<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ureaprisene faller denne uken

Prisene faller etter å ha vært tilnærmet uendret i forrige uke.

Publisert 23. des. 2022 kl. 11.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 287 ord
Illustrasjonsfoto: Dreamstime

 

Prisen på granulert urea fra Egypt er ned 3 prosent denne uke, til 533 dollar pr. tonn, etter å ha vært tilnærmet uendret forrige uke.

I Europa har EU suspendert importavgiftene på ammoniakk og urea fra alle land med unntak av Russland og Hviterussland. Nyheten kom kort tid etter en bekreftelse på at høye gasspriser hadde tvunget frem produksjonsstans i Litauen, skriver Pareto Securities, men priskuttet skal ikke ha utløst noen betydelig kjøpsinteresse fra bønder før jul.

Enhver forhåpning om et nytt indisk anbud for forsendelser i slutten av desember eller i begynnelsen av januar er nå knust, ifølge Pareto. Neste forespørsel vil sannsynligvis komme i starten eller midten av januar, og møtet i Gjødseldepartementet sent i forrige uke resulterte ikke i noen klarhet rundt neste anbud. Et volum på 1,2–1,5 millioner virker sannsynlig, legger Pareto til.

India vil sannsynligvis bruke mindre på å subsidiere gjødsel neste regnskapsår, som følge av at de globale prisene faller og at regjeringen forsøker å redusere budsjettunderskuddet. Det meldte Bloomberg fredag, og viste til folk som er kjent med saken.

Tjenestemenn vurderer ifølge nyhetsbyrået å kutte gjødselsubsidiene til området 1–1,5 billioner rupier for regnskapsåret 2023–2024, som er ned fra estimerte 2,2 billioner rupier inneværende regnskapsår – en overskridelse av det opprinnelige budsjettet. Det forventes videre at gjødselkostnadene vil falle globalt og at innenlandsk produksjon vil øke.

Ellers anslår Pareto at Yaras run-rate EPS denne uken har steget til 70 kroner, fra 25 kroner forrige uke. Dette skyldes at gasskostnadene har falt, mens nitratprisene er stabile.

For ammoniakk er sentimentet for begynnelsen av 2023 fortsatt svakt, med svak etterspørsel fra store industrielle kjøpere i Nordøst-Asia. Leverandørene vil sannsynligvis fokusere på salg til India og Europa gjennom første kvartal, skriver Pareto.

(TDN Direkt)