<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avslørte gigantisk kornsvindel i Ukraina

Sikkerhetstjenesten i Ukraina har avdekket en svindel med eksport av korn som har gitt det krigsrammede landet et tap på over 1,4 milliarder kroner.

Publisert 5. jan. 2023 kl. 14.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord
UT FRA HAVNER I UKRAINA: Store mengder korn ble skipet ut og unndratt fra skatter og avgifter. Høytstående ukrainske tjenestepersoner sto bak svindelen. FOTO:Dreamstime

Flere av de som er arrestert i forbindelse med etterforskningen er høytstående tjenestepersoner i landet. Deriblant nestlederen for tollmyndighetene i Ukraina, melder The new voice of Ukraine.

Svindelen omfatter skatteunndragelser ved eksport av korn ut fra Ukraina. Det er benyttet en rekke stråselskaper i svindelen, en rekke av dem er fiktive selskaper.

1 million tonn

De arresterte skal ha kjøpt hvete i stor skala fra private kornprodusenter og innkjøpene ble solgt videre i en kjede av bedrifter de hadde kontroll på før kornet til slutt ble eksportert ut av Ukraina.

UKRAINA: Er kjent for sin produksjon av korn. Ofte er landet betegnet som Europas kornkammer. FOTO:Pixbay

I perioden august til september 2022 eksporterte ligaen over en million tonn korn gjennom utskipingsterminalene i Chornomorsk, Pivdennyi og Odesa.

Ukraina skal ha tapt 1,4 milliarder kroner i avgifter på svindelen.

Det ble gjort over 30 ransakinger som en del av etterforskningen og tollkontorene i Odesa og privatboligene til de ansatte ble saumfart.