<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strategiske råmaterialer skal utvinnes i EU

De mye omtalte planene for å redusere EUs avhengighet av tredjeland for å få tak i råmaterialer er endelig lagt fram.

Publisert 16. mars 2023 kl. 12.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 165 ord

Målet er at innen 2030 skal minst 10 prosent av de strategiske råmaterialene EU forbruker utvinnes i EU. 40 prosent av forbruket skal foredles i EU, 15 prosent skal gjenvinnes i EU. Ikke minst skal ikke mer enn 65 prosent av noen av råmaterialene EU trenger utvinnes, foredles eller gjenvinnes i et enkelt tredjeland.

Det siste tiltaket er særlig rettet mot Kina. I dag får EU 98 prosent av sjeldne jordmetaller og 93 prosent av magnesiumforsyningen fra Kina, ifølge EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

For å gjøre dette skal man blant annet gjøre det enklere å få tillatelse til prosjekter knyttet til råmaterialer. I tillegg skal man koordinere oppbygging av strategiske reserver, styrke avtalene om samarbeid med enkelte tredjeland, og øke gjenvinningsgraden.

– Dette forslaget fører oss nærmere våre klimamål. Det vil også bedre utvinningen, foredlingen og gjenvinningen av strategiske råmaterialer her i Europa. Råmaterialer er viktige for å produsere nøkkelteknologier for vårt skifte – til vindkraft, hydrogenlagring og batterier, sier von der Leyen i en pressemelding.

(©NTB)