<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forbereder seg for ny streik

TotalEnergies har høsten godt i minne, og hevder de er godt forberedt før «helvetetorsdag» i Frankrike.

Publisert 25. jan. 2023 kl. 15.37
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
KAOS: Lange køer og kaos preget beninstasjonene i høst da arbeidere ved blant annet TotalEnergies raffinerier i landet streiket i flere uker. Foto: Bloomberg

TotalEnergies sier onsdag at deres bensinstasjoner i Frankrike har tilstrekkelige lagre til å takle en eventuell streik. Kommentarene kommer etter at franske fagforeninger har begynt massemobilisering mot myndighetenes forslåtte heving av pensjonsalderen. 

«Totals team er fullt mobilisert for å håndtere enhver større-enn-normalt etterspørsel etter bensin på grunn av streikene,» skriver den franske oljekjempen i en epost til Reuters. 

Vil heve pensjonsalder

Den franske arbeidsminister Elisabeth Borne la frem i forrige uke et forslag om å heve pensjonsalderen for de fleste franskmenn fra 62 til 64 og øke antall år i arbeid som kreves for full pensjonsutbetaling. 

Dette førte til sterke reaksjoner, og det er ventet atstreiker vil lamme mye av Paris' kollektivtransport og føre til at en stor andel av togene i Frankrike stanser. Samferdselsminister Clément Beaune har advart mot at det vil bli en «helvetestorsdag», og bedt folk jobbe hjemmefra om de har mulighet.

Noe av grunnen til at TotalEnergies går ut for å berolige befolkningen med at de har nok drivstoff kommer av kaoset som oppsto i høst da streik som rammet franske oljeraffinerier og -lagre. Det var hovedsakelig raffinerier og depoter drevet av TotalEnergies som ble påvirket av streiken, men også anlegg til den amerikanske giganten ExxonMobil er blitt rammet.

Over en tredjedel av Frankrikes bensinstasjoner hadde problemer med drivstofforsyninger en periode, noe som gjorde at regjeringen til Macron gikk ut og sa at de ville gripe inn i den låste raffineristreiken hvis den ikke løste seg snart.