruzeiro vinstokker er over 60 år. Foto: Svein Lindin

Familien hennes hadde eid eiendommen Quinta do Cruzeiro i over 400 år, og alle hennes barndoms somre ble tilbragt der. Minnene var mange og gode. Nå var det hennes generasjon som skulle videreføre eiendommen. Familien hadde ikke gjort mye der siden 1930-tallet, og om det skulle bli til noe mer enn en eiendom med vinranker, måtte man gå inn med hele hjertet og store midler.

I høyhælte sko

Julia de Melo Kemper visste ikke helt hva hun gikk til da hun i høyhælte sko trippet inn på gårdsplassen til familiens gård, Quinta do Cruzeiro, i Dão i 2003. 

– Jeg var overbevist om at mine brødre skulle overta, men min far hadde pekt ut meg som sin arvtager. 

Faren ga Julia de Melo Kemper tre år på å fordøye avgjørelsen.

– Jeg elsket det urbane livet i Lisboa, det var fylt av storbyens gleder. 

17 navn gikk ikke

Første årgang kom i 2008, med hennes eget navn på etiketten – selv om det bare var to av hennes 17 navn. 

– Jeg kunne jo ikke la vinene hete Ana Julia de Melo Ferreira de Almeida Peres de Noronha Galvao Teles Lucena Moita Cardoso Alves Cabral Amaral Campos Nunes Tavares Kemper, forteller Julia, og ler sin karismatiske latter.

Solnedgang: Vinmarkene til Quinta do Cruzeiro. Foto: Tiago de Paula Carvalho

Liten produksjon

Produksjonen i begynnelsen var ikke stor, i forhold til dagens 80.000 flasker. Siden den gang har Julia høstet mye anerkjennelse i vinbransjen for sin revitalisering av vingården og sitt sterke fokus på å lage en presis fruktdrevet vinstil med balansert syrlighet. Hennes gode venn, den portugisiske vinlegenden Dirk van der Niepoort, har vært til stor hjelp og inspirasjon. Ikke minst til å forstå hva som ligger i fremtiden, og å unngå å lage tradisjonelle viner fra Dão.

Selv om portvin er veldig godt, er det svakvin som rødvin, hvitvin og musserende vin som gjør Portugal interessant som vinland. Til glede for dem som har lyst på prisgunstige kjøp, er Julia de Melo Kempers viner fremdeles et godt valg. Og de smaker godt til grillmaten i sommer.