<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vurderer å droppe EU-eksport

Malaysia vurderer å droppe å eksportere palmeolje til EU, etter at unionen innførte en lov som det sørøstasiatiske landet mener diskriminerer næringen. 

Publisert 12. jan. 2023 kl. 12.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
FALLENDE ETTERSPØRSEL: EU er bekymret for avskogingen av regnskogen i Sørøst-Asia som palmeoljeindustrien fører til. Her blir palmeoljefrukt høstet ved foredlingsfabrikken Bogor på Vest-Java i Indonesia.  Foto: Bloomberg

Myndighetene i Malaysia sier torsdag at de kan komme til å stoppe eksporten av palmeolje til EU. Reaksjonen kommer etter at EU innførte i desember en lov som forbyr salg av palmeolje og andre varer knyttet til avskoging med mindre importører kan vise at produksjonen av deres spesifikke varer ikke har skadet naturen, skriver Reuters. 

Ifølge Malaysias råvareminister Fadillah Yusof vil landet gå i dialog med Indonesia, som er verdens største produsent av palmeolje, for å diskutere hva de vil gjøre videre. Palmeoljeindustrien sto i 2021 for rundt 4,5 prosent av BNP i Indonesia. 

– Hvis vi trenger å engasjere eksperter fra utlandet for å motvirke tiltak fra EU, må vi gjøre det, sier Fadillah og legger til: 

– Alternativet kan være at vi stopper eksporten til Europa, og bare fokuserer på andre land hvis EU vil gjøre det vanskelig for oss å eksportere til dem. 

Fallende etterspørsel fra EU

Palmeoljeindustrien har fått mye av skylden for avskogingen som foregår i Sørøst-Asia, selv om både Malaysia og Indonesia har opprettet egne krav for alle plantasjene som er obligatoriske, skriver Reuters.

Som et motsvar til Fadillah sier EUs ambassadør i Malaysia, greske Michalis Rokas, at unionen ikke forbyr import av palmeoljene og nekter samtidig for at avskogingsloven setter barrierer for Malaysias eksportmuligheter. 

– Loven gjelder likt for varer produsert i alle land, inkludert EUs medlemsland, og har som mål å sikre at råvareproduksjonen ikke fører til ytterligere avskoging og skogforringelse, sier Rokas.

Ifølge Reuters er det ventet at etterspørselen i EU vil falle betydelig. Og en EU-direktiv fra 2018 krevde at man skulle begynne med utfasing av palmeoljebasert biodrivstoff innen 2030 på grunn av varens antatte kobling til avskoging. 

EU er verdens tredje største forbruker av palmeolje, ifølge tall fra Malaysian Palm Oil Board. Unionen sto for 9,4 prosent av Malaysias palmeoljeeksport i 2022, ned fra 10,5 prosent året før.