<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hveteprisene stiger på usikkerhet rundt kornavtalen

Hveteprisene gjorde et lite comeback denne uken, etter at å ha falt ned på sitt laveste nivå på 20 måneder i forrige uke.

Publisert 16. mars 2023 kl. 14.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 198 ord
DYRERE: Hveteprisene steg til 7 dollar pr. bushel denne uken. Her fra Kryvyi Rih, som ligger sentralt i Ukraina, vest for Dinpro-elven. Foto: Bloomberg

Hvetefutures i USA steg til 7 dollar igjen torsdag etter å ha falt ned på sitt laveste nivå på 20 måneder i forrige uke, på 6,65 dollar pr. bushel (skjeppe, som tilsvarer drøye 27 kilo, red. anm.) på Chicago-børsen.

Prisstigningen kommer etter at Ukraina avviste russernes forslag om å halvere antall dager til 60 i stedet for 120 som periodestandard før avtalen trengs å fornyes. Dette førte til usikkerhet rundt fremtidig forsyning, melder Trading Economics. 

Dette førte til at investorer fryktet at den Ukraina, som er en stor eksportør av korn, ville ha begrenset mulighet til å levere korn til internasjonale kunder, noe som vil påvirke det globale tilbudet betydelig. 

Må gjøre plass til ny runde

Ukraina, som for et drøyt år siden ble angrepet uprovosert av Russland, har allerede meldt om en sterk innhøsting i vinter, og må gjøre plass i kornlagrene til nye innhøstingsrunder. 

Store og robuste lagre andre steder har likevel begrenset prisoppgangen, ifølge Trading Economics. 

Verdens største korneksportør, Russland, venter å selge 60 millioner tonn hvete til utenlandske markeder i inneværende produksjonsår. Russerne høstet rekordhøye 153,8 millioner tonn hvete i 2022, noe som fikk bønder til å henvende seg til internasjonale kunder for å få tømt siloene.