<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyeste gullpriser på åtte måneder: – Mye tvil og tro i markedet

Gullprisene stiger til 1.886,40 dollar onsdag morgen, det høyeste nivået siden starten av mai 2022. 

Publisert 11. jan. 2023 kl. 10.18
Oppdatert 11. jan. 2023 klokken 13.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 472 ord
GYLDNE TIDER: Gullprisen er på en opptur, grunnet svakere dollar og økt etterspørsel. Foto: Bloomberg

Gull har fått medvind hittil i 2023, og gullprisen har vært på en oppadgående trend siden november i fjor. Onsdag morgen handles gull opp 0,53 prosent til 1.886,40 dollar pr. unse (ounce), det høyeste nivået på åtte måneder. 

– Det er mye tvil og tro rundt resesjon i markedet, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop om markedssituasjonen. 

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB peker på svakere dollar som årsak til høyere gullpris. Foto: Ivan Kverme

Gull er godt kjent som en trygg havn for investorer i urolige tider og «en måte å gå long i frykt», som uttalt av Warren Buffet. Den anerkjente investoren forklarte at dersom markedet frykter mer vil du tjene penger på gull og dersom markedet blir mindre redd vil du tape penger, selv om gullet i seg selv ikke produserer noe.

– Når rentene øker og verden sakker farten, kan både aksjer og obligasjoner gjøre det dårlig. Dette fikk vi erfare i 2022. Hvis dollaren går sidelengs eller svekker seg er kanskje gull et godt alternativ, er det åpenbart mange investorer som tenker, sier Schieldrop.

Svakere dollar – dyrere gull

Gullprisen beveger seg stort sett alltid i motsatt retning av dollaren, ettersom en sterkere dollar betyr at det kreves færre valutaenheter for å kunne kjøpe en enhet med gull, og motsatt. Dersom man ser på eksempelvis dollar mot euro, har prisen på dollar falt i samme periode som prisen på gull har økt.

– Gull hadde mye motvind i tredje kvartal på grunn av en sterk dollar. Dollaren har nå falt tilbake, som har gitt et løft til gullprisen, forklarer Schieldrop. 

Oppturen som har vedvart siden november skyldes også i stor grad økt etterspørsel etter råvaren. Etterspørselen var opp 28 prosent i 2022, og sentralbanker verden over har totalt sett kjøpt 673 tonn med gull ifølge World Economic Forum . Dette er det høyeste nivået siden 1967, ifølge en råvareoppdatering fra Saxo Bank

Årsaken til storkjøpet fra sentralbankenes side er at de ønsker å redusere FX-eksponeringen sin mot dollar. Dette skaper en «soft floor» i markedet, skriver Saxo Banks råvaresjef Ole Hansen, som tror appetitten for gull vil forbli sterk også i 2023. 

Gull til værs?

Hansen skrev også ett av Saxo Banks årlige «outrageous predictions» – spådommer for nyåret som har som hensikt å være spinnville, men samtidig ha et fotfeste i verdens makrobilde slik den står ved årsskiftet. 

Råvaresjefens ville spådom var da at gullprisen vil nå 3.000 dollar pr. unse i løpet av 2023. I spådommen skriver Hansen at gull ikke oppnådde sitt fulle potensial i 2022, da markedene ikke ville ta innover seg at inflasjonen kom til å være vedvarende. I 2023, når markedene innser at den høye inflasjonen ikke er forbigående, vil gull få et løft, spår han. Ytterligere støtte vil komme fra land som ønsker å flytte pengene sine ut av utenlandske FX-reserver og over til gull, samt økt råvareetterspørsel fra en nylig covid-gjenåpnet Kina.