<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Finnes det et gruveprosjekt som Natur og Ungdom støtter?

Omfattende utredninger, tester og erfaringer tilsier at påvirkningene vil være begrensede, skriver Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri om Nordic Minings gruveprosjekt i Engebøfjellet.

    Publisert 9. feb. 2023 kl. 16.26
    Oppdatert 9. feb. 2023 klokken 16.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 426 ord
    MISTENKER NEI TIL ALT: Sigrid Hoddevik Losnegård i Natur og Ungdom hevder at mineralene fra Engebø ikke vil brukes til det grønne skiftet. Det er feil, påstår Anita Helene Hall (bildet) i Norsk Bergindustri. Foto: Anders Horntvedt

    Norsk mineralnæring har spennende utsikter. Heldigvis deler regjeringen Norsk Bergindustris ambisjoner om å gjøre mineralnæringen i Norge større og mer fremtidsrettet.

    Men ikke alle virker å være enig i det.

    Sigrid Hoddevik Losnegård fra Natur og Ungdom går i et innlegg i Finansavisen til angrep på gruveprosjektet til Nordic Mining i Engebø. Samtidig merker vi oss at Losnegård er med på to viktige premisser: For det første at verden trenger mer mineraler. For det andre at resirkulering alene ikke er nok. Dette bør være utgangspunkt for en fornuftig dialog.

    OMSTRIDT: Nordic Mining vil starte gruvedrift her på Engebøfjellet i Sunnfjord. Foto: Anders Horntvedt

    Norske myndigheter stiller strenge krav til ivaretakelse av både miljø, klima og arbeidsforhold ved mineralutvinning. Belastningen på klima, samfunn og natur er vesentlig mindre ved utvinning i Norge enn mange andre steder i verden, hvor arbeidsforhold, natur- og klimapåvirkning er underordnet.

    Når vi ikke er villige til å bruke våre egne ressurser, gjør vi oss sårbare for press fra stater som i flere tilfeller er autoritære regimer med klar vilje til å bruke tilgangen på mineraler som et pressmiddel.

    Maksimalt 5 prosent av bunnarealet i fjorden vil bli påvirket, og erfaringer viser at livet kommer tilbake etter endt deponering

    Norsk Bergindustri mistenker at det ikke finnes en eneste gruve i Norge som Natur og Ungdom vil stille seg bak. I hvert fall når man ser på hvordan de angriper prosjektet på Engebø.

    Losnegård hevder at mineralene fra Engebø ikke vil brukes til det grønne skiftet. Det er feil. Titandioksid brukes i fremstilling av titanbaserte produkter, som benyttes til mange samfunnskritiske formål.

    I tillegg hevdes det at Engebø vil «kvele» livet i fjorden på grunn av kjemikalier og avfallsmasse. Også dette er feil. Omfattende utredninger, tester og erfaringer tilsier at påvirkningene vil være begrensede. Maksimalt 5 prosent av bunnarealet i fjorden vil bli påvirket, og erfaringer viser at livet kommer tilbake etter endt deponering. Konsekvensutredningene viser at deponiet ikke vil påvirke vandrende laks eller gyteområder for torsk. Den begrensede kjemikaliebruken i fremstillingen utgjør ingen miljøtrussel.

    Mineralutvinning kan aldri skje uten naturinngrep. Å la norske ressurser bli liggende urørt fordi vi foretrekker at andre land gjør jobben med å hente dem opp og legge til rette for det grønne skiftet, er korttenkt og egoistisk.

    Anita Helene Hall

    Generalsekretær i Norsk Bergindustri