<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har ikke sett maken siden 1936

Dårlig vær og short-inndekning bidrar til kraftig prisoppgang på kaffe, sukker og appelsinjuice. Sistnevnte har aldri vært dyrere.

Publisert 6. feb. 2023 kl. 14.29
Oppdatert 6. feb. 2023 klokken 14.45
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 611 ord
JUICY PRISOPPGANG: Appelsinavlingene i Florida har ikke vært lavere siden 1936. Foto: Bloomberg

«Harde» råvarer som kobber og gull har stjålet de fleste overskriftene, men den aller største prisoppgangen så langt i år har vært for «myke» råvarer som kaffe, sukker og appelsiner. Og prisene har steget spesielt mye den siste uken.

«Dette har økt kostnaden for en gjennomsnittlig frokost», skriver råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank i sin ukentlige analyse

Han viser til at Bloomberg Softs-indeksen, som inkluderer kaffe (Arabica-bønnen), sukker og bomull – men ikke appelsinjuice og den kraftig stigende Robusta-bønnen og  – er opp 7,3 prosent så langt i år.

Frykt for kaffeavlinger

Futureskontrakter for Arabica og Robusta-bønner steg i forrige uke til sine høyeste nivåer på tre måneder i både London og New York. Førstnevnte falt 40 prosent fra august til 11. januar i år, men har siden steget 30 prosent. Mandag handles den til 1,74 dollar pr. pund.

KAFFEKJEMPE: Kaffe filtreres i Vietnam, verdens nest største eksportør. Foto: Bloomberg

«Den fundamentale driveren er svakere utsikter for den kommende sesongen i Brasil, der 2023-prognosene peker mot svake avlinger for tredje år på rad. Utsatte avlinger i Sentral-Amerika og bekymringer for de neste avlingene i et politisk urolig Peru har gitt ytterligere oppadgående press på prisene», fortsetter Hansen.

«Robusta-lagrene har falt til sine laveste nivåer siden 2016 da kontraktsreglene ble endret. I tillegg falt eksporten fra Vietnam, verdens nest største eksportør av kaffe (og primært Robusta) med 31 prosent på årsbasis i januar», heter det videre i analysen, som også drar frem short-inndekning fra hedgefond som en ytterligere prisdriver.

Sukker til biodrivstoff

Bekymringer for tilbudssiden er også hovedforklaringen på at frontkontrakten for sukker i forrige uke avanserte til nesten 22 cent pr. pund i New York, den høyeste noteringen siden november 2016. Mandag handles den for i overkant av 21 cent. Oppgangen henger sammen med at India, verdens nest største sukkerprodusent, har redusert estimatene for 2023-sesongen med 6,8 prosent til 34 millioner tonn.

SUKKERKJEMPE: Thailand er verdens nest største eksportør av sukker. Foto: Bloomberg

«Denne utviklingen vil trolig redusere eksporten til 6,1 millioner tonn, fra tidligere estimerte 9 millioner tonn. Dårlig vær og raffinerier som gjør mer sukkerrør om til etanol er hovedgrunnene til reduksjonen», skriver Saxo Bank-strategen.

Dog legger han til at en potensiell produksjons- og eksportøkning fra Thailand, nest største eksportør etter Brasil, potensielt kan hindre sukkerprisene i å stige ytterligere enn så lenge.

Appelsinkrise i Florida

Frontkontrakten for appelsinjuice er også på rekordnivåer og handles mandag på 241,75 cent pr. pund. På årsbasis snakker vi dermed om 90 prosent prisoppgang.

«Prisdriveren har vært sitruskrisen i Florida, der avlingen er den laveste siden 1936. Utfordringene med frostskader og «citrus greening» – en sykdom som spres av insekter – kommer på toppen av mange orkaner de siste årene. I tillegg sliter Brasil (vått vær) og Mexico (stigende etterspørsel etter fersk frukt) med juice-produksjonen i en tid med robust etterspørsel».

«Frokostregningen» dempes ifølge råvarestrateg Hansen av fallende hvete- og baconpriser, der sistnevnte preges av økende svinebestand i USA.