<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Biodynamisk: En av de få som driver 100% biodynamisk i Chablis Foto: Julian Brocard

En nødvendighet å prøve fra Chablis

De biodynamiske vinene fra Julian Brocard vil endre Chablis til det bedre. 

Publisert 22. juli 2022 kl. 19.19
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 551 ord

Vinregionen Chablis er i endring. Tradisjonell vinifikasjon og vitikultur må vike plass for nye tanker og ideer. Det store bakteppet er klimaet. Den nye klimahverdagen gir store utfordringer med sommerhetebølger med opptil 40 grader. Plusser man på en vinter, vår og høst med store værsystemer med mye nedbør, torden, hagl og vind forstår man at å lage vin ikke er lett, spesielt når ønsket er å drive så naturlig som mulig.

Blant de fremste

Alltid i vinmarkene: Julian Brocard Foto: Moestue

En av de fremste til å skape en biodynamisk tilnærming av noen av sine vinmarker er familien Brocard. Julian Brocard har tatt den store oppgaven å balansere overgangen til en bærekraftig drift av familiens vinmarker gjennom varemerket oppkalt etter hans far, Jean-Marc Brocard. Domaine Jean-Marc Brocard eier i dag over 215 hektar vinmarker og er sammen med Domaine Laroche og kooperativet Chablisienne en av de største aktørene i Chablis. Julian Brocard begynte allerede i 1997 å etablere forsøksprosjekt i familiens vinmarker og har sakte vokst seg til å bli en av viktigste ressurspersonene for den nye generasjon med bærekraftig tankesett både vitikulturelt og vinifikasjonmessig i Chablis.

– Fremtiden for våre vinmarker er i det minste økologisk og aller helst biodynamisk, fortalte Julian Brocard til Finansavisen ved et tidligere besøk.

Egen serie med toppviner

Med mindre bruk av fat og bedre «helse» har økologiske eller biodynamiske vinmarker gitt svært gode viner, selv i varme år som 2018 og 2019. Spesielt gjelder dette vinserien Julian Brocard som er oppkalt etter Julian selv. Vinserien må betraktes som en diamant i den store årsproduksjonen på 2 millioner flasker hos Domaine Jean-Marc Brocard. Bare 72.000 flasker av vinserien Julien Brocard blir produsert i året. Vinene kommer fra Dementer sertifiserte vinmarker hvor det jobbes med hester fremfor traktor, samt fire ganger så mange arbeidstimer lagt ned per hektar enn konvensjonelt dyrkede druer i Chablis.

Renessanse

Selv er Julian Brocard overbevist over at den økte kvaliteten og omdømmet vinene hans får skyldes at vinmarkene er ved bedre helse totalt sett og dermed bedre rustet for den årgangsvariasjonene som klimaet åpenbart vil gi i årene fremover. Chablis har fått nye ledestjerner de siste fem årene. Man kan gjerne si at den «nye» generasjonen av vinprodusenter – som ønsker å drive økologisk eller biodynamisk – er det første man skal lete etter for å finne ledestjerner blant de 417 ulike produsentene i Chablis. Og det er ingen tvil etter man har smakt vinserien til Julian Brocard. Om Chablis går mot en biodynamisk tilnærming vil området få en renessanse av en ny generasjon av vinkunder.

Best med sjømat

Vinene til Julian Brocard i Chablis nytes best med sjømat, spesielt østers, sjøkreps, kongekrabbe eller hummer. Til hvit fisk som kveite, breiflabb og piggvar med smørsauser er vinene midt i blinken om du velger en litt høyere kvalitet og pris. Vinene er drikkemodne nå, men om du lagrer dem i fem til syv år får du en bedre smaksopplevelse av hva disse vinene egentlig er. En av de beste vinene fra hele Chablis.

Litt norsk: Norske vikinger har fått «æren» for starten på vinproduksjon i Chablis. I år 867 plyndret og stormet vikingene Loire-elven og fikk de lokale benediktiner-munker til å flykte fra Tours til Auxerre ( Chablis). Munkene begynte da å lage vin fra området vi kjenner som Chablis i dag BIVB